Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δραστηριότητες Τοπικών: Αθήνα, Ανατολική Αττική, Σπάρτη, Ρόδος

Πλήθος κόσμου το απόγευμα του Σαββάτου στα γραφεία της Τ.Ο. Αθηνών παρακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του συναγωνιστή και Γραμματέα της Τ.Ο. Αθηνών Ιωάννη Βουλδη με θέμα: Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Ο συναγωνιστής Βουλδής αναφέρθηκε με λεπτομερή τρόπο στην ζωή και την δράση του  Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο Ευαγόρας Παληκαρίδης γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 26 Φεβρουαρίου1938 Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της Ε.Ο.Κ.Α.. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ(Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου.

Ήταν η αρχή του τέλους. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία  και η δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου. Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την «ενοχή» του. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στα γραφεία της Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής, ο Συναγωνιστής Γ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σύντομα στις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής και έπειτα καλωσόρισε στο βήμα τον νομικό και συνήγορο των έγκλειστων Συναγωνιστών, Δημήτρη Παπαγρηγορίου, για να μιλήσει για την επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου.

Ο Συναγωνιστής Παπαγρηγορίου έκανε ανασκόπηση όλων των γεγονότων από τον Σεπτέμβριο του 2013, όπου για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία συνελήφθη αρχηγός εκλεγμένου κόμματος και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στον εισαγγελέα με την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Συνελήφθη με το εφεύρημα του δήθεν «διαρκούς αυτοφώρου εγκλήματος» που ίσχυσε μόνον για τον Αρχηγό και έπαψε να ισχύει για τους μετέπειτα συλληφθέντες. Δυστυχώς με κατάπτυστες μεθοδεύσεις και με τα γνωστά «τηλεφωνήματα» οδηγήθηκαν άδικα στις φυλακές. Με την φυλάκιση επιχείρησαν την αλλοτρίωση της προσωπικότητας, και εξάσκηση ψυχολογικής πίεσης. Παρόλα αυτά οι φυλακισμένοι Συναγωνιστές, που ουσιαστικά είναι πολιτικοί κρατούμενοι, διατήρησαν υψηλό φρόνημα παρά τις πολύ σκληρές δοκιμασίες και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Επελέγη ο Κορυδαλλός σαν τοποθεσία διεξαγωγής της δίκης, ώστε να μην μπορούν τα ΜΜΕ, κυρίως τα ξένα ΜΜΕ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάλυψης της διαδικασίας, να μην έχουν πρόσβαση. Η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και στο διάστημα αυτό θα έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι «κατηγορούμενοι». Πλην όμως θα ισχύουν περιοριστικοί όροι, και θα επιτρέπεται μόνο η πρόσβαση τους στην Βουλή ή στον Κορυδαλλό για την δίκη. Η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και περιλαμβάνει σωρεία κατηγοριών, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη εκδικαστεί και ΑΘΩΩΘΕΙ πολλοί από τους κατηγορουμένους. Κλείνοντας την ομιλία του ο Συναγωνιστής τόνισε ότι η αλήθεια θα λάμψει και θα καταρριφθεί το σαθρό κατηγορητήριο.

Τ.Ο. Σπάρτης: Η Λακωνική γη έχει να καμαρώνει μέσα στους αιώνες για τους ήρωες που έχει προσφέρει στην Ελληνική αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και παγκόσμια ιστορία. Ένας από αυτούς είναι και ο Πέτρος Μαυρομιχάλης, ο Πετρόμπεης, το καμάρι της Μάνης όπου χάρη σε αυτόν και κάποιους άλλους που στάθηκαν δίπλα του ξεκίνησε την ματωμένη αλλά αναγκαία επανάσταση του 1821 με τα αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Σε αυτόν ήταν αφιερωμένη η ομιλία της Κυριακής 15/3 στην Τ.Ο. Σπάρτης από τον γραμματέα της τοπικής Χρήστο Κατράκη σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα όπου έσφυζε από υπερηφάνεια για τον δικό μας Πέτρο Μαυρομιχάλη, για τον Πετρόμπεη των Ελλήνων! Το ραντεβού όλων μας για την Τρίτη 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη από όπου ξεκίνησαν όλα.

Την Τετάρτη 11/03 στα γραφεία της Τ.Ο. Ρόδου παρουσία του Περιφερειακού συμβούλου Σάββα Σπυρίδη και πλήθος συναγωνιστών πραγματοποιήθηκε η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σάββας Σπυρίδης ευχήθηκε στους υποστηρικτές του κινήματος υγεία για το 2015 και την άμεση απελευθέρωση του Αρχηγού και των λοιπών παράνομα προφυλακισμένων συναγωνιστών.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn147#ixzz3UiVHwNRj

Exit mobile version