Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η αύξηση των νοσοκομειακών αποβλήτων

Η αύξηση των αποβλήτων από τις υγειονομικές μονάδες εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω ακριβώς της μορφής των αποβλήτων των νοσοκομείων.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ), τα οποία προσομοιάζουν με τα οικιακά απόβλητα και προκύπτουν από την καθαριότητα, την Παρασκευή φαγητού και τη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων, στα νοσοκομειακά απόβλητα περιλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες αποβλήτων, ιδιαιτέρως βλαβερές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.  Από τη μία πλευρά τα Επικίνδυνα απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων, στα οποία περιέχονται μολυσματικά και ανατομικά απόβλητα, είναι απαραίτητο να συλλέγονται από το κατάλληλο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, τη στιγμή παραγωγής τους. Από την άλλη, είναι εξίσου αναγκαία η διαχείριση των  Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων (ραδιενεργές ουσίες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κλπ.)

Καταλήγοντας καθίσταται αναγκαία η διασάφηση από το αρμόδιο υπουργείο του τρόπου διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων και η γνωστοποίηση των εταιρειών που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Για το ζήτημα αυτό κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο συναγωνιστής Γρέγος Αντώνιος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, στις 19/03/2015.

ΠΡΟΣ:ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Η αύξηση των νοσοκομειακών αποβλήτων εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία»

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ποσοτήτων των αποβλήτων που παράγονται από την υγειονομική περίθαλψη. Μάλιστα, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό από αυτά θεωρείται ως υψηλού κινδύνου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ιδιαίτερη διαχείρισή τους. Βασικός γνώμονας για τη διαχείριση αυτών είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των εμπλεκομένων ατόμων (χειριστές, προσωπικό, ασθενείς, συνοδοί). Η κατηγοριοποίηση των αποβλήτων βοηθά στο να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος επεξεργασίας. Ανάλογα, επομένως, με την ιδιότητα των αποβλήτων επιλέγεται και η κατάλληλη μέθοδος.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Αθήνα, 19/03/2015

Ο ερωτών Βουλευτής

Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/epikindunh-gia-th-dhmosia-ugeia-h-aujhsh-twn-nosokomeiakwn-apoblhtwn#ixzz3VfvVJcsy

Exit mobile version