Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο προϋπολογισμός και τα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2016

Ο προϋπολογισμός και τα σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2016

Στην πρόταση του αμερικανικού Πενταγώνου για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2016 θα περιλαμβάνονται νέας γενιάς βομβαρδιστικά αεροσκάφη και υποβρύχια. Τα δυο αυτά νέα προγράμματα που θα χρειασθούν αυξημένη χρηματοδότηση σχεδιάζονται για να προσφέρουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις την δυνατότητα να αποφεύγουν τις προηγμένες αντιαεροπορικές άμυνες του εχθρού και την μη ανιχνευσιμότητα των υποβρυχίων από τους αντιπάλους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο στον προϋπολογισμό του 2016 θα απαιτήσει αύξηση 4%, ήτοι περίπου 25 δισ. δολλάρια περισσότερα σε σχέση με το 2015.

Το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να ζητήσει την αγορά όπλων Laser ή κατευθυνόμενης ενέργειας αξίας 240 περίπου εκ. δολλαρίων και νέας γενιάς ραντάρ AMDR (Air and Missile Defence Radar) ανίχνευσης αντιπλοϊκών πυραύλων. Το αμερικανικό Ναυτικό θα αγοράσει επίσης δυο αντιτορπιλικά της κλάσης Arleigh Burke (αντιτορπιλικό που φέρει κατευθυνόμενα βλήματα και πυραύλους), δυο αεροπλανοφόρα της κλάσης Ford, ένα ελικοπτεροφόρο LPD (Landing Platform Dock), δυο υποβρύχια της κλάσης Virginia (πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια) και τρία πλοία Littoral Combat Ship (LCS). Τα παράκτια πολεμικά πλοία LCS είναι μια κατηγορία σχετικά μικρών ευέλικτων σκαφών επιφανείας για επιχειρήσεις κοντά στην ακτή και με ικανότητα να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές, με δυνατότητα να φέρουν δυο έως τρία ελικόπτερα καθώς και αμφίβια οχήματα μάχης.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο πρόγραμμα της για το 2016 προβλέπει την προμήθεια 80 έως 100 νέων βομβαρδιστικών με μια τιμή περίπου 550 εκατ. δολλάρια ανά αεροσκάφος, με χρόνο παράδοσης έως το τέλος του 2020. Το νέο βομβαρδιστικό που ανήκει στο πρόγραμμα Long-Range Strike Bomber (LRS-B) έχει σχεδιαστεί να έχει παγκόσμια εμβέλεια και ενσωματώνει όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Για το πρόγραμμα αυτό ανταγωνίζονται οι τρεις μεγάλες αεροναυπηγικές εταιρίες των ΗΠΑ Northrop Grumman, Lockheed Martin και Boeing. Το πρόγραμμα του νέου βομβαρδιστικού θα απορροφήσει από τους προϋπολογισμούς 2017 έως 2020  περίπου 12,3 δισ. δολλάρια και θεωρείται από τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει επίσης για το 2016 την προμήθεια 30 έως 40 μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών του τύπου Global Hawk, ενώ παράλληλα θα αγοράσει επί πλέον 57 πέμπτης γενιάς μαχητικά F-35 JSF, πέραν των 38 που θα προμηθευτεί το 2015.

Ο προϋπολογισμός 2016 του αμερικανικού Πενταγώνου θα διανύσει βέβαια πολύ δρόμο μέχρι της εγκρίσεως του στο τέλος του 2015. Δείχνει όμως την τάση της Ουάσιγκτον να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια, κάτι που υποδηλώνει αναμφίβολα την συνέχιση της εφαρμογής των σχεδίων της για παγκόσμια κυριαρχία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-propologismos-kai-ta-schedia-tou-amerikanikou-pentagwnou-gia-to-2016#ixzz3QmEMK7xJ

Exit mobile version