Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το νέο άρμα μάχης του ρωσικού στρατού

Το νέο άρμα μάχης του ρωσικού στρατού

Ένα άκρως απόρρητο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να τεθεί σε μαζική παραγωγή από τις αρχές του 2015. Το πρόγραμμα αυτό έχει την κωδική ονομασία Armata και είναι το άρμα που θα αντικαταστήσει την σειρά  Τ-72 Β που είναι το κύριο άρμα μάχης του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με την δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της Στρατιωτικοβιομηχανικής Επιτροπής της ρωσικής κυβέρνησης Oleg Bochkaryof οι ικανότητες του νέου άρματος θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές του Τ-72 Β. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να παραλάβει έως το έτος 2020 περίπου 2.300 άρματα, με στόχο την αντικατάσταση του 70% του σημερινού στόλου.

Το Armata αναπτύχθηκε από την εταιρία Uralvagonzavod και θα παρουσιαστεί σε πολλές παραλλαγές που θα συμπεριλαμβάνουν κύριο άρμα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, Αυτοκινούμενο Πυροβόλο και Τεθωρακισμένο Όχημα Υποστήριξης.  Η σειρά Armata στο τελικό στάδιο θα αντικαταστήσει τα ρωσικά Τ-72, Τ-80 και τα σχετικά νεότερα Τ-90. Η πλατφόρμα Armata θα αντικαταστήσει επίσης τα BMP και πολλά άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Το κύριο άρμα μάχης θα φέρει λειόκαννο πυροβόλο των 125 χλς σε έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, το πλήρωμα θα στεγάζεται σε ένα ξεχωριστό θωρακισμένο διαμέρισμα (κάψουλα) του άρματος, κάτι το οποίο είναι πρωτοποριακό για τα σύγχρονα άρματα μάχης. Επίσης το άρμα αυτό θα είναι σε θέση να επιχειρεί στην περιοχή της Αρκτικής, μια περιοχή που το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα πιο σημαντική για τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα.

Το Armata έχει σχεδιαστεί να φέρει μια εντελώς νέου τύπου ενεργητική θωράκιση, ενώ το ξεχωριστό θωρακισμένο διαμέρισμα του πληρώματος θα είναι διαχωρισμένο και από την δεξαμενή καυσίμων, αλλά και από τα αποθέματα πυρομαχικών. Ως εκ τούτου το Armata θα ομοιάζει περισσότερο με τα M1A2 Abrams και τα Leopard 2A7+  παρά με τα παλαιοτέρου τύπου ρωσικά.

Το 125 χλς πυροβόλο θα είναι τοποθετημένο, όπως προαναφέραμε, σε μη επανδρωμένο πυργίσκο και θα έχει μηχανισμό αυτόματης φόρτωσης. Επίσης το Armata θα έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει αντιαρματικούς πυραύλους βεληνεκούς περίπου 5 χλμ. Ο εκτοξευτής των αντιαρματικών πυραύλων θα είναι τοποθετημένος στην μια πλευρά του πυργίσκου, ενώ στην άλλη θα υπάρχει πολυβόλο των 12,7 χλς. Το κύριο άρμα μάχης θα είναι εφοδιασμένο με ένα νέο σύστημα ελέγχου πυρός και διαχείρισης μάχης.

Ο κινητήρας του άρματος θα είναι ένας υπεrτροφοδοτούμενος Diesel με απόδοση 1400-1600 hp που θα προσδίδουν στο άρμα ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, με ακτίνα δράσης τα 550 χλμ. Το βάρος του κυρίου άρματος υπολογίζεται σε 50 περίπου τόνους το δε πλήρωμα θα αποτελείται από 2-3 άνδρες.

Το νέο άρμα μάχης αναμένεται να παρουσιαστεί στην παρέλαση της 70ης επετείου της Ημέρας της Νίκης τον επόμενο Μάιο στην Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/to-neo-arma-machhs-tou-rwsikou-stratou#ixzz3JmvEfyuW

Exit mobile version