Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πρώτο μέτρο της νέας αντιμνημονιακής κυβέρνησης: περικοπές στη χρηματοδότηση νοσοκομείων κατά 50%

Το πραγματικό της πρόσωπο φαίνεται να δείχνει σταδιακά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου ήδη από το Φεβρουάριο οι προϋπολογισμοί για τις ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων εμφανίζονται αισθητά μειωμένοι.

Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της χώρας δικαιούνται, για τον Μάρτιο του 2015, την εκταμίευση 43.353.062 ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε την εκταμίευση 87.726.680 ευρώ. Με το πενιχρό αυτό ποσό, σε σχέση με τις ανάγκες των μονάδων υγείας, τα νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να κάνουν τις απαραίτητες αγορές αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων και να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό.

Πέραν αυτών, με σχετικό έγγραφο που απεστάλη στο υπουργείο Υγείας από το αρμόδιο υπουργείο για τα οικονομικά ζητήματα, τα νοσοκομεία υποχρεούνται να καλύψουν τις δαπάνες τους για το μήνα Μάρτιο με το 49% των πιστώσεων του Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου 2014.

Με απλά λόγια, ο νέος υπουργός Υγείας, όταν πρόκειται για τη λήψη απτών ανακουφιστικών μέτρων, δεν παρουσιάζει την ίδια ευαισθησία, την οποία εμφανίζει στις κατά καιρούς δηλώσεις του.

Το ζήτημα των μειωμένων χρηματοδοτήσεων τόνισε με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Ηλίας Παναγιώταρος.

ΠΡΟΣ:

  1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Δραματικές περικοπές στην χρηματοδότηση νοσοκομείων»

Δραματικές περικοπές σε όλον τον δημόσιο τομέα ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες. Πρώτο θύμα των περικοπών τα νοσοκομεία της χώρας, από τα οποία -με εντολή του υπουργού Υγείας κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργείου Οικονομικών- περικόπτεται από τον τρέχοντα μήνα το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών τους.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, οι Διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να καλύψουν για τον Μάρτιο όλες τις ανάγκες τους σε μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών κ.τ.λ. με το 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του 2014. Ενημερωτικά, τον Ιανουάριο του 2014 -και κατόπιν των σχετικών περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων- οι συνολικές πιστώσεις ανήλθαν στα 99.740.000 ευρώ, ενώ για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43.353.062 ευρώ, παρόλο που στον αντίστοιχο προϋπολογισμό προβλέπεται η εκταμίευση 87.726.680 ευρώ. Οι διοικητές των νοσοκομείων ήδη προειδοποιούν ότι με τόσο χαμηλές πιστώσεις δεν δύνανται να καλύψουν τις βασικές προμήθειες, αλλά ούτε και τις εφημερίες του προσωπικού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανάλγητη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τα νοσοκομεία σε πλήρη παράλυση και σε ανεπαρκή παροχή των απαραίτητων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών της χώρας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Αθήνα, 09/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/prwto-metro-ths-neas-antimnhmoniakhs-kubernhshs-perikopes-sth-chrhmatodoths#ixzz3UeBWm7gS

Exit mobile version