Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο νέος στρατηγικός πύραυλος Cruise του Ιράν

Ο νέος στρατηγικός πύραυλος Cruise του Ιράν

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν παρουσίασε προ ολίγων ημερών ένα νέο πύραυλο cruise με την κωδική ονομασία Soumar. Ο πύραυλος Soumar είναι μια εξελιγμένη αντιγραφή του σοβιετικού πυραύλου Kh-55 (κωδικός ΝΑΤΟ AS-15 Kent) και αποτελεί ένα από τα κύρια πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει αυτή η χώρα, το οποίο μάλιστα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονο σύστημα καθοδήγησης.

Ο πύραυλος cruise Soumar, σύμφωνα με τους Ιρανούς, έχει πολλά κοινά σημεία με τους αντίστοιχους πυραύλους αμερικανικής κατασκευής Tomahawk. Όπως και ο Tomahawk ο Soumar χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης με το οποίο το ανάγλυφο και τα χαρακτηριστικά του εδάφους μιας συγκεκριμένης περιοχής αντιστοιχίζονται με τα αποθηκευμένα ψηφιακά δεδομένα χαρτών του πυραύλου, ο οποίος έτσι κατευθύνεται στο στόχο με βάση τα αποτελέσματα σύγκρισης και κάνοντας χρήση ενός αδρανειακού συστήματος πλοήγησης που του δίνει την δυνατότητα  διόρθωσης της πορείας του.

Ο Soumar έχει μέγιστη εμβέλεια 3.000 χλμ, κάτι το οποίο αποτελεί επίτευγμα για ιρανικούς πυραύλους τέτοιου τύπου. Με αυτή την εμβέλεια ο Soumar μπορεί να πλήξει στόχους σε όλη την Μέση Ανατολή και εφόσον εκτοξευθεί π.χ. από την Συρία θα μπορούσε να πλήξει έως και την Ιταλία.

Η αντιγραφή από τους Ιρανούς των σοβιετικών πυραύλων Kh-55 έγινε δυνατή μετά την προμήθεια αυτών από την Ουκρανία αφού είχε καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση. Οι Ιρανοί προμηθεύτηκαν 6 πυραύλους Kh-55 από την μαύρη αγορά όπλων της Ουκρανίας το 1996 στην συνολική τιμή των 4,5 εκατ. δολλαρίων και έκτοτε με μεθόδους reengineering κατάφεραν να εξελίξουν τον σοβιετικό cruise της δεκαετίας του 1980 σε ένα σύγχρονο πυραυλικό σύστημα, το οποίο έχει την δυνατότητα να φέρει και πυρηνικές κεφαλές, αν και το Ιράν μέχρι στιγμής δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο πύραυλος cruise Soumar είναι μια εξελιγμένη έκδοση του πυραύλου Meshkat που έχει εμβέλεια 2.500 χλμ, ο οποίος επίσης βασίστηκε στους σοβιετικούς Kh-55. Η εμβέλεια των επιπλέον 500 χλμ που επιτυγχάνει ο Soumar οφείλεται στις απορριπτόμενες εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου που φέρει ο νέος πύραυλος.

Το ιρανικό οπλοστάσιο διαθέτει και άλλους τύπους πυραύλων cruise. Ο πύραυλος Noor με εμβέλεια 120 χλμ μπορεί να φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 230 κιλών, ενώ ο πύραυλος Ya Ali  έχει εμβέλεια 700 χλμ και φέρει κεφαλή βάρους 200 κιλών. Αυτοί όμως οι πύραυλοι cruise δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικά όπλα, κάτι που είναι άνευ αμφιβολίας ο Soumar, ο οποίος εκτοξευόμενος από μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε να πλήξει στόχους πέραν της εμβέλειας των 3.000 χλμ.

Ερωτηματικό παραμένει για όσους ασχολούνται με την τεχνολογία των οπλικών συστημάτων, εάν το Ιράν διαθέτει για την πλοήγηση του συγκεκριμένου πυραύλου εκείνα τα ακριβή στοιχεία που απαιτούνται από το ανάγλυφο και τα χαρακτηριστικά του εδάφους, ούτως ώστε να καθοδηγηθεί στον στόχο, κάτι που μόνο μέσω δορυφορικών λήψεων μπορεί να αποκτηθεί. Πιθανώς σε αυτό το σημείο να έτειναν χείρα βοηθείας οι Ρώσοι.

Παρ’ όλα αυτά ο νέος πύραυλος Soumar είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα για το οποίο η ιρανική αμυντική βιομηχανία δύναται να υπερηφανεύεται.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-neos-strathgikos-puraulos-cruise-tou-iran#ixzz3UGPGJUxL

Exit mobile version