Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα «ήξεις… αφήξεις» του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Τα «ήξεις… αφήξεις» του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Είναι γεγονός πως ο χώρος της Παιδείας είναι ο πλέον κατάλληλος για πειραματισμούς και εξάσκηση μαθητευόμενων μάγων, εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε καινούριος υπουργός προσπαθεί να βάλει κι αυτός την προσωπική του σφραγίδα σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο χώρο, συνήθως χωρίς να παίρνει υπ’ όψη του τις πραγματικές ανάγκες της Παιδείας, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και χωρίς να δίνει δεκάρα για το  αν, οι όποιες αλλαγές, χρειάζονται ή όχι. Να μην μιλήσουμε φυσικά για τις «αλλαγές» που εξαγγέλθηκαν για λόγους εντυπωσιασμού, όπως οι περίφημοι διαδραστικοί πίνακες με τους οποίους θα εξοπλίζονταν όλα τα σχολεία, όπως είχε εξαγγείλει η τότε υπουργός παιδείας και από τους οποίους πίνακες τα σχολεία δεν είδαν ούτε τη φωτογραφία τους ή η τεράστια καινοτομία που έγινε το 2000 όπου «καταργήθηκαν» οι Πανελλήνιες Εξετάσεις και αντικαταστάθηκαν με «Πανελλαδικές».

Ήταν λοιπόν επόμενο, μέσα στο πλαίσιο αυτό, η καινούρια «πεφωτισμένη» ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εξαγγείλει πλήθος αλλαγών στον τομέα της Παιδείας, που εκτείνονται από την ύλη των βιβλίων μέχρι τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Εγκλωβισμένη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις (στις οποίες κυριαρχούσε η πάγια τακτική των αριστερών: «Ξέρουμε τι δεν θέλουμε αλλά δεν ξέρουμε τι θέλουμε») προσπαθεί κι αυτή με τη σειρά της να «καινοτομήσει», αλλά δυσκολεύεται γιατί της λείπουν οι θέσεις, με αποτέλεσμα ο κάθε υπεύθυνος του υπουργείου να αυτοσχεδιάζει και η εκπαιδευτική κοινότητα να κοιτάζει με ανοιχτό το στόμα.

Ειδικά για το θέμα των διορισμών των εκπαιδευτικών, οι θέσεις  του υπουργείου παιδείας είναι κρυστάλλινες: Αρχικά δήλωσε ότι θα καταργηθεί ο ΑΣΕΠ, σαν τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών, μετά η δήλωση αυτή διαψεύστηκε από το ίδιο το υπουργείο, για να διαψευστεί κατόπιν η διάψευση…  Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως θα ισχύσει ένα νέο σύστημα (το οποίο ακόμη δεν ξέρουμε ποιο θα είναι) που δεν θα είναι ούτε ΑΣΕΠ ούτε επετηρίδα αλλά «κάτι άλλο». Θα το αποφασίσει το υπουργείο σε συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (!) εν καιρώ, όπως είπε,  και για στο σύστημα αυτό θα λαμβάνονται υπ’ όψη διάφορα «κριτήρια» για διορισμό, τα οποία όμως επίσης δεν ξέρουμε ποια θα είναι και ούτε μπορούμε να φανταστούμε τι θα αφορούν. Θα έχουν σχέση με τις σπουδές των εκπαιδευτικών; Τη συνδικαλιστική τους δράση; Θα είναι κοινωνικά; Εκπαιδευτικά; Πολιτικά; Κανείς δεν ξέρει!

Ο ΑΣΕΠ, παρ’ όλα τα εγγενή προβλήματα που είχε, δεν έπαυε να εξασφαλίζει μια στοιχειώδη αμεροληψία στους διορισμούς, η οποία άλλωστε δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε καν από τους ίδιους που δήλωσαν ότι θα τον καταργήσουν. Το ίδιο έκανε και το σύστημα της επετηρίδας, έχοντας και κείνο τα δικά του προβλήματα, αλλά αν μη τι άλλο εξασφάλιζε την αμεροληψία στους διορισμούς. Αυτό το νέο σύστημα όμως; Ποια κριτήρια θα λαμβάνει υπ’ όψη του, ποιος θα τα καθορίσει  και, κυρίως, ποιος θα τα κρίνει;  Το υπουργείο; Οι συνδικαλιστές; Κάποια επιτροπή; Πώς θα εξασφαλιστεί η αμεροληψία στους διορισμούς; Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει ούτε εγγύηση, ούτε σχεδιασμός ούτε βέβαια θέληση για κάτι τέτοιο. Αυτό που σκέφτεται να προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας είναι ένα καινούριο σύστημα πελατειακών σχέσεων και ομηρίας των αδιόριστων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα νεφελώδη «κριτήρια» προκειμένου να διοριστούν. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι εκτός από τον τρόπο ανοιχτό μένει και το θέμα του αριθμού των διορισμών, αφού όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσιμες πιστώσεις».

Γίνεται φανερό πως οι προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν σχέση με τη την ίδια την Παιδεία, αλλά με τα πολιτικά οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει απ’ αυτήν. Όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό, άλλωστε το ίδιο έκαναν όλοι οι προκάτοχοί τους, γιατί αυτοί να διαφέρουν;

Εμείς, σαν Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών, έχουμε να πούμε ένα πράγμα. Οποιαδήποτε αλλαγή στην Παιδεία δεν συνάδει με τις επιταγές του Συντάγματος για εθνική παιδεία είναι απαράδεκτη, παράνομη και επικίνδυνη. Για μας η Παιδεία δεν είναι ένας χώρος που προσφέρεται για συνδικαλιστικοπολιτικούς πειραματισμούς αλλά η εγγύηση της συνέχισης του ίδιου μας του έθνους. Για το λόγο αυτόν κρατάμε έξω απ’ αυτήν την πολιτική (και μάλιστα την πλέον αήθη μορφή της) και για τον ίδιο λόγο είμαστε αντίθετοι σε όποια προσπάθεια επιχειρείται για κομματική άλωσή της, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗ, ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ta-hjeis-afhjeis-tou-upourgeiou-paideias-gia-tous-diorismous-ekpaideutikwn#ixzz3U7I6zE00

Exit mobile version