Έντονη είναι η δυσαρέσκεια που εκφράζεται ήδη από κύκλους του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, από το πρώτο “όχι” που εισέπραξε από τρεις κορυφαίους υπουργούς στο αίτημά του να έχει πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των τομέων τους και ιδιαίτερα στα θέματα των προμηθειών οι οποίες περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητές τους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, το αίτημα το οποίο υπέβαλε από την πρώτη στιγμή στο Υπουργικό Συμβούλιο ο γνωστός από τη διαδρομή του ως αντι-Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ έτυχε της καθοδικής υποδοχής τόσο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, προσέκρουσε σε δύο αρνήσεις, εκείνες του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και εκείνου του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οποίες μερικές μέρες αργότερα αυξήθηκαν σε τρεις αφού προστέθηκε και εκείνη της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.
Ο κ. Νικολούδης, στο πλαίσιο του ρόλου του υπερ-ελεγκτή, τον οποίο του έχει αναθέσει επί της ουσίας στον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός με τη σύσταση του τομέα του ως υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, είχε ζητήσει το αυτονόητο: να μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και διαρκώς πρόσβαση στις διαδικασίες αλλά και στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά των υπουργείων και ιδιαίτερα τους τρόπους επιλογής και ανάθεσης των προμηθειών που αφορούν τον δημόσιο τομέα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι η άρνηση αυτή αφορά τα τρία ακριβώς υπουργεία που έχουν και τον μεγαλύτερο “όγκο” αναθέσεων αλλά και επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό. Και αν αυτό μπορεί να έχει μια δικαιολογία σε ότι έχει να κάνει με το “ευαίσθητο” εθνικά υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πείσει τον κ. Νικολούδη για την λειτουργική σκοπιμότητα της αρνητικής στάσης των υπουργείων Υγείας και του τομέα του ΥΠΟΙΚ που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κ. Βαλαβάνη.