Τι αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Άχρηστα είναι τα μισά δημόσια έργα που κατασκευάστηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία 30ετία! Βάσει των στοιχείων έρευνας που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Κομισιόν χωρίς να ενημερώσουν τις αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες και αφορά την ποιότητα των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. δημοσίων έργων της χώρας, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το ΕΜΠΡΟΣ, διαπιστώθηκε ότι:
• Ένα στα τρία «πάσχει» από σοβαρές παραλείψεις που δεν μπορούν να διορθωθούν και θα πρέπει να ξανακατασκευαστούν από τους αναδόχους με δικές τους δαπάνες. Οι «αβλεψίες» αυτές, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, θα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.
• Όσα έργα έχουν ατέλειες αλλά δεν έχουν επιπτώσεις στην δημόσια ασφάλεια, πρέπει να συντηρηθούν άμεσα γιατί έχουν αμεληθεί. Οι ελεγκτές που ήρθαν εν κρυπτώ, επισημαίνουν στο πόρισμά τους, που έχει αποσταλεί από τα τέλη του 2014 στην αρμόδια διεύθυνση των Βρυξελλών, ότι τα επιπλέον έξοδα που δημιουργούν οι κακοτεχνίες αυτές πρέπει να καταλογισθούν στους εργολάβους.
• Μόνο το 15% των έργων βρέθηκε εντάξει ή παρουσιάζει δευτερεύουσες παραλείψεις, που κι αυτές όμως πρέπει να διορθώσουν, πληρώνοντας από την τσέπη τους οι ανάδοχοι. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το 70% των έργων στην χώρα μας παρουσιάζει σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της Ε.Ε. στις… κακοτεχνίες. Από τα περίπου 50.000 χλμ του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τα 35.000 είναι κυριολεκτικά για… πέταμα, με τους οδηγούς και επιβάτες να παίζουν με την ζωή τους, κάθε φορά που ταξιδεύουν.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που είναι σε γνώση μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), τα οποία δέχονται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενό τους και θιγούν τα συμφέροντα των «μεγαλοεργολάβων» και ειδικότερα του «εθνικού νταβατζή», από το πρωτεύον εθνικό δίκτυο μόνο 800 χλμ σε σύνολο 3.560 χλμ κρίνεται ως ασφαλές κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Στους δε επαρχιακούς δρόμους, που ξεπερνούν τα 35.000 χλμ, η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως απελπιστική, αφού οι περισσότεροι θεωρούνται, και όχι αδίκως, ως λαιμητόμοι καθώς έχουν να συντηρηθούν τουλάχιστον εδώ και μια εξαετία, με μικρές τοπικές εξαιρέσεις. Ένας από τους πιο γνωστούς καθηγητές οδοποιίας που μάλιστα διδάσκει σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας, επισήμανε πως «δόθηκε το βάρος της χρηματοδότησης στα μεγάλα οδικά έργα, τα οποία στο σύνολό τους δεν ολοκληρώθηκαν στην προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσης και παραταύτα δεν τιμωρήθηκαν οι ανάδοχοι, παρότι αυτό προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία και στις ρήτρες που είχαν ορισθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι στα φύλλα 85 και 86 της εφημερίδας μας παρουσιάσαμε κατ’ αποκλειστικότητα ότι όχι μόνο η Ε.Ε. κλείνει τους κρουνούς χρηματοδότησης των οδικών έργων, αλλά και ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά κάτω από ποιες συνθήκες ο κατασκευαστικός όμιλος Μπόμπολα ζήτησε και πήρε αποζημιώσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ μόνο για το 2013. Για έργα μάλιστα που σύμφωνα με τις συμβάσεις έπρεπε να είχαν παραδοθεί από το 2011 και τελικά τώρα εκτελούνται με νέα χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Δρόμοι – καρμανιόλες
Με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους στο ΤΕΕ και προέρχονται εν μέρει από τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες: – Στον οδικό άξονα Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ), υπάρχει απουσία στηθαίων ασφαλείας ή βρέθηκαν στηθαία με σοβαρές φθορές.
– Τα περισσότερα τμήματα της Ολυμπίας οδού (Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό) έχουν ελλιπή κατακόρυφη σήμανση (όπως και σχεδόν σε όλο το δήθεν εθνικό δίκτυο), που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κυκλοφορίας.
– Το σύνολο του επαρχιακού δικτύου όπου συμβαίνει η πλειονότητα των ατυχημάτων, εκτός από ανύπαρκτη σήμανση και ελλιπή ή μάλλον καθόλου φωτισμό, έχει εγκαταλειφθεί, στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, καθώς δεν συντηρείται. Ακόμη και στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι δρόμοι, ακόμη και οι λεωφόροι είναι γεμάτοι με λακκούβες, τρύπες που αφήνουν πίσω τους σκεπασμένες πρόχειρα τα συνεργεία των ΔΕΚΟ, και οι οποίες αποτελούν παγίδες για τα διερχόμενα οχήματα.
Σε σχεδόν όλους τους περιφερειακούς δήμους της Αττικής, όπου την ευθύνη κατασκευής, διάνοιξης και συντήρησης έχουν εταιρείες που αμέσως ή εμμέσως συνδέονται με τον όμιλο Μπόμπολα, επικρατεί η παντελής απουσία αντιπλημμυρικών έργων ή ακόμη κι όπου υπάρχει, χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προχειρότητα. Το αποτέλεσμα το βιώνουν με την πρώτη σταγόνα βροχής οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων γειτονιών του Λεκανοπεδίου στο Καματερό, τον Ταύρο, την Νίκαια κ.ά. Σύμφωνα με συγκοινωνιολόγο, που έφτασε μέχρι του σημείου να απειληθεί με απόλυση όταν θέλησε να καταφύγει στην Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του «εθνικού δρόμου» Τρίπολης – Σπάρτης, που εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικής μελέτης και παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων, υπέστη καθίζηση, «το οδικό δίκτυο της χώρας είναι θανατηφόρο». Προσθέτει, μάλιστα, με μια δόση ειρωνείας ότι, κάθε φορά που κάποιος οδηγεί ή επιβαίνει σ’ ένα αυτοκίνητο, συμμετέχει σ’ ένα παιχνίδι που θυμίζει πολύ την ρώσικη ρουλέτα. Και φυσικά δεν χρειάζεται να σας αποκαλύψουμε ποιος κατασκεύασε τον περίφημο αυτοκινητόδρομο, όπως και δεκάδες άλλους, που με τα πρωτοβρόχια «εξαφανίσθηκε» από τον οδικό χάρτη της χώρας, χωρίς να υπάρξει καμία ποινή ούτε ακόμη και χρηματική, για την ανάδοχο εταιρεία. Ο κυρ Γιώργης να ‘ναι καλά!
Οι χρυσοπληρωμένοι δρόμοι λαιμητόμοι
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι σε όλους τους εθνικούς και επαρχιακούς αυτοκινητοδρόμους αλλά και σε οδούς που ανήκουν στο λεγόμενο αστικό δίκτυο δεν ακολουθούνται οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, κατηγορείται το Ελληνικό υπουργείο Μεταφορών (η έκθεση ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2014), ότι έχει σχεδόν αναστείλει τον τεχνικό έλεγχο των πάσης φύσεως οχημάτων που κυκλοφορούν. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι έχουν εντοπισθεί χιλιάδες γηρασμένα φορτηγά και Ι.Χ. με Ελληνικές και ξένες πινακίδες, πολλά εκ των οποίων έπρεπε να αποσυρθούν από τις αρχές του αιώνα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνικός έλεγχος στα βαρέα οχήματα που προέρχονται από τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία), καθώς η δραστηριότητα των μεικτών κλιμακίων που υπήρχαν στις εισόδους – εξόδους της Ελλάδας προς αυτές, έχει σταματήσει από το 2010.
Αποτέλεσμα είναι να κυκλοφορούν αναρίθμητα φορτηγά δίχως να πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας, χωρίς να διαθέτουν ασφαλιστήριο, και κυρίως χωρίς οι οδηγοί να διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια οδήγησης από το κράτος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες φορτηγών που συνεργάζονται με Ελληνικές εταιρείες, λαμβάνουν δελτία τεχνικού ελέγχου μέσω ταχυδρομείου ή ακόμη μέσω e-mail, σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (- Ο.Φ.Α.Ε.). Σύμφωνα δε με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), έχουμε τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά στα φορτηγά, η μέση ηλικία υπερβαίνει τα 20 χρόνια και συνεχώς αυξάνεται, μέχρι του σημείου να κυκλοφορούν φορτηγά ηλικίας άνω των 45 ετών. Όπως έχει αποκαλύψει προ ετών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι το 40% του κυκλοφορούντος στόλου οχημάτων ή αλλιώς περί τα 2,2 εκατ. οχημάτων δεν έχει περάσει τεχνικό έλεγχο, εδώ και καιρό, φέρει ο τότε υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης. Επί υπουργίας του υποβαθμίστηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης της τεχνικής επάρκειας ενός Ι.Χ. ή ενός επαγγελματικού οχήματος από το ISO 17020 που δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης με την απλούστερη πιστοποίη- ση του ISO 9001. Έτσι, από την στιγμή που δεν υπάρχει επαρκής τεχνική εποπτεία των κάθε λογής οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέες εκατόμβες.
Άρθρο του Γιώργου Φράγκου στην εφημερίδα “Εμπρός“
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apokleistiko-empros-kakotechnies-me-to-chiliometro#ixzz3VsFjKtOa