Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σελίδες Ιστορίας: Χαράλαμπος Βιλαέτης

Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης γεννήθηκε το 1781 καταγόμενος από σημαντική οικογένεια του Πύργου η οποία ήταν από τις πρώτες που κατοίκησαν στην περιοχή. Το 1806 μετέβη στη Ζάκυνθο όπου και υπηρέτησε ως λοχαγός δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Κατά την Επανάσταση του 1821 αναγνωρίστηκε ως αρχηγός των Ελλήνων στην Ηλεία και ήταν μέλος της Φιλικής ΕταιρείαςΟ Χαράλαμπος Βιλαέτης σήκωσε την Ελληνική σημαία και κήρυξε την Επανάσταση στον Πύργο. Στον ίδιο αποδίδεται η σύλληψη του σχεδίου για αποκλεισμό των Τούρκων στο Λάλα (9-13 Ιουνίου 1821).

Οχυρωμένος στο στρέφι με 100 παλικάρια συγκρούστηκε με τον Μπέη της περιοχής. Αν και τραυματισμένος δεν δίστασε να επιτεθεί στον Μπέη και να τον σκοτώσει, όμως ένας από τους υπηρέτες του Τούρκου δυνάστη τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον έστειλε στο Πάνθεον των Ηρώων. Ο θάνατος του Βιλαέτη είχε μεγάλο αντίκτυπο για τους Ηλείους και κυρίως για τους Πυργιώτες, όπως αναφέρει ο Κ. Δεληγιάννης μετά τον θάνατό του.

Μάλιστα ο Δηλιγιάννης είχε πει για τον Βιλαέτη: «ὑστερήθη ἡ Πελοπόννησος πρόωρα ἕναν ἐκ τῶν προμάχων της. Ο Φιλήμων υποστηρίζει ότι η απουσία του Χαράλαμπου Βιλαέτη έγινε αισθητή ώστε:οἱ Λαλαῖοι οὐ μόνον ἐλεηλάτουν ἔκτοτε καὶ ἔκαιον ἄνευ ἀντιστάσεώς τινος καὶ τὰ ἀπώτερα χωρία τῆς Ἤλιδος, ἀλλὰ καὶ μέχρι τῶν ὁρίων τῆς Ἀχαΐας προεχώρουν θύοντες καὶ ἀπολύοντες»

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/selides-istoriascharalampos-bilaeths#ixzz3VTIfnMT4

Exit mobile version