Με αφορμή την πόλωση που δημιουργεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανυπαρξία σταθερής πολιτικής ως και οι επιπτώσεις της και στην Θράκη.
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει μαζί με άλλα 157 κράτη την σύμβαση του Montego Bay της Τζαμάικας για το Δίκαιο της θάλασσας (1982)που τέθηκε σε ισχύ το 1994. Με την πιο πάνω σύμβαση, κάθε κράτος μπορεί να δημιουργήσει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) με αφετηρία το έσχατο σημείο της εδαφικής επικράτειας του και σε έκταση 200 ναυτικών μιλίων από αυτό.
Στο άρθρο 121 της σύμβασης αυτής αναφέρεται πως όλα τα νησιά που κατοικούνται διαθέτουν αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
Σαφές είναι και το έχουμε ήδη αναφέρει πως η πιο πάνω σύμβαση δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού η Ελλάδα μπορούσε και μπορεί να προσδιορίσει ΑΟΖ από το Καστελόριζο, το οποίο ως κατοικημένο νησί ανεξάρτητα από το μέγεθός του, δικαιούται να διαθέτει ΑΟΖ.
Αυτό μπορούσε να συμβεί αλλά δεν συνέβη λόγω της απραξίας και ατολμίας των Ελλήνων πολιτικάντηδων πρωθυπουργών Σημίτη- Καραμανλή- Παπανδρέου.
Αν συνέβαινε και η Ελλάδα τότε από το 1994 (!!!) και μετά εκινείτο έξυπνα και με προγραμματισμό, λόγω της γεωγραφικής θέσεως του νησιού, η ΑΟΖ του Καστελόριζου θα οριοθετούσε την ΑΟΖ της Ελλάδος με την Αίγυπτο και την Κύπρο.
Η Κύπρος καλούσε εκείνη την χρονική περίοδο επανειλημμένα την Ελλάδα μέσω του τότε υπουργού Εμπορίου Γεωργίου Λιλλήκα να προχωρήσει σε κατοχύρωση της ΑΟΖ της, αφετηριάζοντας την από το Καστελόριζο και σε έκταση 200 ναυτικών μιλίων, έτσι ώστε να ενωθεί με την ΑΟΖ της Κύπρου.
Η διαχρονικά άτολμη και αδιάφορη (;!) πολιτική ηγεσία μας αδράνησε και έτσι έδωσε πριν από χρόνια (2011-2012) ερείσματα στην Τουρκία να αμφισβητεί τα δικαιώματα μας για ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου.
Αν όμως είχαν ενεργήσει δραστήρια με δημιουργία ΑΟΖ, οι προκλητικά αδιάφορες πολιτικές ηγεσίες της χώρας, θα έθεταν τις βάσεις για εξαγωγή τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου, όπως τότε έκαναν η Κύπρος και το Ισραήλ.
Φαίνεται όμως πως η Ελληνική πολιτεία αντί να ενδιαφέρεται για ΑΟΖ, ήταν και είναι ακόμη έτοιμη για την δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ) απανταχού της Ελλάδος, με το σαθρό επιχείρημα και το πρόσχημα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και εγκαταστάσεις ξένων επιχειρήσεων.
Το πόσο καταστροφικές είναι οι ΕΟΖ για την χώρα μας και ειδικότερα για την Θράκη μας, είχαμε επισημάνει με άρθρα μας, αλλά και στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ δίνοντας παραδείγματα κι από άλλες χώρες (Ινδία- Κίνα) για το πόσο επικίνδυνες είναι.
Είχαμε ακόμη επισημάνει πως δεν έγιναν τυχαία τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών στην Θράκη και μάλιστα σε χώρους πρώην σχολών εκπαίδευσης αστυφυλάκων Ξάνθης- Κομοτηνής, αποδεικνύοντας πως είναι ένα κομμάτι του πάζλ των από δημιουργία ΕΟΖ αφού το εθνοκτόνο άρθρο 37 παρ 5 Ν 3907/2011 προβλέπει την δυνατότητα να επιτραπεί μετά από σχετική άδεια (;!) να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, υπήκοοι τρίτων χωρών (!!!) δηλαδή λαθρομετανάστες (!) των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί (!) και προκειμένου να απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης σε εγκαταστάσεις του Δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα μέσω της απασχόλησης τους να καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες! (sic)
Φτηνά εργατικά χέρια λοιπόν σε υπό κατασκευή ΕΟΖ και μάλιστα στον χώρο της Θράκης όταν στα «ξένα συμφέροντα» επιβολής των μνημονίων στην χώρα μας είναι γνωστό πως η Θράκη βρίθει πλουσίων κοιτασμάτων «σπάνιων γαιών». Πρόκειται για 17 είδη σπάνιων ορυκτών από τα οποία κατασκευάζονται πχ οθόνες υγρών κρυστάλλων, κινητά τηλέφωνα, εξελιγμένα οπλικά συστήματα, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων, οπτικές ίνες κλπ
Η παγκόσμια ζήτηση σπάνιων γαιών αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμούς πάνω από 10%. Όταν μάλιστα η Κίνα, η πρώτη παγκόσμια δύναμη εξόρυξης και παραγωγής σπάνιων γαιών, σταμάτησε τις εξαγωγές της, οικονομίες εξαρτώμενες από αυτές όπως η Αμερικανική, Γερμανική και Ιαπωνική έστρεψαν το βλέμμα τους ένοχα προς την Θρακική γη!
Για τις ΕΟΖ ήταν και είναι λοιπόν έτοιμες οι σε πλήρη εξάρτηση από ξένα συμφέροντα πολιτικές ηγεσίες της χώρας να συγκατανεύσουν δουλικά στις ορέξεις των μεγάλων αφεντικών, για την ΑΟΖ όμως όχι! Και να το τίμημα!
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ. Για να φτάσει όμως εκεί δεν αποδέχεται ούτε την Ελληνική ΑΟΖ. Εμφανίζει χάρτες αυθαίρετους και εκτός νομιμότητας που δείχνουν τάχα την δική της ΑΟΖ μέσα στην Κυπριακή, βγάζει το πλοίο BARBAROS για δήθεν έρευνες στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, συγκαλεί το πολεμικό της συμβούλιο στην Άγκυρα σε σύσκεψη 10 ωρών και ετοιμάζεται να εγκαταστήσει- αυθαίρετα πάντοτε (!) πλατφόρμα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για εξαγωγή φυσικού αερίου, με επιχειρήσεις δικών της συμφερόντων. Απειλεί μάλιστα και με «CASUS BELLI» δηλαδή με πόλεμο και δυναμικές παρεμβάσεις από μέρους της, αν η Κύπρος ή άλλες γειτονικές δυνάμεις την εμποδίσουν στα παράνομα και ληστρικά σχέδια της….
Η Τουρκία ρισκάρει τα πάντα μετά και την υποχώρηση της στο θέμα των Κούρδων, που η αλήθεια είναι πως κερδίζουν πόντους στην διεθνή σκακιέρα, αφού απέμειναν αυτοί μόνοι να αντιστέκονται και να πολεμούν τους τζιχαντιστές του παρανοϊκού ισλαμικού χαλιφάτου. Ενός ισλαμικού χαλιφάτου, θλιβερό κατασκεύασμα των δυτικών προτεσταντών αμερικανικής κοπής και Τούρκων νεοοθωμανών Ερντογάν και Νταβούτογλου. Ενός σύγχρονου «Φρανκεστάιν» κατασκευασμένου αρχικά ως αντίπαλο δέος για τον Σύριο Πρόεδρο Ασάντ.
Γι’ αυτό η Τουρκία αναζητά διέξοδο για το εσωτερικό της ακροατήριο και πάλι στο Κυπριακό!
Ο αδύναμος πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης, κρύβεται δυστυχώς πίσω από επιλεκτικές δηλώσεις ασθενειών του, αφού μάλιστα είναι και υπέρμαχος του εθνοκτόνου σχεδίου Ανάν και δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορεί να ψελλίσει έστω και κάτι ενάντια στα οθωμανικής κοπής σχέδια της Τουρκίας.
Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Όπως επισημαίνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, οι Έλληνες πολιτικοί- δυστυχώς στην πραγματικότητα πολιτικάντηδες, ασχολούνται με άλλα από εκείνα που θα έπρεπε να ασχοληθούν!
Οι Έλληνες πολιτικοί είναι δέσμιοι των υποχρεώσεων τους έναντι των δανειστών, που τους υποχρεώνουν σε νέα μνημόνια καθοριστικά για την παραπέρα πολιτική επιβίωση τους. Φυσικά ο υπουργός εξωτερικών Ε. Βενιζέλος, μάλλον ενδιαφέρεται για την εσωκομματική επιβίωση του, παρά αν η Ελλάδα ορθώσει ανάστημα για την κατοχύρωση της δικής της ΑΟΖ!
Όπως επισημαίνεται, μια στρατιωτικού τύπου απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας θα ήταν επιζήμια για μια χώρα σαν την δική μας, που μαστίζεται από μνημόνια και υποχρεώσεις στους δανειστές, περιμένοντας να πάρει κι άλλα δανεικά προς επιβίωση, χωρίς να έχει πραγματική οικονομία.
Όμως κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την προκλητική αδιαφορία και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το όλο ζήτημα της αμφισβήτησης της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο τελευταίος θα μπορούσε κάλλιστα να απαιτήσει σύγκλιση των Ευρωπαϊκών οργάνων με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής.
Καμμιά αναφορά για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο στην συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Για όλα τα άλλα μιλούσε, για την απειλή της Τουρκίας μέλους του ΝΑΤΟ σε ένα κράτος- μέλος της ΕΕ, ούτε λέξη!
Δίνουν έτσι την θλιβερή εικόνα, όσοι μας κυβερνούν, ανθρώπων εξαρτημένων από μεγάλα συμφέροντα που τους υποδεικνύουν πώς να δράσουν!
Με τέτοια στάση αποθρασύνεται η Τουρκία για να επιβάλλει τους όρους της μονομερώς, ως ο «αλήτης» και ο «γκάγκστερ» της Μεσογείου.
Με τέτοιους μικρούς στο πνεύμα και το σθένος πολιτικούς, δεν είναι καθόλου σίγουρο, αν η Ελλάδα μπορέσει να κατοχυρώσει την δική της ΑΟΖ με κύριο μοχλό το ευλογημένο Καστελόριζο. Που όμως τυχαία ακόμη και σχολικά εγχειρίδια το ξεχνούν να το συμπεριλάβουν στους χάρτες!!! Ο πρωθυπουργός Σαμαράς μάλιστα και η κυβέρνηση του έχουν υποχρέωση από το άρθρο 106 του Συντάγματος να κατοχυρώνουν τον Εθνικό πλούτο της χώρας. Δυστυχώς το Σύνταγμα το παραβιάζουν συνεχώς και γι’ αυτό δεν μιλά κανείς!
Αν και υπάρχει μια χλωμή ελπίδα να μπει φρένο στις απειλές της Τουρκίας με την προσεχή στις 7 Νοεμβρίου Τριμελή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος- Κύπρου- Αιγύπτου, δεν είναι καθόλου σίγουρο πάλι αν η Ελλάδα με την νοοτροπία της ηττοπάθειας που ακολουθεί κατορθώσει να αναπτύξει την δική της ΑΟΖ, προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά!
Χωρίς ΑΟΖ η Ελλάδα όμως θα γίνει ολίγον κατ’ ολίγον αποικία των ξένων συμφερόντων με την ληστρική επιδρομή στον πλούσιο ορυκτό πλούτο της. Γι’ αυτό τι λένε οι Έλληνες πολιτικάντηδες; Προτιμούν τον δρόμο της ατίμωσης ή τον δρόμο της ιστορικής δικαίωσης κατοχυρώνοντας με οποιοδήποτε κόστος τους, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε Αιγαίο- Κύπρο και Θράκη! Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε οι παραβιάσεις της Τουρκίας ήταν προκλητικές εξόφθαλμες. Οι γείτονες βέβαια βρίσκουν κι αγιάζουν! Δεν έχουν απέναντι τους ένα κράτος με εθνικό προορισμό!
Θέλουν λοιπόν οι πολιτικάντηδες μια Ελλάδα που θα εξάγει κυριαρχικά τον ορυκτό τη πλούτο ή μια Ελλάδα σκουπιδότοπο «λαθρομεταναστών» με ιδανικές συνθήκες για οικονομικό μαρασμό και για δημιουργία ΕΟΖ;! Ας μας το πουν κι ας μη μας κοροϊδεύουν! Τα ψέματα τελειώνουν. Η Αλαζονεία και η Ύβρις επιφέρει την Νέμεση.
Ηλίας Ν. Ηλιακόπουλος
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/aoz-h-diachronikh-aneparkeia-twn-ellhnwn-politikanthdwn#ixzz3IZ88eCuF