Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Σε οριακή κατάσταση τα Κέντρα Υγείας στην Αχαΐα

Τα Κέντρα Υγείας του νομού Αχαΐας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της περιοχής, καθώς βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε εργατικό δυναμικό, όσο και σε υγειονομικό υλικό. Συγκεκριμένα, τα ΚΥ σε Ερυμάνθεια και Κάτω Κλειτορία υπολειτουργούν, ενώ στην Κάτω Αχαΐα, Ακράτα και Χαλανδρίτσα, επιτελούν με δυσκολία τις εργασίες τους.

Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως το ιατρικό προσωπικό, όπου υπάρχουν λίγοι ιατροί γενικής ιατρικής και αγροτικοί, ενώ οι καρδιολόγοι, παιδίατροι και οδοντίατροι απουσιάζουν από τα περισσότερα κέντρα υγείας του νομού. Κάποια κενά καλύπτονται ελλιπώς από τους επισκέπτες ιατρούς, ενώ πολλοί αναλαμβάνουν και καθήκοντα άλλων ειδικοτήτων ώστε να λειτουργήσει η βάρδια ,δεδομένων και των γενικότερων ελλείψεων σε εργαστηριακό , διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χειρότερη η κατάσταση όσον αφορά ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, καθώς πέρα από την αμφίβολη ποιότητα και αξιοπιστία τους, πλέον είναι και δυσεύρετα, με αποτέλεσμα να αγοράζουν οι ίδιοι οι ασθενείς τα αναλώσιμα , ενώ καταβάλλουν παράλληλα και το εισιτήριο των 5 ευρώ.

Κατά την ΕΙΝΑ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας), η ρίζα της κατάστασης αυτής βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος κατακερματίζει τη δημόσια υγεία σε επιμέρους τμήματα και δίνει το πάτημα της εκμετάλλευσης ιατρικών υπηρεσιών από ιδιωτικά συμφέροντα. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της: « Είναι δημιούργημα αλλά και συνέχεια μιας σειράς νόμων που στην υγεία που κύριο χαρακτηριστικό έχουν τον αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο και την παράδοση του συνόλου της δημόσιας υγείας στο κατ’ ευφημισμό υγιή ανταγωνισμό, δηλαδή στα ιδιωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και πάνω από όλο αυτό το σύστημα, ένας άλλος νόμος για την υγεία (ν. 4286/14) τοποθετεί το καπέλο της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), μιας ιδιωτικού χαρακτήρα εταιρείας.»

Εν ολίγοις, η αδυναμία των κατοίκων ενός ολόκληρου νομού να λάβουν την αναγκαία ιατρική περίθαλψη, αποτελεί ακόμα μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τον επαγγελματία υπουργό Βορίδη, του οποίου η πολιτική κατεύθυνση στην υγεία χαρακτηρίζεται από έλλειψη μακροπρόθεσμων πλάνων και ευκαιριακό κέρδος, με οποιοδήποτε τίμημα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-se-oriakh-katastash-ta-kentra-ugeias-sthn-achaia#ixzz3KLlmkKZU

Exit mobile version