Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επιτάφιος στην Αθήνα: 10 ξεχωριστές περιφορές – ΦΩΤΟ

Επιτάφιος στην Αθήνα: 10 ξεχωριστές περιφορές – ΦΩΤΟ

Πολλοί πιστεύουν πως οι γιορτές στην πρωτεύουσα δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο και δεν θυμίζουν σε τίποτα τα έθιμα της ελληνικής επαρχίας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αναγκάζονται να μείνουν στην Αθήνα, καθώς, μία απόδραση για τις ημέρες τουΠάσχα φαντάζει μακρινό όνειρο…

Όμως και η πρωτεύουσα μπορεί να είναι παραδοσιακή! Γι αυτό, αν η Μεγάλη Εβδομάδα σας βρίσκει και εσάς στην Αθήνα, δείτε πού μπορείτε να ακολουθήσετε τις πιο ιδιαίτερες, κατανυκτικές περιφορές Επιταφίου, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή.

Μονή Καισαριανής

Ξεκινάμε από τον μοναδικό Επιτάφιο που βγαίνει στολισμένος από τον Ναό με το φως της ημέρας. Στον μεσαιωνικό ναό που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, ο Επιτάφιος αφήνει το εσωτερικό της Μονής με τις υπέροχες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και αποχωρεί από το ακόμη παλαιότερο κτίσμα (κτίστηκε περίπου τον 11ο αιώνα), για να ακολουθήσει μια πορεία μέσα στην καταπράσινη βλάστηση της περιοχής. Η περιφορά ξεκινά γύρω στις 12 το μεσημέρι, με ειδική άδεια που έχει δοθεί στην Μονή από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καπνικαρέα

Το επίσημο όνομα της Εκκλησίας που συναντούμε καθημερινά κατά την διέλευσή μας από την Ερμού είναι ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου και χρονολογείται από τα μέσα του 11ου αιώνα. Η τοποθεσία της και η πέτρα από την οποία είναι φτιαγμένη την βάζουν στην λίστα με τις γραφικότερες εκκλησίες της Αθήνας. Πολύ κοντά, ο επιτάφιος του Αγίου Φιλίππου ξεκινά από την οδό Αδριανού και περιφέρεται στο Θησείο.

Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης

Ένα ιστορικό εκκλησάκι κρύβεται στον πανέμορφο πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, φυλάσσοντας τους θρύλους που το συνοδεύουν: Το προσωνύμιό του το έλαβε όταν κατά την Τουρκοκρατία ένα κανόνι (λουμπάρδα) εξερράγη, τινάζοντας στον αέρα τα προπύλαια του ναού – ή κατά μία άλλη εκδοχή, όταν ένας Τούρκος Αγάς προσπάθησε να τον γκρεμίσει, βάλλοντας προς τον ναό με κανόνι από την Ακρόπολη. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η μικρή εκκλησία γίνεται ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να παρακολουθήσει κανείς την περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής, αφού το δασάκι, ο πεζόδρομος και η θέα στον Ιερό Βράχο κάνει το τοπίο ειδυλλιακό.

Ναός Ταξιαρχών

Πρόκειται για το μικρό αλλά πανέμορφο και ιδιαίτερα προσεγμένο εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στο Πεδίο του Άρεως (είσοδος από την οδό Μουστοξύδη) και πραγματοποιεί την περιφορά του Επιταφίου στα καταπράσινα μονοπάτια του πάρκου. Σας θυμίζουμε πως η εικόνα του Πεδίου μετά την ανάπλασή του είναι εντυπωσιακή και ο Απρίλιος είναι ούτως ή άλλως ο ιδανικός μήνας για βόλτες στα πολύχρωμα παρτέρια και τις καλοφωτισμένες διαδρομές τους – ένας λόγος παραπάνω αν το φως προέρχεται από τις λαμπάδες των πιστών.

Μητρόπολη

Πρόκειται ίσως για την πιο «βαρυσήμαντη» περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς την συνοδεύει η Φιλαρμονική του Δήμου και παρίσταται η ηγεσία του κλήρου αλλά και της πολιτικής ζωής. Μπορεί οι σκαλωσιές να «σκιάζουν» την πρόσοψή του, αλλά ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι στην ουσία το… κέντρο του αθηναϊκού χριστιανισμού αυτές τις ημέρες.

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

Αν όχι για την «κυκλαδίτικη» ατμόσφαιρα, αν όχι για το πανέμορφο εκκλησάκι και το καταπράσινο σκηνικό, η παρακολούθηση της περιφοράς του Επιταφίου στον Λυκαβηττό αξίζει σίγουρα για την ευκαιρία να απολαύσετε την θέα που αναφέραμε και πιο πριν: Τους χιλιάδες Αθηναίους που μπορείτε να εντοπίσετε από ψηλά χάρη στις «παρελάσεις» των κεριών στους δρόμους της πόλης.

Άγιος Γεώργιος Καρύτσης και Αγία Ειρήνη

Δύο πλατείες που έχουμε συνδυάσει με την διασκέδαση και τα εναλλακτικά μπαράκια τα τελευταία χρόνια, την Μεγάλη Παρασκευή, όμως, αλλάζουν εικόνα: Οι δεκάδες άνθρωποι που στέκονται όρθιοι σε αυτές δεν είναι θαμώνες που πίνουν το ποτό τους, αλλά πιστοί που παρακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, που γίνονται μακριά από αυτοκίνητα και χωρίς πολύ… στριμωξίδι, καθώς οι πλατείες προσφέρουν άφθονο χώρο για όλους.

Ναός Παντοβασίλισσας, Ραφήνα

Δεν υπάρχει κάτι κοντινότερο σε ατμόσφαιρα νησιού για την παρακολούθηση της περιφοράς από την εμπειρία της πορείας πίσω από τον Επιτάφιο της Παντοβασίλισσας στην Ραφήνα. Βρίσκεστε σε «ασφαλή» απόσταση από το κέντρο της Αθήνας ώστε να αισθάνεστε πως ξεφύγατε από τα τετριμμένα, η θέα στο λιμάνι είναι μοναδική, ενώ η περιφορά πραγματοποιείται δίπλα στη θάλασσα.

Αγία Αικατερίνη, Πλάκα

Αποτελεί μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, χτισμένη τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος, όπως θα διαπιστώσετε άλλωστε και από τους αρχαίους κίονες που σώζονται στην άκρη του ναού, στην γωνία των οδών Γαλανού και Χαιρεφώντος. Από εκεί ξεκινά η πορεία του Επιταφίου στα όμορφα στενά της Πλάκας, που μας επιτρέπουν να αναιρέσουμε την προηγούμενη διαπίστωσή μας. Εκτός από την Ραφήνα, μπορείς να βρεις κυκλαδίτικο σκηνικό και μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

πηγή

Exit mobile version