Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαλύουν άλλη μια κοινωνική ομάδα – Αφήνουν χωρίς επίδομα ανεργίας τους καπνεργάτες στην Καβάλα και Ξάνθη!

Διαλύουν άλλη μια κοινωνική ομάδα - Αφήνουν χωρίς επίδομα ανεργίας τους καπνεργάτες στην Καβάλα και Ξάνθη!

Συνάντηση εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής με την πρόεδρο του σωματείου καπνεργατών

H εποχιακή καπνεργασία έχει τη δική της ιστορία και παράδοση στην Καβάλα, αλλά όπως φαίνεται κάθε χρόνο φθίνει. Οι καπνεργάτες αποθαρρύνονται με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει το ενδιαφέρον που υπήρχε παλαιότερα για το επάγγελμα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Καβάλα είχε διαμορφωθεί η παραθαλάσσια σειρά των καπναποθηκών. Την περίοδο 1913-1922 υπήρχαν 50 καπναποθήκες οι οποίες περιείχαν 610 «σαλόνια» για την επεξεργασία καπνού. Η πόλη έγινε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων και σύμφωνα με προξενικές αναφορές την εποχή της επεξεργασίας των καπνών, συγκεντρωνόταν στην πόλη της Καβάλας ένας πληθυσμός που ανερχόταν σε 6.500 περίπου εργάτες, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Έναν αιώνα αργότερα στην Ελλάδα του μνημονίου και της χούντας των Σαμαραβενιζέλων ο σημερινός Έλληνας παλεύει για τα αυτονόητα. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του γραμματέα της Τ.Ο. Καβάλας και της προέδρου του σωματείου καπνεργατών Καβάλας Αγαθής Μπαξεβάνης επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι οι εποχιακοί καπνεργάτες στην Καβάλα και την Ξάνθη, δεν δικαιούνται από φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Περίπου 600 εποχιακοί καπνεργάτες που εργάζονται κάθε χρόνο στην Καβάλα κατέθεσαν τα δικαιολογητικά προκειμένου να βγούνε στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, όπως γινόταν κάθε φορά. Μετά από περίοδο αναμονής όπου κανείς στον οργανισμό δεν ήξερε τι θα συμβεί, έμαθαν πρόσφατα ότι δεν θα επωφεληθούν του επιδόματος ανεργίας, καθώς το επάγγελμα δεν είναι πλέον στα επαγγέλματα που μπορεί να καλυφθεί από τον οργανισμό.

Μέρα με την μέρα η προδοτική συγκυβέρνηση της καταστροφής απαξιώνει έναν ακόμη εργασιακό κλάδο της Ελληνικής κοινωνίας οδηγώντας τον στην απαξίωση και τους καπνεργάτες στην ανεργία. Ο άλλοτε κερδοφόρος κλάδος της καπνεργασίας που έδινε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Έλληνες συνεχίζει να απαξιώνεται με αποτέλεσμα να φθίνει μέχρι και αυτός, όπως και πολύ άλλοι κλάδοι στο παρελθόν, να μετακομίσουν σε κάποια γειτονική χώρα εκτός της Ελλάδας μας. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή έπραξε το αυτονόητο και κατέθεσε ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα.

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση οι καπνεργάτες της Καβάλας και της Ξάνθης λόγω απώλειας του δικαιώματός τους να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας»

Δεν θα πάρουν το επίδομα ανεργίας για φέτος οι εποχικοί καπνεργάτες από την Καβάλα και την Ξάνθη που δουλεύουν σε καπνοβιομηχανίες, όπως την ΣΕΚΕ και Μισσιριάν, διότι αποφασίστηκε ότι δεν το δικαιούνται και πως ο οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει αυτό το ποσόν που μέχρι τώρα έπαιρναν. Το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αποφάσισε πως κάποια επαγγέλματα, όπως των καπνεργατών, τυροκόμοι και γουναράδες θα θεωρηθούν εποχιακά και έτσι δεν θα έχουν το δικαίωμα οι εργαζόμενοι σ αυτούς τους κλάδους να παίρνουν επιδόματα ανεργίας. Περίπου 600 εποχιακοί καπνεργάτες εργάζονται κάθε χρόνο στην εταιρία Μισσιριάν στην Καβάλα και στη ΣΕΚΕ στην πόλη της Ξάνθης, από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάρτιο. Φέτος η επεξεργασία του καπνού συνεχίστηκε και τον Απρίλιο αλλά και τον Μάιο.

Αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου οι εποχιακοί καπνεργάτες κατέθεσαν τα δικαιολογητικά προκειμένου να βγούνε στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, όπως γινόταν κάθε φορά. Μετά από περίοδο αναμονής όπου κανείς στον οργανισμό δεν ήξερε τι θα συμβεί, έμαθαν πρόσφατα ότι δεν θα επωφεληθούν του επιδόματος ανεργίας, καθώς το επάγγελμα δεν είναι πλέον στα επαγγέλματα που μπορεί να καλυφθεί από τον οργανισμό.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Αθήνα, 07/11/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/dialuoun-allh-mia-koinwnikh-omada-afhnoun-chwris-epidoma-anergias-tous-kapn#ixzz3KjDT3d9q

Exit mobile version