Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εφημερίδα “Παραπολιτικά”: Ανατροπή στην δίκη της Χρυσής Αυγής με την αποβολή της Πολιτικής Αγωγής

Εφημερίδα “Παραπολιτικά”: Ανατροπή στην δίκη της Χρυσής Αυγής με την αποβολή της Πολιτικής Αγωγής

Αποκαλυπτικό άρθρο του Δ. Γιαννακόπουλου

Σε φορτισμένο κλίμα αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 9 Ιουλίου, καθώς το δικαστήριο έχει ζητήσει να παραστούν στην ίδια μικρή αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού οι εκατοντάδες μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Επιπλέον, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής δεν θα μπορούν πλέον να πολιτικοποιήσουν την διαδικασία μετά την απόφαση της έδρας να μην επιτρέψει ερωτήσεις προς τους εναγόμενους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που δεν σχετίζεται με τα υπόλοιπα αδικήματα. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει εντάσεις και αναμένονται σφοδρές αντιδικίες μεταξύ των δύο πλευρών, αφού η πολιτική αγωγή δεν θα μπορέσει να εξετάσει την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής για σειρά υποθέσεων, όπως τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα και τις επιθέσει κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων, περιορισμένοι μόνο στην εξέταση των άμεσα εμπλεκόμενων.

Περαιτέρω, κατά την τελευταία ημέρα προ της διακοπής (σ.σ: στις 29 Ιουνίου), ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, αποκάλυψε πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (46/2015 συνεδρίαση 26ης  Μαϊου) το οποίο στηρίχτηκε στη Διεθνή Σύμβαση του Παλέρμο και με το οποίο απηλλάγη προφυλακισμένος Τούρκος υπήκοος κουρδικής καταγωγής για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το οξύμωρο είναι ότι του Συμβουλίου προήδρευσε η εφέτης Ισιδώρα Πόγκα που τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, είχε εκδώσει κατά πλειοψηφία το βούλευμα (215/2015) παραπομπής σε δίκη 70 κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και των βουλευτών του κόμματος. Βάση εκείνης της απόφασης, ο κ. Μιχαλολιάκος και τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας είχαν παραπεμφθεί, μεταξύ άλλων, για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ: Αντίθετα, η μειοψηφία και συγκεκριμένα ο εισηγητής Νίκος Σαλάτας είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορούσε να αποδοθεί τέτοια κατηγορία, με το αιτιολογικό ότι έπρεπε να γίνει επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμο και όχι του Άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα που καθιστά ιδιώνυμο το έγκλημα της αξιόποινης οργανωμένης δράσης.

«Η Σύμβαση του Παλέρμο ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσότερων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος», ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του, σημειώνοντας ότι η σύμβαση  υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας. Όμως, σύμφωνα με τη θέση της πλειοψηφίας  «η νομοθεσία είναι αυστηρότερη από τη Σύμβαση του Παλέρμο που επικαλέστηκε ο Ν. Σαλάτας είναι μεταγενέστερη και αποτελεί νόμο που υπερισχύει της σύμβασης σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος νόμος (Άρθρο 187 του Π.Κ.) έχει κριθεί δικαστικά σε όλα τα επίπεδα έως και τον Άρειο Πάγο, χωρίς ουδέποτε να υπάρξει αντίθετη άποψη».

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ: Η αλλαγή στάσης δημιουργεί τουλάχιστον εντυπώσεις στο νομικό κόσμο και τούτο διότι το βούλευμα άρσης της προσωρινής κράτησης του 56 Τούρκου Έρολ Γκουλτεκίν ακύρωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του από γερμανικό δικαστήριο, καθώς ο υπόδικος καταζητείται από τους Γερμανούς για συμμετοχή στον εκτελεστικό βραχίονα τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο σκεπτικό του υπομνήματος που συνέταξε ο συνήγορος του, Κ. Παπαδάκης, και το οποίο έγινε αποδεκτό από την έδρα, τονίζονται με βάση της Σύμβαση του Παλέρμο τα εξής: «Η σύμβαση (σ.σ. Παλέρμο) εκλαμβάνει ως εγκληματική οργάνωση εκείνη που τα μέλη της ενεργούν όχι από ακραία πολιτική ιδεολογία ή πεποιθήσεις, ακόμη και από διαστροφικό χαρακτήρα (όπως για παράδειγμα η ομάδα των σατανιστών), αλλά με σκοπό να προσποριστούν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη. Και από την\ νομική αυτή περιγραφή προκύπτει ότι η αναφορά γίνεται σε εγκληματικές οργανώσεις τύπου μαφίας η παρόμοια εγκληματικά κυκλώματα».

Συνεπώς, «τα δικαστήρια οφείλουν να αξιώνουν τη συνδρομή του στοιχείου του οικονομικού κινήτρου για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, άλλως παραβιάζουν τη Σύμβαση του Παλέρμο (Άρθρο 28). Κατά τη δικαστική κρίση ο Γκουλτεκίν, διέμενε από το 2012 με σκοπό να εκτελέσει την αποστολή του ως μέλος της οργάνωσης «Turkish communist Party-Marxist-Leninist». Έχει συμμετάσχει στη σύνθεση των στόχων της επιτροπής, καθώς και στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, ο διωκόμενος έχει μόνιμη επαφή με την οργάνωση  στην Τουρκία και έχει αναμειχθεί σε διαβίβαση μηνυμάτων. Έχει συμμετάσχει στη στρατολόγηση και στη διευκόλυνση μεταφοράς εθελοντών σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Μέση Ανατολή… Επίσης, έχει την ευθύνη να εκτελεί όλε τις εργασίες που σχετίζονται με την περιοχή ευθύνης του.

Παρά ταύτα, το Συμβούλιο θεώρησε πως «πρέπει να αποφασίσει τη μη εκτέλεση του επίδικου εντάλματος λόγω αοριστίας αυτού». Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδάκης σήμερα είναι συνήγορος υπεράσπισης Αιγύπτιων ψαράδων που κατά το παρελθόν είχαν δεχθεί επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/neo-skhniko-sth-dikh-ths-chrushs-aughs-meta-thn-apallagh-tou-tourkou-erol-g#ixzz3eqPz8nBK

Exit mobile version