Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πιστά αντιγράφει ο Σύριζα το Πασόκ – Ακόμα και στην «εσωκομματική αμφισβήτηση»

Πιστά αντιγράφει ο Σύριζα το Πασόκ - Ακόμα και στην «εσωκομματική αμφισβήτηση»

Οι διάφορες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για «γκρίνιες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες συνιστώσες, όπως η τάση Κόκκινο Δίκτυο του Αντώνη Νταβανέλου, δείχνει ότι σε πολλά πράγματα η ιστορία επαναλαμβάνεται, με ελάχιστες διαφορές ανάμεσα στο πρωτότυπο και την επανάληψή του. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ότι την περίοδο της ακμής του ΠΑΣΟΚ, μέσα και γύρω απ’ αυτό, αναπτύσσονταν κινήσεις αριστερής αμφισβήτησης και κριτικής στήριξης.

Είτε επρόκειτο για τροτσκιστές που είχαν ακολουθήσει τη γραμμή του εισοδισμού, είτε για υπολείμματα του ΠΑΚ την εποχή 1967-74, είτε για αριστερούς και ακροαριστερούς πάσης φύσεως , οι οποίοι «είχαν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε κανονικότατα και απρόσκοπτα, ενώ κάποιοι «γκρίνιαζαν» πολιτικά για διάφορα θέματα, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ, την περιβόητη διακήρυξη της 3ης  Σεπτέμβρη και όλα εκείνα τα απαραίτητα «αξεσουάρ», με τα οποία η νεόκοπη σοσιαλδημοκρατία του λαοπλάνου Ανδρέα Παπανδρέου μπόρεσε να γίνει ηγεμονική και κυρίαρχη κοινωνική και πολιτική δύναμη, κρύβοντας τον συστημικό – διαχειριστικό της χαρακτήρα.

Αυτή η ανούσια αμφισβήτηση ουδέποτε ενόχλησε σε ουσιαστική βάση τον Ανδρέα και την γύρω από αυτόν ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, ήταν επιθυμητή, ακριβώς επειδή εμφανιζόταν να υπάρχει αντιπολίτευση μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται έτσι οι διαρροές προς τα άλλα καθεστωτικά κόμματα της μεταπολίτευσης. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ ενισχυόταν ως ηγεμονική δύναμη στο συστημικό  πολιτικό σκηνικό.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του πολιτικού αυτού συνονθυλεύματος και γύρω απ’ αυτό αναπτύσσονται διάφορα ρεύματα «αριστερής κριτικής», τα οποία στην ουσία ενισχύουν τον δικό του ηγεμονικό ρόλο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ χρήζεται έτσι ως μοναδικό σημείο αναφοράς για τα πάντα. Αντί για παρέμβαση στον ίδιο τον Λαό, προτείνεται παρέμβαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υποτίθεται ότι υπάρχει το «αριστερό ρεύμα της αμφισβήτησης». Με αυτόν τον πλάγιο τρόπο επιχειρείται η εξαπάτηση και η χειραγώγηση του Ελληνικού Λαού, ώστε να πιστέψουν ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ «κουτσαίνει» υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις μέσα και γύρω απ’ αυτόν που θα τον «γιατρέψουν».

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/otan-o-suriza-antigrafei-to-pasok-kai-sthn-eswkommatikh-amfisbhthsh#ixzz3WpMYhGk1

Exit mobile version