Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Μακεδονίας, αλλά και άλλων περιοχών της Βορείου Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων το συρρικνωμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να χρησιμοποιεί υγειονομικό υλικό αμφιβόλου ποιότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας, Νάουσας, Βέροιας, Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την οργάνωση των προγραμμάτων, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για την εκτέλεση των αναγκαίων εφημεριών. Μάλιστα, αναφορικά με το ζήτημα αυτό, το Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας υποστηρίζουν ότι: «Μετά και την ψήφιση του νόμου υπ’ αρ. 4316 της 24/12/2014, που επιτρέπει την εκτέλεση πρόσθετων εφημεριών μέχρι το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των δύο μονάδων του νοσοκομείου Ημαθίας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα όμορα νοσοκομεία της Πέλλας και της Κοζάνης και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β’ Ζώνης, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό».

Όπως γίνεται εμφανές, τα πολυάριθμα κενά στη Κεντρική Μακεδονία ειδικότερα και στο χώρο της υγείας γενικότερα, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με λόγια και υποσχέσεις. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να πράξει επιτέλους τα όσα έχει υποσχεθεί.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κιλκίς Χρήστος Χατζησάββας, στις 18/02/2015.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας»

Ατελείωτες ουρές, ώρες αναμονής, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα στα επείγοντα του Ε.Σ.Υ σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της Μακεδονίας. Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εμφανές, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των φθηνών υλικών που παραγγέλνουν οι διοικήσεις, λόγω οικονομικών περικοπών στους προϋπολογισμούς. Το Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας απέστειλαν επιστολή στις 05-02-2015 προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας πως: «Μετά και την ψήφιση του νόμου υπ’ αρ. 4316 της 24/12/2014, που επιτρέπει την εκτέλεση πρόσθετων εφημεριών μέχρι το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των δύο μονάδων του νοσοκομείου Ημαθίας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα όμορα νοσοκομεία της Πέλλας και της Κοζάνης και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β’ Ζώνης, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό». Οι εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Ιατρών καταλήγουν απευθύνοντας έκκληση στις αρμόδιες αρχές να πάρουν θέση άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, είτε με κατάργηση του ορίου του 9% ανά νοσοκομείο, είτε με προσωρινή αναστολή της παρούσας διάταξης και με αναδρομική ισχύ από 01-01-2015.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Αθήνα, 18/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/upo-katarreush-ta-nosokomeia-ths-kentrikhs-makedonias#ixzz3URwLpdjS

Exit mobile version