Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο ναρκισσισμός ως διαταραχή της προσωπικότητας

Ο ναρκισσισμός ως διαταραχή της προσωπικότητας

Το πρόβλημα του ναρκισσισμού αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ψυχολογικής υφής. Έχει δε τον χαρακτήρα διαταραχής της προσωπικότητας. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι μια έντονη αίσθηση μεγαλομανίας (στην φαντασία ή στην πραγματικότητα), παράλληλα με μια υπερευαισθησία στην αξιολόγηση και την κριτική των άλλων και μια έλλειψη ενσυναίσθησης.

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας τείνουν να μεγαλοποιούν και να υπερβάλλουν γύρω από τα (υποτιθέμενα) κατορθώματά τους και το (διφορούμενο) ταλέντο τους, ενώ έχουν πάντοτε την προσδοκία να αντιμετωπίζονται ως κάτι το «ξεχωριστό» και «εξαιρετικό», ακόμη και όταν δεν έχουν καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας διακατέχονται από έντονες φαντασιώσεις συνεχούς προβολής, διάκρισης, επιτυχίας και θαυμασμού από τους άλλους, όπως και δύναμης, λάμψης, ομορφιάς και εξιδανικευμένης αγάπης.Ταυτόχρονα, όμως, διακατέχονται και από χρόνια συναισθήματα φθόνου και ζήλειας για όσους αντιλαμβάνονται ως πιο επιτυχημένους από τους ίδιους. Παράλληλα, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αναζητούν διαρκώς την προσοχή των άλλων και θέλουν να απολαμβάνουν, σε μόνιμη βάση, την επιβράβευση και τον θαυμασμό.

Ένα ακόμη στοιχείο της προσωπικότητας των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην σύναψη σχέσεων, είναι η χειριστικότητα. Με άλλα λόγια, η τάση χειρισμού των άλλων προκειμένου οι νάρκισσοι να επιτύχουν αυτό που θέλουν και να εξυπηρετήσουν τα στενά συντηρητικά τους συμφέροντα. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με άτομα και καταστάσεις της επικαιρότητας είναι… εντελώς συμπτωματική.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-narkissismos-ws-diatarachh-ths-proswpikothtas#ixzz3fcQXDGIP

Exit mobile version