Γράφαμε προ ημερών ότι στην Τουρκία συστάθηκε επιτροπή διεκδίκησης 16 ελληνικών νησιών στον άξονα Ανατολικού Αιγαίου και Νότιας Κρήτης με αίτημα την άσκηση πίεσης, ώστε αυτά τα νησιά να χαρακτηριστούν «γκρίζα». Τελικώς, όπως όλα δείχνουν, η όλη ιστορία συνεχίζεται, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, ο υπουργός αμύνης της Τουρκίας δήλωσε εντός της τουρκικής βουλής ότι «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το καθεστώς 16 νησιών στο Αιγαίο»!
Θυμίζουμε ότι τα νησιά στα οποία απευθύνεται ο τούρκος είναι τα εξής: Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ισμέτ Γιλμάζ «κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα».
Με τις δηλώσεις του ο τούρκος ΥΠΑΜ ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση το μισό Αιγαίο, αφού το βλέμμα της Τουρκίας στρέφεται στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που παράγουν αυτά τα νησιά. Κοιτώντας κανείς την γεωγραφική θέση των εν λόγω νήσων, συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για μία προπαρασκευαστική ενέργεια της Τουρκίας ενάντια στην πιθανότητα ανακήρυξης ΑΟΖ από πλευράς της Ελλάδος.
Ο στόχος των τούρκων είναι η ακύρωση της ΑΟΖ που παράγει η Μεγίστη και η ένωση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Βάσει του Διεθνούς Δικαίου το κάθε νησί, άρα και η Μεγίστη, δικαιούνται να παράγουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Βάσει της διεθνούς νομολογίας επί της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας, αν ένα νησί εμπεριέχεται στις ΑΟΖ που παράγουν άλλα νησιά της ίδιας χώρας, τότε αίρονται οι όποιες διεκδικήσεις του αντίδικου και αυτό παράγει κανονικά ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από την Σύμβαση. Ουσιαστικά, λοιπόν, το γεγονός ότι η Μεγίστη βρίσκεται εντός της ΑΟΖ που παράγουν νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και νότια της Κρήτης, η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ που καθιστά το Αιγαίο ελληνική λίμνη και ενώνει τις ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου.
Προσπαθούν, λοιπόν, να αποκόψουν την Μεγίστη από τα παρακείμενα νησιά, γκριζάροντάς τα. Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι ο τούρκος δηλώνει ότι «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση, αφού κάτι τέτοιο θα πρέπει να ειπωθεί και από κυβερνητικά χείλη. Όμως μόνο και μόνο το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις γίνονται από πλευράς τούρκων αξιωματούχων, μας δείχνει που θα κινηθεί η τουρκική διπλωματία για το ερχόμενο διάστημα. Προτίθενται άραγε να πράξουν τα δέοντα οι κυβερνώντες ή μήπως ο διαμοιρασμός του Αιγαίου είναι στις απαιτήσεις των αμερικανών, για να εκμεταλλευτούν τα ελληνικά κοιτάσματα, 70 – 30;
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/korufwnetai-h-tourkikh-proklhtiko-se-diapragmateush-16-ellhnika-nhsia-sumfw#ixzz3WB9YI7BG