Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο λιγοστός άρτος (ψίχουλα) και τα πλούσια θεάματα της νέας κυβέρνησης

Ο λιγοστός άρτος (ψίχουλα) και τα πλούσια θεάματα της νέας κυβέρνησης

Οι διάφοροι δεκάρικοι λόγοι που εκφωνούν ορισμένοι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης ανάγκασαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Δραγασάκη, να τους «αδειάσει» με μια δήλωσή του: «Έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση, έχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα, έχουμε μια κοινωνία όπου έχει δημιουργηθεί μια δυναμική προσδοκιών. Ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

Σε μια πιο ελεύθερη απόδοση η δήλωση Δραγασάκη θα μπορούσε να μεταφραστεί με την φράση του λαγού προς το λιοντάρι στο γνωστό «σόκιν» ανέκδοτο. Πολιτικά, όμως, το σύστημα και η νέα κυβέρνησή του λειτουργούν μια χαρά, ακολουθώντας το ρωμαϊκό δόγμα «άρτος και θεάματα», με αλλαγή των συστατικών μερών του δόγματος. Ο άρτος θα είναι λιγοστός (ψίχουλα, για την ακρίβεια), οπότε τα θεάματα πρέπει να είναι άφθονα για να καλύπτουν την έλλειψη του. Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης βγήκαν στα κεραμίδια και άρχισαν τα ταξίματα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τη νέα συγκυβέρνηση. Η κοινωνία δικαιολογημένα έχει προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση. Όπως είπε εμμέσως και ο Δραγασάκης, τα αυτιά της (και όχι τα στομάχια της) πρέπει να χορτάσουν.

Τα πολλά, όμως, λόγια μπορεί να δημιουργήσουν και παρενέργειες. Να θυμώσουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε και να αρχίσουν τις απειλές, όπως και έγινε. Ή να παραφουσκώσουν τις ελπίδες των εργαζομένων, εξέλιξη η οποία θα δυσκολέψει τις άμεσες κωλοτούμπες, που θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο ίδιος ο Τσίπρας συνέστησε στους υπουργούς να είναι προσεχτικοί στις υποσχέσεις τους, μέχρι να ανακοινωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το θέμα, που αντικαθιστά την έλλειψη άρτου, θέλει την τεχνική του. Π.χ. η αφαίρεση των κάγκελων μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν ένα θέαμα, το οποίο «έκοψε πολλά εισιτήρια».

Τι να τα κάνεις, όμως, τα κάγκελα σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει η απειλή διαδηλώσεων, καθώς η κυβέρνηση είναι φρέσκια; Αν χρειαστεί, μπαίνουν ξανά, μέσα σε μισή ώρα. Βγάζοντάς τα, όμως, δημιουργείς εντυπώσεις και θέαμα με αποκλειστικά θετική διάθεση. Επίσης, το να ανακοινώνεις ότι θα επαναπροσλάβεις σύντομα τις μερικές εκατοντάδες των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών είναι κι αυτό ένα θέμα, το οποίο «θα κόψει πολλά εισιτήρια», μιας και περιέχει και ψίχουλα άρτουΜε την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, ο αγώνας των οποίων έλαβε συμβολικές διαστάσεις, κρύβεται πίσω από το πέπλο των πανηγυρισμών η θλιβερή πραγματικότητα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν προοπτική να εργαστούν, αλλά δεν παίρνουν καν το άθλιο βοήθημα του ταμείου ανεργίας.

Αρκετοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να γίνει η κωλοτούμπα μετά τις πανηγυρικές δηλώσεις των υπουργών κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο ολοφάνερα επιχειρεί να αντιγράψει (έστω και ως κακή κόπια) ο Τσίπρας, έχει εμπλουτίσει την θεωρία του πολιτικού παιγνίου με την διάκριση ανάμεσα στο επιθυμητό και το εφικτό. Αναλαμβάνοντας τα χαρτοφυλάκια τους οι υπουργοί κατέθεσαν, εν είδει οραματικής σκέψης, την άποψή τους για το επιθυμητό. Ασκώντας, όμως, τα καθήκοντά τους, θα περιοριστούν στο εφικτό

Όσο για την δικαιολόγηση της κωλοτούμπας θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των καθεστωτικών ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-ligostos-artos-psichoula-kai-ta-plousia-theamata-ths-neas-kubernhshs#ixzz3R9HFajrD

Exit mobile version