Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πισώπλατη μαχαιριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ελληνικά προϊόντα

την ώρα που οι εξαγωγείς ακόμα περιμένουν την «αριστερή» γέφυρα προς την Ρωσία

Άρθρο στην εφημερίδα “Εμπρός“, 

Τουλάχιστον 35 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης προόντων (ΠΟΠ-ΠΓΕ) που παράγει η Ελληνική γη θα χάσουν τα αναγνωρισμένα, ως μοναδικά, χαρακτηριστικά τους με την προωθούμενη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, το ούζο, οι ελιές Καλαμών, η γραβιέρα Κρήτης, το ελαιόλαδο Λακωνίας, η κονσερβολιά Άμφισσας, το τσίπουρο Ελασσόνας, το ρακί της Κρήτης, τα φασόλια Πρεσπών, η κεφαλογραβιέρα, το μανούρι, το κασέρι, το κρασί Νεμέας, το ελαιόλαδο Σητείας, Λέσβου, Λυγουριό Ασκληπιείου, ακόμη και τα φυρίκια που παράγει το Πήλιο.

Ο αρμόδιος υπουργός  Γιάννης Τσιρώνης, που είναι εκπρόσωπος των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ από Ελληνικής πλευράς, μάσησε, κυριολεκτικά, τα λόγια του, λέγοντας ότι «δεν έχει καμιά ενημέρωση σε επίπεδο Συμβουλίου». Ήδη από τον Νοέμβριο του 2013, η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει συνοπτικό κατάλογο των Ελληνικών ΠΟΠ-ΠΓΕ, στα οποία θα καταργηθεί η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Την κατάργηση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ενδειξης επιθυμούν διακαώς οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της προμήθειας χωρίς τυποποίηση προϊόντων, τα οποία αφού τα αγοράσουν σε πολύ χαμηλή τιμή, τα συσκευάζουν και τα μεταπωλούν έως και τρεις φορές πάνω από την αρχική, ακόμη και στις χώρες που τα παράγουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σε μια κρίση αλήθειας, από τις σπάνιες που μας έχει συνηθίσει ο αριστερός θίασος που κυβερνά εδώ και 5 μήνες την χώρα, ομολόγησε ότι «πολλά απ’ αυτά θα επιτραπεί να έρθουν στην Ελλάδα πακεταρισμένα». Όπως ο ίδιος αναγνώρισε «δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος τον οποίο δεν θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε». Η μόνη λύση είναι να απορρίψει η Ελληνική Βουλή το κείμενο της Συμφωνίας.

Κι αυτό γιατί μεταξύ άλλων επιτρέπει την εισαγωγή στην Ελλάδα διατροφικών μεταλλαγμένων οργανισμών με την χρήση φυτοφαρμάκων και την διάθεση κυρίως βοδινού κρέατος με ορμόνες και αυξητικές ουσίες, οι οποίες σήμερα απαγορεύονται στην Ευρώπη. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι λόγω των σχετικών απαγορευτικών όρων, το 40% των προόντων των ΗΠΑ δεν μπορούν να εισαχθούν στην Ε.Ε. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που το Ελληνικό Κοινοβούλιο απορρίψει την σχετική συμφωνία, οι μηχανισμοί των Βρυξελλών που ελέγχονται από το πολυεθνικό κεφάλαιο (κι εδώ είναι η πισώπλατη μαχαιριά), έχουν προνοήσει την τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της προστατευόμενης ονομασίας ή της προμήθειας μεταλλαγμένων προϊόντων να την λαμβάνουν τα Ευρωπαϊκά όργανα.

Για την ακρίβεια, είναι υπό διαμόρφωση διεθνής θεσμός, που εν είδει δικαστηρίου θα επιλύει τέτοιου είδους θέματα.

Οι εξαγωγείς ακόμη περιμένουν

Αν και βρίσκονται στο μέσο του καλοκαιριού, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών ινστρουχτόρων, ακόμη δεν έχει αρθεί το ρωσικό εμπάργκο προς τα Ελληνικά προϊόντα και κυρίως προς τα φρούτα και τα λαχανικά. Αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να κάθονται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα», μιλώντας ήδη για χαμένη χρονιά και κατηγορώντας τους «παπατζήδες» του Τσίπρα που τους ενέπαιξαν καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας τους διαβεβαίωναν ότι «μέχρι το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η ρωσική αγορά». Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της αρμόδιας ρωσικής εταιρείας Rosselkhoznadzor «κρατούν μικρό καλάθι» και για πρώτη φορά δεν έχουν προβεί σε αξιολόγηση των προϊόντων αλλά και των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Κύκλοι της εταιρείας ζήτησαν μάλιστα την πιστοποίηση των εξαγωγέων από ιδιωτικούς φορείς, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών. Ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του ζητεί να εφαρμοσθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί, πριν λίγα χρόνια, μεταξύ Ελληνικής και ρωσικής πλευράς, τα οποία δίνουν όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα της εταιρείας, από το χωράφι, όπως λέει ο Σύνδεσμος, μέχρι τις εγκαταστάσεις μεταποίησης και την εξαγωγή τους στην ρωσική αγορά. Σύμφωνα, πάντως, με τους εξαγωγείς, «η κυβέρνηση δεν έχει πράξει το παραμικρό για να εξαιρεθούν οι Ελληνικές εξαγωγές από το ρωσικό εμπάργκο».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/piswplath-machairia-ths-eurwpaikhs-enwshs-gia-ta-ellhnika-proionta#ixzz3gik71u5x

Exit mobile version