Ο στρατηγός που βοήθησε τον Ευαγόρα να απελευθερώσει την Κύπρο από τους Πέρσες
Στα τέλη του 5ου π.χ η Ελλάδα ήταν μια χώρα που ανάρρωνε ύστερα από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο,τον Πελοποννησιακό πόλεμο που διεξάγονταν ανάμεσα στην Αθήνα και στην Σπάρτη. Η Αθήνα και η Σπάρτη ήταν οι υπερδυνάμεις της εποχής εμπλέκοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σύνολο των Ελληνίδων πόλεων της μητροπολιτικής Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και της Μεγάλης Ελλάδας (Σικελία-Νότια Ιταλία).
Πολλές πόλεις είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο και πολλοί κάτοικοι τους είχαν μετατραπεί σε δούλους. Οι Πέρσες που εποφθαλμιούσαν την Ελληνική χερσόνησο και τις μικρασιατικές πόλεις έδιναν χρήματα πότε στον έναν και πότε στον άλλον αντίπαλο.Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γεννήθηκε και έδρασε ο Χαβρίας από την Αιξωνή(Γλυφάδα) της Αττικής.Πατέρας του ήταν ο Κτήσιππος,γεννήθηκε στα τέλη του 5ου π.χ.Βοήθησε πολλές φορές την Αθήνα εναντίον των εχθρών της, Σπαρτιατών και Θηβαίων,τις περισσότερες φορές με νικηφόρα αποτελέσματα.To 388π.χ με μια δύναμη 10 τριήρεων και 800 πελταστών (ελαφρά οπλισμένοι πεζοί) απέπλευσε για την γη του Τεύκρου και του Κηφέα,ιδρυτές της Σαλαμίνας και της Κερύνειας αντίστοιχα κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους.
Ο Χαβρίας αφού απέπλευσε από τον Πειραιά έφτασε ύστερα από μερικές ημέρες στην Σαλαμίνα. Εκεί συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαλαμίνας Ευαγόρα,η υποδοχή από τους Κυπρίους Έλληνες ήταν θερμότατη όταν αντίκρισαν τους Έλληνες από την μητροπολιτική Ελλάδα που είχαν σπεύσει για να τους βοηθήσουν κατά του περσικού κινδύνου.
Ο Χαβρίας συγκέντρωσε τους άνδρες του μαζί με τους Κυπρίους και ξεκίνησε την εκστρατεία απελευθερώσεως των Ελληνίδων πόλεων της Κύπρου.Ο Χαβρίας πολιορκούσε μια μια τις πόλεις που είχαν πάρει το μέρος των Περσών,έχοντας πάρει παράλληλα και πολύ περσικό χρυσό.Ο στρατός του Χαβρία προχωρούσε πάντα μπροστά,οι πελταστές του όντας ευκίνητο σώμα χτυπούσε τα πλευρά των αντιπάλων,αποδιοργανώνοντας τις γραμμές των αντιπάλων. Ο Χαβρίας πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης με το δόρυ του και την ασπίδα στο άλλο χέρι εμψύχωνε τα παλληκάρια του.
Παρ’όλες τις μικρές δυνάμεις του μπροστά στο πλήθος των εχθρών πάντα έβρισκε τρόπο να διασπάσει τις γραμμές των τους. Σε δύο χρόνια σχεδόν απελευθέρωσε τις περισσότερες πόλεις της Κύπρου,δυστυχώς όμως οι Αθηναίοι ανακάλεσαν τις δυνάμεις του Χαβρία μιας και είχαν συμφωνήσει με τους Πέρσες να μην εμπλέκονται στην Κύπρο.Ο Χαβρίας έφυγε από την Κύπρο με κρύα καρδιά,όπως πάντα ότι κατάφερνε ο στρατός των Ελλήνων σκορπίζονταν στους πέντε άνεμους από άκαπνους και μαλθακούς πολιτικούς. Ο Χαβρίας λέγεται πως επέστρεψε το 382 π.χ στην Κύπρο και βοήθησε τον Ευαγόρα να εκστρατεύσει κατά της Φοινίκης και να καταλάβει την απόρθητη πόλη της Τύρου.Ο Χαβρίας εξεστράτευσε και στην Αίγυπτο όπου και βοήθησε τον Φαραώ κατά των Περσών.
Ο πολυτάραχος βίος του στρατηγού Χαβρία τελείωσε στο λιμάνι της Χίου,όταν σαν απλός στρατιώτης επιτέθηκε με το πλοίο του στους εχθρούς κάπου το 355 π.χ,αλλά το πλοίο του εμβολίστηκε και βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του στον βυθό τον μεγάλο στρατηγό.
Αίας ο Τελαμώνιος
Τ. Ο. Καβάλας
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-chabrias-o-aijwneus#ixzz3WtefpMgB