Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μειώνονται σταδιακά οι παροχές για τους ασφαλισμένους με ποσοστό αναπηρίας

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων, οι δυσκολίες που συναντούν οι ασφαλισμένοι με κάποια μορφή αναπηρίας στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε επιδόματα ή και στην αναπηρική σύνταξη έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πέρα από τα νέα κριτήρια που έχουν τεθεί για την παροχή των ανάλογων επιδομάτων μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, με τα οποία αποκλείεται ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία, ένα επιπλέον ζήτημα αποτελεί η συνεχής επανάληψη των εξετάσεων ώστε να γίνεται καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα της αναμονής για εξέταση από τα ΚΕΠΑ, οι ασφαλισμένοι στερούνται επιδομάτων, αναπηρικής σύνταξης, ενώ χάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Τα παραπάνω εμπόδια που συναντούν οι ασφαλισμένοι με αναπηρία ή χρόνια ασθένεια, ουσιαστικά συντελούν στην  υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και στη δημιουργία μιας κοινωνίας «δύο ταχυτήτων».

Για αυτό το ζήτημα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Συναγωνιστής Ηλίας Παναγιώταρος, Βουλευτής Β’ Αθηνών.

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΚΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «Κυβερνητική μεθόδευση περικοπής των ποσοστών αναπηρίας»

Σύμφωνα με καταγγελίες, η κυβέρνηση μεθοδεύει υπογείως περικοπή των ποσοστών αναπηρίας όσων εξετάζονται από τις ειδικές επιτροπές των ασφαλιστικών φορέων. Ένας από τους χιλιάδες ασφαλισμένους που βιώνουν το παιχνίδι της κυβέρνησης με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και ο κ. Βαρδάκης Γεώργιος ο οποίος καταγγέλλει ότι οι περικοπές είναι προαποφασισμένες. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αποτελούν στην πράξη τα επικαιροποιημένα «σφαγεία» των αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων, φαρμάκων και θεραπειών, μέσω της δυσμενούς αλλαγής και εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας. Στα ΚΕΠΑ μεταβαίνουν κατά περιόδους οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες για να εξεταστούν και να επανεξεταστούν έτσι ώστε να καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας τους. Ανάλογα με το ποσοστό, δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επίδομα, αναπηρική σύνταξη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων προειδοποιεί για την πολυπλοκότητα του συστήματος και το νέο όριο παροχών που μεθοδεύει η κυβέρνηση, το οποίο δεν ξεπερνά  80% ποσοστό αναπηρίας.

Η αναμονή για εξέταση και επανεξέταση από επιτροπή των ΚΕΠΑ είναι πολύμηνη. Μάλιστα, στο διάστημα που περιμένει ο ανάπηρος ή ο χρόνιος ασθενής να περάσει από επιτροπή και να βγει η απόφαση, του κόβεται το επίδομα και η αναπηρική σύνταξη, πολλοί στο διάστημα αυτό χάνουν και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Ερωτώνται ο αρμόδιοι υπουργοί:

Αθήνα, 20/05/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/meiwnontai-stadiaka-oi-paroches-gia-tous-asfalismenous-me-pososto-anaphrias#ixzz3arFZlTX9

Exit mobile version