Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Λαφαζάνη: Δεν υπάρχει σχέδιο ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα

Απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Λαφαζάνη: Δεν υπάρχει σχέδιο ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα

Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντιπάρτμεντ επί ενεργειακών θεμάτων Έιμος Χοκστάιν, επισκέπτεται εκτάκτως την Αθήνα, όπου έχει επαφές και συζητήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η επίσκεψη του αξιωματούχου των ΗΠΑ σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ρωσία επιχειρεί ενεργειακό άνοιγμα προς την Ελλάδα, με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου όμως να δείχνει μουδιασμένη και αμήχανη επιδιδόμενη σε παλινωδίες ενδεικτικές της εξάρτησης από τους Αμερικανούς, καταδεικνύει αφενός το μέγεθος των δυνατοτήτων της Πατρίδος μας, αφετέρου όμως, την υποτακτική και δουλοπρεπή στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των απαιτήσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Το ζήτημα αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω ελληνικού εδάφους, δεν είναι νέο. Θυμίζουμε την υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος βεβαίως δεν υλοποιήθηκε ποτέ και παρέμεινε μονάχα στα χαρτιά, με απόφαση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Στην ίδια γραμμή και η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία σε κάθε της απόφαση ενήργησε ως υποχείριο των ΗΠΑ και εκφραστής της εξωτερικής τους πολιτικής, με συνέπεια την ραγδαία επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, εις βάρος πάντοτε των εθνικών μας συμφερόντων.

Η αναδειχθείσα εκ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ από την πλευρά της, άφηνε σκοπίμως να διαρρέεται η προοπτική ελληνορωσικής προσέγγισης, διότι τούτο βρισκόταν σε άμεση συνάρτηση με την τότε επικοινωνιακή προπαγάνδα της «κατάργησης των μνημονίων». Η επικείμενη συμφωνία όμως -και η αναπόφευκτη υπογραφή νέου Μνημονίου- ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την απόλυτη εξάρτηση της Ελλάδος από Ε.Ε. και ΗΠΑ. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί των ενεργειακών εξελίξεων και προοπτικών: η πολιτική Σύριζα-ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς και των προκατόχων τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, περιχαρακώνεται στην υπάκουη εφαρμογή των εντολών των διεθνών δανειστών. Όπερ σημαίνει το εξής: η νέα ελληνική κυβέρνηση συνειδητά και κατόπιν πολιτικής πολιτικής παραμένει όμηρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και του εγκλωβισμού στις αντιρωσικές αποφάσεις της Ε.Ε., συνεπώς η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία θα μείνει στη σφαίρα του φιλολογικού ενδιαφέροντος, προς εξαπάτηση των αφελών.

Υπό αυτό το πρίσμα μπορούν εύκολα να κατανοηθούν οι δημοσιογραφικές διαρροές περί του αντικειμένου των επαφών του ειδικού απεσταλμένου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη. Διαρροές οι οποίες εκτιμούν πως ο αξιωματούχος των ΗΠΑ πρόκειται να εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατασκευής στην Ελλάδα αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική απεξάρτησης (στο μέγιστο δυνατό βαθμό) των ευρωπαϊκών χωρών από την Gazprom.

Αφού επισημάνουμε πως η επίσκεψη του Χοκστάιν λαμβάνει χώρα σε μια «ύποπτη» χρονική συγκυρία -προ της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία-, η ουσία της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι τούτη: ήρθε να επανεπιβεβαιώσει την πρόσδεση της Ελλάδος στο άρμα αμερικανοσιωνιστών και Ε.Ε., πρόσδεση η οποία καθιστά απαγορευτική την οιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με την Ρωσία επί ενεργειακών ζητημάτων.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω επισημάνσεων, παραθέτουμε την εξόχως χαρακτηριστική απάντηση του Έιμος Χοκστάιν στην ερώτηση δημοσιογράφων «αν ο ελληνικός αγωγός με ρωσικό αέριο έρχεται σε αντίθεση με το “Νότιο Διάδρομο”», μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη: «Έχω μάθει να δουλεύω με υπαρκτά σχέδια για το Νότιο Διάδρομο…».

Με εκλεπτυσμένη αλαζονεία δηλαδή, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ξάστερα πως δεν υφίσταται πιθανότητα ελληνικού αγωγού με ρωσικό αέριο, καθιστώντας ξεκάθαρο ποιος είναι το αφεντικό στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα. Πρώτη φορά αριστερά λοιπόν, σταθερά αμερικανικά!

Ευάγγελος Καρακώστας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apestalmenos-twn-hpa-se-lafazanh-den-uparchei-schedio-rwsikou-agwgou-sthn-e#ixzz3ZZsn0Ds9

Exit mobile version