Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τραγικές Συνθήκες στο Κέντρο Περίθαλψης Λεχαινών Ηλείας: Παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε κλουβιά

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ ξένου πρακτορείου ειδήσεων, οι δομές Υγείας και Πρόνοιας της χώρας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕ.ΠΕ.Π) στα Λεχαινά Ηλείας. Πρόκειται για ένα Κέντρο που «φιλοξενεί» νέους ανθρώπους με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες και ικανότητες, τοποθετώντας τους σε κλουβιά-φυλακές.Το κτήριο στεγάζει 65 ενοίκους, με μόνο 6 άτομα ως προσωπικό. Κάθε ξύλινο κλουβί έχει τα απολύτως απαραίτητα και ένα κρεβάτι. Οι εργαζόμενοι, θεωρούν τα κλουβιά ως τη μόνη εναλλακτική λύση εποπτείας των νέων, καθώς το προσωπικό είναι ελάχιστο, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, όπου υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και τρεις βοηθοί.

Πέρα όμως από την πρακτική πλευρά του ζητήματος, το να φυλακίζονται άτομα σε κλουβιά, εν έτει 2014, σε ευρωπαϊκή χώρα είναι γεγονός που ντροπιάζει και εκθέτει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε μόνον άλλες δύο χώρες ακολουθούν την ίδια πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ρουμανία και η Τσεχία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ισοπεδώνει την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τίθεται σε αντιδιαστολή με τα βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα οι συνέπειες μιας τέτοιας πρακτικής είναι ορατές σε πολλαπλά επίπεδα. Από τη μία πλευρά, στην κοινωνία, προωθείται η ιδρυματοποίηση και η ανισότητα απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία όχι μόνο δεν ωφελούνται αλλά αντιθέτως επιβαρύνονται πνευματικά, σωματικά και συναισθηματικά από τον διαρκή εγκλεισμό τους και την απομόνωση. Από την άλλη πλευρά, στην οικονομία, εφόσον τα άτομα δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην κοινωνία και να ζήσουν αυτόνομα, το κράτος αναλαμβάνει το κόστος διαμονής, σίτισης και φαρμακευτικής τους αγωγής, με τις συνακόλουθες επιβαρύνσεις.

Η αναλγησία των αρμόδιων φορέων, μπροστά σε αυτό το ζήτημα φανερώνει την ευκαιριακή και χωρίς σχεδιασμό για το μέλλον πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας και της Εργασίας. Ο εγκλεισμός στα κλουβιά ανθρώπων οι οποίοι δυνητικά, με κατάλληλη μόρφωση και καθοδήγηση, μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο καταδεικνύει την απάθεια και την άγνοια των αρμόδιων επιτελείων απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα. Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η αντίδραση στο ζήτημα αυτό της Υφυπουργού Υγείας Κ. Παπακώστα ότι: « Το ΚΕ.ΠΕ.Π. Λεχαινών αποτελεί Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και είναι υπό την επίβλεψη του Υφυπουργού Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου και της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας, Ε. Μπέκου.»

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/tragikes-sunthhkes-sto-kentro-perithalpshs-lechainwn-hleias-paidia-megalwno#ixzz3JUoWJEqo

Exit mobile version