Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έξι υπερσύγχρονα νοσοκομεία που αργοσβήνουν λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας

Παρά την επικρατούσα άποψη και συνηθισμένη δικαιολογία των αρμόδιων υπουργείων, ο κύριος λόγος της κακοδαιμονίας της δημόσιας υγείας δεν είναι ούτε η έλλειψη πόρων, ούτε η έλλειψη ειδικευμένων επιστημόνων και λειτουργών. Οι παρακάτω περιπτώσεις νοσοκομείων επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι η διαφθορά,η έλλειψη διορατικότητας και οργάνωσης και η αδιαφορία των εκάστοτε επικεφαλής της υγείας, έχουν οδηγήσει το Ε.Σ.Υ. σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση.

Ενδεικτική η περίπτωση του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρά την ολοκλήρωσή του το 2012, με κόστος που έφτασε τα 14.000.000 ευρώ, παραμένει κλειστό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει 50 κλίνες, σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένα τμήματα, όπως Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ουσιαστικά παραμένει σε αχρηστία. Αποτέλεσμα οι πολίτες να εξυπηρετούνται είτε στο Κέντρο Υγείας του νησιού ( με έτος κατασκευής το 1960), είτε να καταφεύγουν σε Αττική και Κρήτη για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. που επόπτευε την κατασκευή του νοσοκομείου, πλέον θεωρούνται ύποπτα σε υποθέσεις διαφθοράς.

Εν τούτοις, εντοπίζονται και νοσοκομεία που παρά τις δυνατότητες, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους υπολειτουργούν, αποτυγχάνοντας να επιτελέσουν τον πρωταρχικό τους ρόλο, την εξυπηρέτηση δηλαδή των βαριά φορολογούμενων Ελλήνων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα νοσοκομεία Πιερίας, Ζακύνθου και Κέρκυρας, στα οποία τόσο οι λιγοστοί εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, όσο και οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν τελικά σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τέλος υπάρχουν και νοσοκομεία με ιδιαίτερο ιστορικό στην οικοδόμησή τους. Από την μία πλευρά το Κέντρο Μετανοσοκομειακής φροντίδας και Αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες έμεινε στα θεμέλια, ώστε πλέον να χρησιμοποιείται ως παρκινγκ από την άλλη πλευρά το Νοσοκομείο της Χαλκίδας,του οποίου η κατασκευή έχει συνολικό προϋπολογισμό 71.000.000 ευρώ και δεν αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί πριν το 2017. Κρίνοντας ωστόσο από το μηδαμινό προσωπικό του παλιού νοσοκομείου της Χαλκίδας, η εύρυθμη λειτουργία του στο μέλλον φαίνεται αβέβαιη.

Ουσιαστικά, η ανέγερση νοσοκομειακών κτηρίων, τα οποία στη συνέχεια βυθίζονται στην απραξία αποτελεί ύβρις και διαπόμπευση της ιερής έννοιας της υγείας. Αυτή όμως η κατάσταση εγείρει και ερωτήματα για το σκοπό και τις προθέσεις της οικοδόμησης τέτοιων υπερσύγχρονων κτηρίων, εφόσον η παροχή ιατρικής περίθαλψης στον Έλληνα δεν αποτελεί εκ των πραγμάτων προτεραιότητα. 

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/eji-upersugchrona-nosokomeia-pou-argosbhnoun-logw-ths-adiaforias-ths-polite#ixzz3TbREjleq

Exit mobile version