Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το έγκλημα στο Δαφνί αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε ένα Σύστημα Υγείας υπό διάλυση

Ο θάνατος ενός 62χρονου ασθενή ξημερώματα Κυριακής στο Ψυχιατρείο Δαφνί από επίθεση έτερου νοσηλευομένου, αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, ειδικά για την εποχή μας. Ωστόσο, παρά την ιδιαιτερότητα αυτού του γεγονότος, η αλήθεια είναι ότι ούτε η κοινωνία έμεινε άναυδη, ούτε οι εργαζόμενοι εξεπλάγησαν.

Κι αυτή είναι η πιο τρομακτική πτυχή του συγκεκριμένου περιστατικού. Η εξαθλίωση της δημόσιας υγείας, πόσω μάλλον των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι πλέον δεδομένη στη συνείδηση των πολιτών. Μέχρι και ο φόνος μεταξύ ασθενών σε ένα δημόσιο χώρο δυστυχώς θεωρείται πλέον ένα γεγονός αναμενόμενο. Τα παραδείγματα εγκατάλειψης των κρατικών δομών ψυχικής υγείας είναι πολυάριθμα: το Δαφνί λειτουργεί χωρίς προσωπικό, στο Δρομοκαϊτιο το περιστατικό επίθεσης ασθενή σε νοσηλευτή είναι ενδεικτικό των επικρατουσών  συνθηκών, στην Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝΠ οι ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα στους διαδρόμους, στο ΕΚΕΨΥΕ οι λιγοστοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Η αποσάρθρωση των Ψυχιατρικών Κλινικών, η υποβάθμιση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, οι περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με σκοπό την ανάταση, σύμφωνα με τους κυβερνώντες,  της οικονομικής πορείας της χώρας, έχουν συντελεστεί εις βάρος του ελληνικού λαού. Για την ευημερία των Ελλήνων ωστόσο υποτίθεται ότι ασκούνται όλες οι λειτουργίες του κράτους, το αντίστροφο δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις του Συντάγματος.

Όταν λοιπόν οι τριτοκοσμικές συνθήκες των μονάδων υγείας αποτελούν πλέον τμήμα της καθημερινότητας, είναι λογικό η κοινωνία να μην συνταράσσεται από τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά αντιθέτως να τα θεωρεί δεδομένα. Όσον αφορά ωστόσο το τραγικό αυτό επεισόδιο είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει τον ασθενή, ο οποίος προφανώς δεν έχει συνείδηση της πραγματικότητας. Ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αμέλεια, εφόσον προσπαθούν να καλύψουν πολλαπλάσιες ανάγκες σε ημερήσια βάση.

Αν και έχει διαταχθεί ΕΔΕ, εντούτοις οι συνθήκες και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα δεν είναι διόλου δυσθεώρητες. Όταν η αδιαφορία της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι συνεχής, κύριος αποδέκτης των συνεπειών αυτής της τακτικής είναι ο Έλληνας πολίτης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-egklhma-sto-dafni-apotelei-thn-korufh-tou-pagobounou-se-ena-susthma-ugei#ixzz3al7rBJhe

Exit mobile version