Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι οδοντίατροι του ΠΕΔΥ-ΕΣΥ προειδοποιούν: Σε αδιέξοδο ο οδοντιατρικός κλάδος

gms1__article

Η συμπεριφορά της απελθούσας κυβέρνησης απέναντι στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι γνωστή σε όλους του Έλληνες πολίτες. Η στάση όμως που δείχνει η νέα δήθεν «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση στον πολύπαθο αυτό χώρο, εμφανίζεται ακόμα πιο σκληρή και αδιάφορη. Ειδικότερα στον οδοντιατρικό κλάδο, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.

Αρχικά, ενώ το 2014 ο ήδη ανεπαρκής προϋπολογισμός για τις οδοντιατρικές δαπάνες έφθανε στα 60.000.000 ευρώ, πλέον έχει συρρικνωθεί στο μηδαμινό ποσό των 2.000.000 ευρώ! Είναι αυτονόητο ότι με τέτοια μεγέθη δεν τίθεται καν ζήτημα παροχής αξιοπρεπούς οδοντιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Ακόμα, υπολογίζεται ότι για τους 10.000.000 ασφαλισμένους του ΕΣΥ, αντιστοιχούν μόνο 700 οδοντίατροι.

Εκτός των παραπάνω, η κατάσταση προβλέπεται οξυνθεί ακόμη περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη την αξίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι κάθε ρυθμισμένου επαγγέλματος τις κανονιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με τα οφέλη καθώς και με τα τυχόντα εμπόδια από την άσκησή του. Πρόκειται για μία διαδικασία που πέρα από χρόνο απαιτεί και χρήμα, το οποίο ήδη λείπει από τον προϋπολογισμό.

Αυτή η κατάσταση, οδηγεί τόσο τους οδοντιάτρους όσο και τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο. Αφενός οι οδοντίατροι είτε εξουθενώνονται, είτε οδηγούνται στην ανεργία, είτε καταφεύγουν στο εξωτερικό. Αφετέρου, οι ασφαλισμένοι – με τη δαπάνη ανά δικαιούχο να παραμένει απαράλλαχτη από το 1980 στο θλιβερό ποσό των 6 ευρώ- αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Εν ολίγοις, τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης και σε αυτό το πεδίο φανερώνουν δυστυχώς την ίδια αδιαφορία, έλλειψη οργάνωσης και αναλγησία, που αποτελούσαν χαρακτηριστικό και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι προηγούμενοι αρμόδιοι έδειχναν τουλάχιστον τις πραγματικές τους προθέσεις, χωρίς να υποκρίνονται τους φιλάνθρωπους και προοδευτικούς πολιτικούς.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/oi-odontiatroi-tou-pedu-esu-proeidopoioun-se-adiejodo-o-odontiatrikos-klado#ixzz3TVDefHOg

Exit mobile version