Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι Δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου στην Δυτική Αττική αναδεικνύονται ως οι δήμοι με τη μικρότερη μέση ηλικία, με 35,3 και 35,9 έτη αντίστοιχα. Ακολουθεί λίγο παρακάτω ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος όμως συνορεύει με τις παραπάνω περιοχές, με μέση ηλικία τα 36,8 έτη.
Με μια πρώτη αφελή ανάγνωση, τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για περιοχές με λυμένο το δημογραφικό πρόβλημα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων αποτελείται από νέους και παιδιά. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Η μέση ηλικία των κατοίκων αυτών των περιοχών είναι μικρή, όχι λόγω των αυξημένων γεννήσεων αλλά αντιθέτως λόγω της αυξημένης θνησιμότητας σε αυτές τις περιοχές. Όταν πρόκειται για ηλικίες μικρότερες των σαράντα ετών, αίτια όπως χαμηλό βιοτικό επίπεδο και μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παράγοντες κληρονομικότητας ή φτώχεια έχουν βάση αλλά δεν επαρκούν για την αιτιολόγηση τέτοιων ποσοστών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και καταγγελίες τοπικών συλλόγων και ομάδων, η παρουσία της χωματερής Φυλής – Άνω Λιοσίων επιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα για την υγεία των κατοίκων. Οι δημότες διαμαρτύρονται για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή, ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες, ενώ στη Φυλή έκανε ξανά την εμφάνισή της η θανατηφόρος αλλεργική πορφύρα, προσβάλλοντας κυρίως παιδιά.
Πρόκειται για μια χωματερή 1000 περίπου στρεμμάτων, η οποία συγκεντρώνει πλήθος απορριμμάτων, με τις ανάλογες συνέπειες στους πολίτες, το περιβάλλον, την οικονομία και την αισθητική της περιοχής.
Παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την Χωματερή Άνω Λιοσίων είχε εντοπίσει στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής βαρέα μέταλλα σε επικίνδυνα αυξημένη συγκέντρωση, όπως νικέλιο, κάδμιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, αρσενικό αλλά και κυάνιο. Ακόμα, εντοπίστηκε όπως ήταν λογικό πλήθος μικροοργανισμών.
Παρά τις εξαγγελίες της περιφερειάρχου Αττικής σχετικά με το οριστικό τέλος στην παρουσία της χωματερής στη Φυλή, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει αλλά διογκώνεται προκαλώντας την οργή των κατοίκων οι οποίοι είναι και οι κύριοι αποδέκτες των επιπτώσεων της λειτουργίας της. Δεν πρόκειται απλά για ένα θέμα δημοσιονομικό, αλλά πρόκειται για ζήτημα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, καθώς ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος των απορριμμάτων συνιστά υγειονομική βόμβα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/anatolikh-kai-dutikh-attikh-me-to-mikrotero-prosdokimo-zwhs-ena-ochi-toso-t#ixzz3SqNFs3CR