Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Βορίδης φεύγει και αφήνει πίσω του συντρίμμια

Ο Βορίδης φεύγει και αφήνει πίσω του συντρίμμια

Παρά την γενικότερη δυσπραγία της προσφάτως διαλυμένης κυβέρνησης, είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας υπουργός σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, κατάφερε να απαξιώσει πλήρως τον κλάδο τον οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει. Ο λόγος φυσικά για τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος, με τη βοήθεια φυσικά των προκατόχων του, οδήγησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην κατάρρευση.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο έργο του ως επικεφαλής της Υγείας, οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποδείχθηκαν ζημιογόνες τόσο για τους εργαζομένους στο κλάδο της υγείας, όσο και για τις δομές και φυσικά για τους ασθενείς.

Αρχικά, ο ταλαντούχος αυτός πολιτικός πέτυχε την πλήρη απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας από τους Έλληνες, βαριά φορολογούμενους, πολίτες. Σύμφωνα με τα δεδομένα ξένης στατιστικής υπηρεσίας(IPSOS), το 47% των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή ο μισός πληθυσμός, δεν λαμβάνει την αναγκαία ιατρική περίθαλψη. Χαρακτηριστικό είναι πλέον το φαινόμενο της προσφυγής Ελλήνων σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, με σκοπό την φθηνότερη-αμφιβόλου ποιότητας- περίθαλψη. Σε αυτά ας προστεθεί και η επιπλέον ταλαιπωρία ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, με το 96% των καρκινοπαθών να έχουν βιώσει σοβαρή επιδείνωση της υγείας τους, λόγω των συνεχών καθυστερήσεων στην προβλεπόμενη θεραπεία. Φυσικά, τα παραπάνω μεταφράζονται σε περεταίρω επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδος, καθώς για πρώτη φορά από τη σύσταση του Νεοελληνικού Έθνους σημειώνεται μείωση του πληθυσμού της χώρας, ενώ παράλληλα οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις γεννήσεις.

Πέρα από τους ασθενείς και εν γένει τη δημόσια υγεία, το επιτελείο και ο πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας φρόντισαν να γονατίσουν και το σύνολο των επαγγελματιών υγείας, τόσο των ιατρών, όσο και των νοσηλευτών, των αποκλειστικών, των διοικητικών υπαλλήλων. Η μαύρη εργασία αποκλειστικών νοσοκόμων ανθεί στα νοσοκομεία, αφήνοντας άνεργη την πλειονότητα των νομίμως εργαζομένων, η καθιέρωση της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας υποβαθμίζει το ρόλο των ιατρών και πολλοί υγειονομικοί (ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε εργαστήρια) καταφεύγουν για εργασία στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΠΙΣ απαιτούνται 5.000 προσλήψεις ιατρών και 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να λειτουργεί εύρυθμα το ΕΣΥ.

Οι αρμόδιοι ωστόσο, αδιαφόρησαν και για τις καταφανείς ελλείψεις στις υποδομές των δημοσίων μονάδων υγείας, με τραγικά αποτελέσματα, που σε αρκετές περιπτώσεις κόστισαν ανθρώπινες ψυχές. Οι ΜΕΘ υπολειτουργούν λόγω κενών σε προσωπικό, ενώ κεντρικά νοσοκομεία σε Βόρειο Ελλάδα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο λειτουργούν με κλειστά ολόκληρα τμήματα και κλινικές, λόγω ελλείψεων. Ταυτοχρόνως, ο Υπουργός Υγείας φρόντισε, πριν την απομάκρυνσή του, να μειώσει κατά 22% τον νέο προϋπολογισμό για την Υγεία.

Καταλήγοντας, κάποιος θα περίμενε από τον Βορίδη, ο οποίος θεωρεί τη δημόσια υγεία μια ακόμη επιχείρηση (αποδεικνύεται από την περιβόητη ΕΣΑΝ ΑΕ) να έχει φροντίσει για την τακτοποίηση των οικονομικών ζητημάτων στο πεδίο της υγείας. Και όμως, ο συγκεκριμένος πολιτικός έκανε και πάλι την έκπληξη, παραδίδοντας το ταμείο υγειονομικών ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ σε οικτρή κατάσταση, παρέχοντας δωρεάν νοσηλεία σε Ευρωπαίους τουρίστες και εμποδίζοντας με κάθε τρόπο την άνθιση της πολλά υποσχόμενης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Εν ολίγοις, «επιτεύγματα»  όπως τα προαναφερθέντα δυστυχώς δεν δείχνουν αποκλειστικά αδυναμία ή ανικανότητα, αλλά απουσία επιμονής, οράματος, ευγενών σκοπών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-boridhs-feugei-kai-afhnei-pisw-tou-suntrimmia#ixzz3OgT6V6wL

Exit mobile version