Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η κατάρρευση του συστήματος υγείας

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση είχε φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του εφαρμόζοντας το θέλημα των δανειστών. Αν και η παγκόσμια πρακτική σε περιόδους κρίσης είναι η αύξηση των κονδυλίων για την υγεία για να αντιμετωπισθεί, η αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητα, η υγεία δέχθηκε μία ανελέητη πολιτική στέρησης των κονδυλίων της. Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε πάνω από 50% και η αύξηση της ανεργίας μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές από τις οποίες τα ταμεία συγχρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ. Ένας ΕΟΠΥΥ που μειώνει συνεχώς τα χρήματα που δίνονται στους παρόχους υγείας, οι οποίοι αναγκάζονται όχι μόνο “να βάλουν πλάτη” κατά την προσφιλή λαϊκίστικη έκφραση των προηγούμενων υπουργών υγείας αλλά και να χρηματοδοτούν οι ίδιοι την δημόσια υγείας.

Οι λαοπλάνοι δήθεν αριστεροί που υφάρπαξαν την ψήφο του εξαθλιωμένου λαού με τα προεκλογικά ψέματα τους, ανίκανοι να διαχειριστούν το πρόβλημα, έχουν φέρει τον ΕΟΠΥΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ασχολούμενοι με το να τακτοποιήσουν τις χιλιάδες των παρανόμως εισερχόμενων στην χώρα μας εγκατέλειψαν την υγεία στην τύχη της. Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει. Η καθυστέρηση της κρατικής χρηματοδότησης και η τεράστια υστέρηση εσόδων από τα ταμεία έχουν στεγνώσει τα ταμεία του. 87 εκατομμύρια ευρώ του Μαρτίου και του Απριλίου δεν καταβλήθηκαν από το γενικό λογιστήριο του κράτους. Τα χρέη στους παρόχους υγείας φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν η πολιτεία πληρώσει, αυτά θα είναι μόνο 529 εκατ. για το 2015. Οι φαρμακοποιοί, οι ιατροί και οι εργαστηριακοί είναι απλήρωτοι πάνω από 3 μήνες. Τα έξοδα τρέχουν και σε λίγο θα κοινοποιηθούν απολύσεις προσωπικού από ιδιωτικά θεραπευτήρια η λειτουργία των οποίων κρέμεται σε μία κλωστή. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και δεκάδες μικρότερα ιδιωτικά εργαστήρια που με φέσια χιλιάδων ευρώ δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί και απλά έχει μετατραπεί από το μεγαλεπήβολο σχέδιο του αστικού τύπου κέντρου υγείας σε κέντρο συνταγογράφησης μόνο. Οι γιατροί του τέως ΙΚΑ εξαπατημένοι από την συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να δεχθούν το τελειωτικό χτύπημα. Η “πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση” με άρωμα Καμμένου αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις της για άρση των αδικιών προς τους ιατρούς του τ. ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, με την δημιουργία προσωποπαγών θέσεων ή μεγάλου μεταβατικού σταδίου ώστε οι αδικούμενοι παλαιότεροι ιατροί να αποχωρήσυν με το προηγούμενο καθεστώς εργασίας. Μάλιστα με αυτές τις υποσχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και τις εκλογές στο πρωτοβάθμιο όργανο της ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής.

Οι εργαστηριακοί ιατροί πρόσφατα συναντήθηκαν με τον υπουργό υγείας κο Κουρουμπλή τον αναπληρωτή υπουργό κο Ξανθό και τον γραμματέα του Υπουργείου κο Μπασκόζο. Εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις αγωνίες τους για να λάβουν την αδυναμία τοποθέτησης της ηγεσίας του υπουργείου στα καυτά προβλήματα της υγείας. Από την άλλη το ΕΣΥ παραπαίει. Οι εφημερίες των ιατρών δεν πληρώνονται, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει μειωθεί από 50 ως 100% και σε λίγο οι απλήρωτοι προμηθευτές θα διακόψουν κάθε παροχή. Οι ιατροί εφημερεύουν δεκάδες συνεχόμενες ώρες απλήρωτοι με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας από επιθέσεις αγανακτισμένων πολιτών. Η έλλειψη προσωπικού αναγκάζει σε απλήρωτες υπερωρίες το υπάρχον και ο συνδυασμός κούρασης και κακής ψυχολογίας λόγω μη πληρωμής για την εργασία αυξάνει την πιθανότητα λάθους στην άσκηση της ιατρικής πράξης.

Τα στελέχη της κυβέρνησης είναι ανίκανα να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και στα προβλήματα της υγείας. Θέτουν κάθε λίγο και λιγάκι μέτρα περιορισμού των δαπανών μη σκεπτόμενοι ότι έτσι αυξάνουν την νοσηρότητα και την θνησιμότητα των Ελλήνων. Τα μέτρα αυτά είναι αναποτελεσματικά γιατί από την μία η πολιτική της κυβέρνησης δεν αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη με εγκυκλίους, στάση πληρωμών και πρόστιμα που θα εφαρμοστούν για όποιους παρανομήσουν δεν μειώνεις τις σπατάλες. Για παράδειγμα απαγορεύει την χορήγηση εργαστηριακών εξετάσεων από κάποιες ειδικότητες. Οι ιατροί αυτών των ειδικοτήτων όμως τις χορηγούν ελεύθερα από το σύστημα και οι εργαστηριακοί είναι υποχρεωμένοι να τις εκτελούν. Και στην συνέχεια με την αιτιολογία της εγκυκλίου δεν πιστώνουν τα εργαστήρια για αυτές τις εξετάσεις. Η λύση το να μειώσουν τα έξοδα με ανακοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων προ τα κάτω θα οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τελευταία έχει πέσει και στο υπουργικό τραπέζι η ιδέα να γίνονται όλες οι εξετάσεις από δομές των κρατικών νοσοκομείων όσο χρόνο και να χρειάζεται αυτό. Οπότε οδηγούμαστε σε κλείσιμο όλων των εργαστηρίων και συμφόρηση του ΕΣΥ που θα κάνει αδύνατη την λειτουργία του δεδομένης και της δυσκολίας στην προμήθεια υλικών από τους απλήρωτους προμηθευτές.

Εν κατακλείδι το σύστημα υγείας της χώρας μετά από 4 χρόνια αποδόμησης οδηγείται στην συρρίκνωση με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Και το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο λόγω των παγκόσμιων επιδημιών που αναμένονται και της μεταφοράς μολυσματικών ασθενειών που επιπολάζουν στις χώρες των παράνομα εισερχομένων στην επικράτεια.

Παν. Κελεπούρης-Καρδιολόγος
Ιδρυτικό μέλος των ιατρών του Ελληνισμού

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-katarreush-tou-susthmatos-ugeias#ixzz3YDu99DOR

Exit mobile version