Στην συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου της εκτελεστικής επιτροπής της γενικής γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας SSM, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Νταβούτογλου, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Πρώτον η Άγκυρα αποφάσισε την ανάπτυξη εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους με την κωδική ονομασία TFX (Turkish Fighter Experimental), με στόχο την παραγωγή του πρωτοτύπου το έτος 2023. Η απόφαση για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού είναι πολιτική, αφού οι τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγική επιτυχία μιας τόσο εξειδικευμένης κατηγορίας οπλικού συστήματος, που μονοπωλείται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα (μαχητικά 5ης γενιάς).
Δεύτερον αποφασίστηκε η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας για το τουρκικό φορητό όπλο MPT-76 με διαμέτρημα 7,62 χλς , ήτοι διαμέτρημα όμοιο με αυτό του G3. Το MPT-76 (Milli Piyade Tüfeği, Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού), που είναι ουσιαστικά αντιγραφή του HK-417 της γερμανικής εταιρίας Heckler and Koch, θα αντικαταστήσει στον τουρκικό στρατό το πολύ γνωστό G3. Το MPT-76 σχεδιάστηκε και θα κατασκευάζεται από το εργοστάσιο όπλων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας MKEK. Πρόκειται περί ενός φορητού όπλου που αναπτύχθηκε από Τούρκους μηχανικούς και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας ανήκουν εξ ολοκλήρου στην γενική γραμματεία SSM. Η πρώτη παραγγελία που δόθηκε από τον τουρκικό στρατό στο εργοστάσιο της ΜΚΕΚ ανέρχεται σε 35.000 τεμάχια.
Τρίτον η εκτελεστική επιτροπή της SSM αποφάσισε την παραγγελία 5 πρόσθετων ελικοπτέρων Chinook CH-47F για τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις, ενώ ήδη έχουν παραγγελθεί άλλα 6 ελικόπτερα. Το συνολικό κόστος αυτής της παραγγελίας ανέρχεται σε 1 δις δολλάρια και θα καλυφθεί με πιστώσεις FMS (Foreign Military Sales) του αμερικανικού δημοσίου. Επίσης, αποφασίστηκε η τοποθέτηση πρόσθετης παραγγελίας για 4 μαχητικά F-35 Stealth, ήδη έχουν παραγγελθεί τα δυο πρώτα, με στόχο την απόκτηση 100 τέτοιων μαχητικών 5ης γενιάς.
Τέλος, σε ότι αφορά το κινεζικό αντιαεροπορικό FD-2000 (HQ-9, η κινεζική έκδοση του S-300), που εντάσσεται στο πρόγραμμα Turkish Long Range Air Missile Defence System (T-LORAMIDS), όπως είχαμε προβλέψει σε παλαιότερη ανάρτηση μας η Τουρκία υπαναχώρησε με το σκεπτικό ότι οι Κινέζοι δεν προσφέρουν αρκετή τουρκική προστιθέμενη αξία, ήτοι δεν προσφέρουν πλήρες υποκατασκευαστικό έργο στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Η πιθανότερη κατάληξη του θέματος θα είναι η επαναπροκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού με πρόβλεψη υψηλού ποσοστού συμπαραγωγής.
Για μια ακόμη φορά σας ενημερώσαμε για τα επιτεύγματα και τους στόχους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ουδέν νεότερο από το ελληνικό μέτωπο των πολιτικάντηδων, όπου η απαξίωση γενικά του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται με φρενήρη ρυθμό. Θα κάνουμε όμως μια αναφορά και υπενθύμιση για όσους ασχολούνται με θέματα αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας. Στο τέλος της δεκαετίας 1980 είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις του ελληνικού φορητού όπλου G3 στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Στελέχη της τότε Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ), μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, είχαν προτείνει στους τότε αρμόδιους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου Άμυνας την ανάπτυξη του διαδόχου του G3 σε διαμέτρημα 7,62 ή 5,56 χλς. Το Υπουργείο Άμυνας απέρριψε την πρόταση, προφανώς επειδή η κρατική ΕΒΟ δεν μπορούσε να προσφέρει μίζες στους πολιτικάντηδες που εξακολουθούν και σήμερα να λυμαίνονται την χώρα. Εάν τότε είχε γίνει δεκτή η πρόταση της ΕΒΟ, η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 θα είχε αποκτήσει φορητό όπλο δικής της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα είχε γίνει ένα σημαντικό βήμα στην ελληνοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Για να σταματήσει η υποβάθμιση και η απαξίωση της Αμυντικής Βιομηχανίας η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με το πολιτικό της πρόγραμμα διακηρύσσει και δεσμεύεται ότι οι νευραλγικές αμυντικές βιομηχανίες θα εθνικοποιηθούν και θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα αμυντικής θωράκισης της χώρας και έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τεχνολογίας.
Γ. Λ.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ejoplizetai-kai-apeilei-h-tourkia#ixzz3PA24wP6A