Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Χωρίς κάλυψη από τα ταμεία το μοναδικό εμβόλιο κατά της θανατηφόρας μηνιγγίτιδας Β’

Η Μηνιγγίτιδα Β, αποτελεί τον τύπο της μηνιγγίτιδας που ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών μηνιγγίτιδας σε παιδιά σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ενώ λοιπόν υπάρχει διαθέσιμο και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου αυτής, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν το περιέλαβε στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών. Με απλά λόγια, οι ίδιοι οι γονείς θα επωμίζονται το κόστος του εμβολίου, που φτάνει τα 120 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος τύπος της μηνιγγίτιδας πέραν του ότι είναι ο πιο συνηθισμένος, είναι και ο πιο επικίνδυνος, καθώς 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγουν ακόμα και με θεραπεία, ενώ 1 στα 5 άτομα εμφανίζουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες. Η εξέλιξη της νόσου άλλωστε είναι ταχεία, με τον θάνατο να επέρχεται σε 24-48 από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, τα οποία δυστυχώς είναι ασαφή και μοιάζουν με τα συμπτώματα κοινής γρίπης.

Το συγκεκριμένο λοιπόν εμβόλιο, το Bexsero, είναι το μοναδικό παγκοσμίως εμβόλιο που προσφέρει προστασία από την ασθένεια αυτή και χρειάστηκαν 20 χρόνια έρευνας για την ανάπτυξή του. Έχει ήδη εγκριθεί από την Ε.Ε. το 2013 και κυκλοφορεί πλέον σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία. Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο ρυθμό εμφάνισης κρουσμάτων αυτής της νόσου στη χώρα μας, λόγω της σχετικά εύκολης μετάδοσής της, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον άστοχη η μη κάλυψη του εμβολίου αυτού από τα ταμεία, ώστε κάθε ελληνική οικογένεια να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένη.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας τσιγκουνεύτηκε αυτό το αμελητέο ποσό, ακολουθώντας τη συνηθισμένη ευκαιριακή και κοντόφθαλμη πολιτική του. Το κόστος άλλωστε του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ασήμαντο μπροστά στο κόστος της θεραπείας και κυρίως το κόστος της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-chwris-kalupsh-apo-ta-tameia-to-monadiko-embolio-kata-ths-t#ixzz3KRuWZsVH

Exit mobile version