Ζητούν φόρο 10.000 ευρώ από πατέρα με 16 παιδιά!
Έχει 16 παιδιά, αλλά το κράτος τον φορολόγησε σαν να μην έχει κανένα! Ο πολύτεκνος Μιχάλης Σωτηριάδης από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης σήκωσε τα χέρια ψηλά και αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας από το κράτος να καθορίσει αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Η υπόθεσή του έφτασε στο ΣτΕ, που καλείται να κρίνει εάν είναι αντισυνταγματική η μη πρόβλεψη από το κράτος αφορολόγητου ορίου στον φόρο εισοδήματος των πολύτεκνων οικογενειών.
«Τον περυσινό Ιούλιο, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής μου, προέκυψε ότι πρέπει να πληρώσω στην Εφορία φόρο ύψους περίπου 10.000 ευρώ για εισοδήματα σχεδόν 38.000 ευρώ. Φορολογήθηκα, δηλαδή, σαν να μην έχω παιδιά, κάτι που είναι εντελώς άδικο, παράλογο και απαράδεκτο» καταγγέλλει στη «δημοκρατία» ο πατέρας των 16 παιδιών.
Ο πολύτεκνος προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζήτησε να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου που εκδόθηκε. Υποστήριξε ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας», ότι δηλαδή αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος. «Τα εισοδήματα που είχα τα χρησιμοποίησα αποκλειστικά για να καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες της οικογένειάς μου, για να ζουν τα παιδιά μου με αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί το κράτος να φορολογεί τους πολύτεκνους αγνοώντας τις ανάγκες τους» σημειώνει.
Ο κ. Σωτηριάδης ζήτησε ακόμα να εκδικαστεί η υπόθεσή του ως «πιλοτική δίκη». Το αίτημα έγινε δεκτό και η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Το όργανο καλείται τώρα να κρίνει εάν είναι αντισυνταγματική η παράλειψη του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τη φορολογική μεταχείριση των πολύτεκνων οικογενειών. Ο Μιχάλης Σωτηριάδης καθημερινά δίνει μάχη για να μπορέσει να συντηρήσει την πολύτεκνη οικογένειά του. Εργάζεται στον ΟΣΕ, και, όταν υπάρχουν κενά, ως αναπληρωτής καθηγητής σε εσπερινά λύκεια. Από τα 16 παιδιά, τα 12 ζουν ακόμα μαζί του και οι υποχρεώσεις εκ των πραγμάτων είναι πολλές και μεγάλες. Η σύζυγός του προσπαθεί να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά τα οκτώ παιδιά είναι ανήλικα, οπότε δεν μπορεί να απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι.
«Οι πολύτεκνοι ενισχύουμε την πατρίδα με τα παιδιά μας και, αντί να μας φέρονται δίκαια, μας φορολογούν σαν να μην έχουμε παιδιά! Η Πολιτεία πρέπει να καθορίσει αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει τον θεσμό της οικογένειας» λέει και αναμένει η απόφαση του ΣτΕ να δικαιώσει όλους τους πολύτεκνους.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/thn-wra-pou-to-dhmografiko-ojunetai-oi-mnhmoniakes-kubernhseis-ejontwnoun-t#ixzz3cZ9Vw77i