Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαρροές και διαψεύσεις: Η αποθέωση της «πολιτικής του παπαγάλου»

Διαρροές και διαψεύσεις: Η αποθέωση της «πολιτικής του παπαγάλου»

Το τελευταίο διάστημα τα κανάλια, οι εφημερίδες, οι διεθνείς τοκογλύφοι και η κυβέρνηση, φροντίζουν ώστε να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου ειδησεογραφία. Αν κάποιος παρατηρήσει τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες, εσωτερικού και εξωτερικού, θα παρατηρήσει ότι κυρίαρχες είναι οι διαδόσεις κάθε είδους και οι φανφαρώδεις δηλώσεις, παρά το οτιδήποτε ουσιαστικό.

Ας δώσουμε μερικά σχετικά παραδείγματα:

Αυτά τα παραδείγματα, παρότι δεν καλύπτουν πλήρως το φάσμα των διαδόσεων, είναι εξόχως ενδεικτικά της καταστάσεως, που επικρατεί στην ειδησεογραφία. Για κάθε διάδοση υπάρχει και μία διάψευση. Αναλόγως την υφή της διαρροής, τα παπαγαλάκια της μίας ή της άλλης πλευράς αναλαμβάνουν δράση.

Γίνεται λόγος για GRexit; Οι γαλάζιοι παπαγάλοι λένε «σας τα λέγαμε», ενώ οι ροζ και ψεκασμένοι παπαγάλοι, λένε «να παρέμβει εισαγγελέας» για τις διαρροές και την «οικονομική ασφυξία» που ετοιμάζουν οι «εταίροι». Γίνεται λόγος για λεφτά που δήθεν θα δώσει ο Πούτιν; Γελάνε οι γαλάζιοι παπαγάλοι με την διάψευση, ενώ οι ροζ και ψεκασμένοι παπαγάλοι κάνουν ότι δεν την είδαν, όπως αντιστοίχως δεν αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και να ίσχυε η διαρροή, ο Πούτιν δεν μπορεί να δώσει λεφτά στον συνδαιτυμόνα του Ομπάμα. Εξ ου και η διάψευση από το Κρεμλίνο ήρθε αμέσως μετά την επίσκεψη Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο.

Αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθείς είναι ότι πλέον η πολιτική έχει εκπέσει στο επίπεδο της ψηφοθηρίας και της «πολιτικής του παπαγάλου», όπου οι διαρροές χρησιμοποιούνται από όλες τις πλευρές για επικοινωνιακούς, αποκλειστικά, σκοπούς. Η ίδια είδηση, χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές, στρεβλωμένη ανάλογα, ώστε να συντηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κακό για αυτή την «πολιτική του παπαγάλου», είναι ότι εν τέλει οι υπογραφές πέφτουν και τότε δεν μπορεί να τις αρνηθεί κανείς.

Στο μεσοδιάστημα όμως μεταξύ της αποθέωσης και του ξεφτιλίσματος του παπαγάλου, υπάρχει και ένας Λαός που υφίσταται τα πάνδεινα από αυτή την πολιτική. Που φτωχοποιείται ραγδαία και δεν μπορεί κανείς να του «πουλάει» φόβο ή ελπίδα, ανάλογα με τα κομματικά του συμφέροντα. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/diarroes-kai-diapseuseis-h-apothewsh-ths-politikhs-tou-papagalou#ixzz3XmJAss00

Exit mobile version