Από νωρίς το πρωί διεξάγεται συνάντηση κορυφής Σαμαρά – Βενιζέλου, εν όψει της επισκέψεως του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε λίγες ώρες θα είναι στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, εμπνευστής του περιβόητου «δόγματος Νταβούτογλου», του «στρατηγικού βάθους», και ουσιαστικά υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος, αφού αυτός καθορίζει εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική των σαμαροβενιζέλων. Τα γιουσουφάκια έχοντας πλέον εγκαταλειφθεί από τον ξένο παράγοντα, ετοιμάζουν υποδοχή «ήρωα» στον Νταβούτογλου, προκειμένου να κάνουν κοινό υπουργικό συμβούλιο «αγάπης» και «ελληνοτουρκικής συνεργασίας».
Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι τούρκοι προκαλούν σε όλα τα επίπεδα, παραβιάζοντας συνεχόμενα τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο κατά το δοκούν, διεξάγοντας παράλληλα έρευνες σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο οι σαμαροβενιζέλοι έχουν αποκλείσει ολόκληρο το κέντρο των Αθηνών, παρατάσσοντας πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να νιώσει σαν το σπίτι του ο… εφέντης. Όσον αφορά το Αιγαίο τους είπε ο ίδιος ο Νταβούτογλου ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, αφού αυτό το έχει φροντίσει ο ίδιος με πάνοπλα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εθνική μας κυριαρχία.
Εν όψει της επισκέψεως του σε λίγες ώρες στην Αθήνα, ας θυμηθούμε εν τάχει ποιος είναι ο Νταβούτογλου και τι πιστεύει:
Ας δούμε τι λέει ο ίδιος ο Νταβούτογλου για την Κύπρο: «είναι μια σταθερή βάση και αεροπλανοφόρο που είναι σε θέση να ελέγχει τις περιοχές του Περσικού κόλπου και της Κασπίας και τις υδάτινες αρτηρίες του Άντεν και του Ορμούζ, οι οποίες αποτελούν τις σημαντικότερες υδάτινες περιοχές που συνδέουν Ευρασία και Αφρική» και προσθέτει σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η τουρκία ότι «ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα Κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου».
Ας δούμε και ένα ακόμα απόσπασμα από το έργο που πραγματικά προκαλεί ρίγη:
«Η βάση της πολιτικής επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι τα οθωμανικά κατάλοιπα, που είναι οι μουσουλμανικές κοινότητες. Σήμερα φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο το λάθος της πολιτικής εκκένωσης των Βαλκανίων με τη μετανάστευση αυτών των κοινοτήτων (στην Τουρκία), που κατά το παρελθόν θεωρήθηκαν ως άχθος της εξωτερικής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φαίνεται να διαθέτει σημαντικές δυνατότητες που της παρέχει η ιστορική συσσώρευση εμπειρίας, βασιζόμενη στην οθωμανική κληρονομιά στα Βαλκάνια. Πρωτίστως, στις δύο χώρες (Βοσνία και Αλβανία), όπου οι μουσουλμάνοι είναι πλειονότητα και θεωρούνται φυσικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, εμφανίστηκε η βούληση να μετατραπεί αυτή η κοινή ιστορική συσσώρευση σε μία συμμαχία. Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες που διαβιούν στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη Μακεδονία, στο Σαντζάκ (επαρχία της Σερβίας), στο Κόσοβο και στη Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας.
Οι δύο σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι η ισχυροποίηση της Βοσνίας και της Αλβανίας μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας και η δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα θέσει υπό την προστασία του τις εθνικές μειονότητες της περιοχής. Στο νομικό αυτό πλαίσιο η Τουρκία πρέπει να επιδιώκει συνεχώς την εξασφάλιση εγγυήσεων που θα της παρέχουν το δικαίωμα παρέμβασης στα ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων. Η απόκτηση από την Τουρκία ενός τέτοιου δικαιώματος στα Βαλκάνια μπορεί να γίνει εφικτή, μόνο αν η χώρα υιοθετήσει μία δραστήρια και δυναμική βαλκανική πολιτική, η οποία θα λαμβάνει υπόψη συνεχώς τους πολιτισμικούς και ιστορικούς παράγοντες. Στην αντίθετη περίπτωση η Τουρκία όχι μόνο θα χάσει την επιρροή που ασκεί στα Βαλκάνια έναντι της Ελλάδας, η οποία μέσω του Πατριαρχείου του Φαναρίου (sic) που με τη μικρή ρωμαίικη (sic) μειονότητα επιδιώκει να αποκτήσει οικουμενικό χαρακτήρα, και της Ρωσίας, η οποία επιχειρεί να ασκήσει επιρροή στους ορθόδοξους Σλάβους στην περιοχή των Βαλκανίων και του Καυκάσου, αλλά θα μείνει και δίχως στήριγμα εν όψει ελληνικών και ρωσικών διεκδικήσεων στα Στενά.»
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/parfoumarontai-apo-to-prwi-ta-giousoufakia-perimenoun-ton-achmet-pasa-ntabo#ixzz3L24qVlT7