Άρθρο του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα “Εμπρός“
Κατασκευάζονται σταθμοί σε Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια
Σε πυρηνικό κλοιό κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, καθώς Αλβανία και Σκόπια σχεδιάζουν με την υλικοτεχνική υποστήριξη της Τουρκίας να κατασκευάσουν πυρηνικά εργοστάσια ισχύος 1.310 MW. Την τεχνογνωσία θα την προσφέρει η τουρκική εταιρεία EGC που ήδη συνεργάζεται στον τομέα αυτό με την αμερικανική Westinghouse Electric Company και την κινέζικη SNPTC.
Η Άγκυρα μέχρι το 2023 σχεδιάζει να αποκτήσει έως και πέντε πυρηνικά εργοστάσια, δύο στην νοτιοανατολική Τουρκία, στην σεισμογενή περιοχή της Μερσίνης, ένα στην Σινώπη, ένα στην Μανίσα κοντά στην Σμύρνη, απέναντι από τα Ελληνικά νησιά κι ένα στο Τεκιρντάγκ στην Ανατολική Θράκη, σε απόσταση αναπνοής από την Κωνσταντινούπολη. Στην Αλβανία, Τούρκοι ειδικοί έχουν βρει, μετά από σχετικές γεωλογικές έρευνες, τις κατάλληλες τοποθεσίες για την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου, στον άξονα Δυρραχίου – Λακ – Αλέσιον, ενώ στα Σκόπια, στο Κράτοβο. Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθεί με ανησυχία η Ελληνική Επιτρο πή Ατομικής Ενέργειας (Ε Ε ΑΕ), στην οποία έχουν περιέλθει σχετικές πληροφορίες και ήδη βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Ο προβληματισμός είναι περισσότερο έντονος στις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες, αφού στο Δυρρά χιο, το οποίο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ναυτική βάση της Τουρκίας στην Αδριατική, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2014 μεγάλα έργα που αφορούν κυρίως την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την τουρκική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένα σιλό που να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα, τα κλειδιά του οποίου θα έχουν φυσικά οι Τούρκοι. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι από το 2011 η εξ Ανατολών χώρα έχει αναθέσει στην ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα που θα ξεπερνά σε ισχύ τα 4800 MW στην Αττάλεια (Ακούγιου), ακριβώς πάνω στο λεγόμενο ρήγμα της Ανατολίας, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2020.
Κι εδώ ακριβώς αποκαλύπτεται η πρόθεσή της να κα ασκευάσει πυρηνικά όπλα, αφού ασκεί πιέσεις στην συγκεκριμένη εταιρεία να κρατήσει για λογαριασμό της τις ράβδους χρησιμοποιούμενου πυρηνικού καυσίμου. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις ράβδους στα χέρια της η Άγκυρα και με την μέθοδο του εμπλουτισμού ουρανίου, μπορεί να κατασκευάσει τουλάχιστον τρεις βόμβες πλουτωνίου.
Ήδη, από το 2008, η Τουρκία έχει προμηθευτεί από το Πακιστάν, άλλη «φίλη» χώρα, οι υπήκοοι της οποίας στην Ελλάδα θα αποτελέσουν την πέμπτη φάλαγγα σε περίπτωση σύρραξής μας με τους «μεμέτηδες», τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό, συσκευές φυγοκέντρησης. Όσο για τον φορέα των βομβών θα είναι έτοιμος μέσα στο τρέχον έτος, καθώς με την συνεργασία και την τεχνογνωσία του Πακιστάν, ήδη κατασκευάζεται ο πρώτος τουρκικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, που θα έχει ακτίνα δράσης τα 2500 χλμ, δηλαδή θα περιλαμβάνει όλο τον Ελλαδικό χώρο. Το πρόβλημα εντείνεται και προκαλεί εύλογους συνειρμούς για πυρηνική περικύκλωση της χώρας μας, καθώς ήδη στο πρόγραμμα κατάρτισης (που έχει ξεκινήσει το 2011) Τούρκων επιστημόνων στην πυρηνική τεχνογνωσία συμμετέχουν και Αλβανοί στρατιωτικοί απόφοιτοι της Τουρκικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Όσο για το εργοστάσιο στην Σινώπη, θα διαθέτει ισχύ 4.480 MW, και θα το αναλάβει κοινή ιαπωνικογαλλική κοινοπραξία, στην οποία κυριαρχεί η εταιρεία Τοpco, που είναι γνωστή από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα.
Στην βιασύνη της να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια η Τουρκία, προκειμένου να αποκτήσει έμμεσα πυρηνική τεχνολογία, υποπίπτει σε χονδροειδή λάθη που μπορεί να μετατρέψουν εξαιτίας ενός ατυχήματος σε «Χιροσίμα» την Ανατολική Μεσόγειο. Το μεν εργοστάσιο στην Μερσίνα (Ακουγιού) βρίσκεται σε απόστα ση μόλις 16 χλμ από ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμό άνω των 7,5 ρί χτερ, ενώ αυτό της Σινώπης, σε έδαφος αργιλώδες, εντελώς ακατάλλη λο για την ανέγερση βιομηχανικής μονάδας, πόσω μάλλον, αν πρόκειται για πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής στο Ακουγιού, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Τανέρ Γιλντίζ. Ιθύνων νους του προγράμματος είναι ο Πακιστανός Αμπντούλ Καντίρ Χαν, που είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Άγκυρας και θεωρείται ως ο «πατέρας» της κατασκευής πυρηνικής βόμβας από την χώρα του.
Η άποψη ενισχύεται και από την προμήθεια, σε μεγάλους αριθμούς μάλιστα, από το Ισλαμαμπάντ, ραδιενεργών ισοτόπων, όπως το πλουτώνιο 239 και το ουράνιο 233 που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για παραγωγή πυρηνικών όπλων. Όσο για το ουράνιο, ήδη εξορύσσεται σε σημαντικές ποσότητες, σε ορυχεία της περιοχής Σοργκούν της περιφέρειας Γι ζγκάτ.
Καμπανάκι από την Χρυσή Αυγή
Το μοναδικό πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που υπεύθυνα είχε αναφερθεί στο μέγεθος της απειλής που αποτελούν για την χώρα μας οι «πυρηνικές» ανησυχίες του νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν και του βεζίρη της «Υψηλής Πύλης» Αχμέτ Νταβούτγλου, ήταν η Χρυσή Αυγή. Στο τέλος Ιανουαρίου του 2015 είχε «διαρρεύσει» ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή και προβλέπει την δομή και λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας. Αν και παρόμοιες αρχές έχουν συσταθεί και σε άλλα κράτη που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, σε καμία απ’ αυτές τα στελέχη τους δεν υπάγονται (δηλαδή δίνουν λογαριασμό) απευθείας στον πρωθυπουργό της χώρας. Μόνο σε χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο όπως το Ισραήλ, Πακιστάν και Βόρειο Κορέα συμβαίνει αυτό. Το κυριότερο είναι ότι σύμφωνα με το ν/σ, προβλέπεται ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος της αρχής αυτής και φυσικά των προμηθειών που θα κάνει, όπως και των κονδυλίων που θα δαπανά από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, εκτός από τον Ερντογάν.
Όσο για τα ονόματα του προσωπικού της συγκεκριμένης αρχής, η οποία αρχικά θα συγκροτηθεί από μέλη της ομάδας του Καντίρ Χαν, θα διέπονται από πλήρη μυστικότητα. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδω σε ο Λαϊκός Σύνδεσμος, ευθύς μόλις αποκαλύφθηκε το θέμα, με το συγκεκριμένο νόμο η Τουρκία ουσιαστικά προχωρά στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου και μάλιστα υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για τις προθέσεις της. Δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται στον άξονα του εθνοπροδοτικού τόξου, προτιμούν να συνεχίσουν τους τεμενάδες στους πασάδες της Άγκυρας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους εξευμενίσουν, παρά να θωρακίσουν την χώρα. Προφανώς στο πλαίσιο του ραγιαδισμού που τους διακατέχει, δεν θέλουν να αξιοποιηθούν για την προστασία της χώρας, τα Ελληνικά «λαμπρά μυαλά», δηλαδή οι ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, κυρίως των ΗΠΑ, και έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτομιών στην πυρηνική και στρατιωτική τεχνολογία. Και μην ξεχνάμε, ότι η ιστορία μας έχει διδάξει, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας πως «ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/purhnikh-apeilh-sthn-anatolikh-mesogeio#ixzz3XNRjer2b