Συνέχεια θα λάβει η τριμερής συνάντηση που είχε ξεκινήσει, για επικοινωνιακούς λόγους, ο Σαμαράς λίγο από την κατάρρευσή του. Πραγματοποιείται αυτή την ώρα για άλλη μία φορά μία άτυπη σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, με αντικείμενο την ενεργειακή πολιτική και γενικότερα την εξωτερική πολιτική.
Όπως αναγράφουν τα σχετικά δημοσιεύματα θα γίνει λόγος για περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και πώς επηρεάζει τις χώρες της περιοχής, η κατάσταση στη Λιβύη, το Μεσανατολικό. Φυσικά στην συζήτηση δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε καμία περίπτωση το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ, τουλάχιστον ουσιαστικά.
Όπως και επί Σαμαρά, έτσι και τώρα επί Τσίπρα, η όλη τριμερής συνδιάσκεψη γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, ακριβώς για τον λόγο που είπαμε. Ουδεμία ουσιαστική συζήτηση περί ενεργειακών συμφωνιών δεν μπορεί να γίνει, με τις συγκεκριμένες χώρες, αν δεν έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου και Ελλάδος – Κύπρου, είναι σε άμεση συνάρτηση με την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την de facto ένωση των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Αυτό έχει ως μόνη προϋπόθεση την βούληση από πλευράς της Ελληνικής κυβερνήσεως να τελειώσει το ζήτημα, σταματώντας να χαριεντίζεται με τους τούρκους και διεκδικώντας τα εθνικά δίκαια.
Ως εκ τούτου η όποια κοινή διακήρυξη για μελλοντικό καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών, θα προσκρούσει στην τουρκική αντίδραση. Οπότε είναι έωλη η όποια θριαμβολογία επί μία συναντήσεως επικοινωνιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα είναι αμιγώς ελληνικό και το πρόβλημα είναι διμερές. Η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ και η διευθέτηση των αντιρρήσεων της Τουρκίας θα ανοίξει τον δρόμο για την οριοθέτηση με τις υπόλοιπες χώρες.
Άνευ διευθέτησης του ζητήματος με την ΑΟΖ που παράγει η Μεγίστη και η Στρογγύλη, η όποια συζήτηση με Αίγυπτο και Κύπρο μοιραία είναι κενή περιεχομένου. Το μόνο που υποδηλώνεται μέσα από τέτοιες συμφωνίες είναι η πρόθεση των δύο άλλων κρατών να μην φέρουν αντίσταση και αντιρρήσεις στην ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, γεγονός που αν και θετικό δεν είναι το μείζον.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/epikoinwniako-trimeres-purotechnhma-kamia-boulhsh-apo-thn-kubernhsh-na-anak#ixzz3YhWeINmU