Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ασφυκτικές πιέσεις των διεθνών τοκογλύφων προς την καταρρέουσα συγκυβέρνηση: Φύγετε, να αναλάβει ο επόμενος!

Ασφυκτικές πιέσεις των διεθνών τοκογλύφων προς την καταρρέουσα συγκυβέρνηση: Φύγετε, να αναλάβει ο επόμενος!

Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις που παράγει η πολιτική της, η μνημονιακή συγκυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με «χαμηλό βαρομετρικό», καθώς οι δανειστές αντί να χαλαρώνουν – έστω και ελάχιστα – το σκοινί, αντιθέτως το σφίγγουν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό επιτελείο να έχει πελαγώσει.

Η προπαγανδιστική στρατηγική «εξόδου από το μνημόνιο», που είχε σχεδιάσει το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου, όχι απλώς απέτυχε οικτρά  αλλά έχει μετατραπεί σε ένα ναρκοπέδιο, καθώς οι διεθνείς τοκογλύφοι ζητούν τα πάντα εδώ και τώρα. Αξιώνουν, μάλιστα, από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, κάνοντας επίδειξη δύναμης και κυριαρχίας, με το επιχείρημα ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης έγινε εν αγνοία τους και ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό.

Το καμπανάκι για το νέο γύρο πιέσεων προς την Αθήνα είχε κρούσει ο Σόιμπλε από την περασμένη Παρασκευή. Με δηλώσεις είχε υποστηρίξει ότι η εφαρμογή της πορείας του προγράμματος στην Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Για αυτό, υποστήριξε, ότι πρέπει η Ελλάδα «να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε την Κυριακή και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέσλινγκ, που εκβιάζει και αυτός με τον δικό του τρόπο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εάν η Ελλάδα δεν κλείσει τις εκκρεμότητες με την τρόικα, τότε θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο την εκβιαστική του απειλεί να μην εκταμιευτεί και η δόση του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ από τον ΕFSF. Οι διεθνείς τοκογλύφοι βλέποντας ότι το εγχώριο υπαλληλικό τους προσωπικό έχει χάσει κάθε είδους κοινωνικό έρεισμα δεν τους κάνει την παραμικρή διευκόλυνση.

Προτιμά τα όποια ψίχουλα «συγκατάβασης» να τα κρατήσει για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία έχοντας την «φρεσκάδα» του νέου θα χρειάζεται το «σπρώξιμο» από τους δανειστές, προκειμένου να κερδίσει κάποιο χρόνο, πριν κι αυτή με τη σειρά της κινηθεί στο ίδιο κλίμα υπακοής προς την τρόικα. Αυτό το «άδειασμα» προς τον Σαμαρά και Βενιζέλο σημαίνει και την πιο γρήγορη προσφυγή στις κάλπες πράγμα που θα φανεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/nees-pieseis-diethnwn-tokoglufwn.-h-sugkubernhsh-brisketai-se-adiejodo#ixzz3Ig2cikiw

Exit mobile version