Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι 17 σωτήρες του Τσίπρα και του Μνημονίου

Οι 17 σωτήρες του Τσίπρα και του Μνημονίου

Είχαμε γράψει προ ημερών για την επιστολή 109 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα, οι οποίοι τόνιζαν ότι: «Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Είχαμε τότε κάνει λόγο για 109 πολιτικά νήπια, που δεν είχαν καταλάβει το προφανές, ότι δηλαδή ο Τσίπρας στο δημοψήφισμα ήθελε διακαώς το «ΝΑΙ», προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο χωρίς πολιτικό κόστος.

Τελικώς το μνημόνιο υπεγράφη και το θέμα έφτασε στα εσωτερικά όργανα του Σύριζα, όπου και αποφασίστηκε εν τέλει (και μετά την πρόταση για άλλο ένα δημοψήφισμα) η διενέργεια ενός έκτακτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο (όταν θα έχουν όλα υπογραφεί), ώστε ο Σύριζα να αποφασίσει αν δέχεται την συμφωνία ή όχι. Φυσικά, η όποια απόφαση ουδεμία σημασία θα έχει, αφού θα έχει κλείσει και η αξιολόγηση και η συμφωνία, όμως υπάρχει και άλλο ένα γεγονός που καταδεικνύει την υφή της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης», που μόνο χρήση της έχει την δημιουργία αναχωμάτων έναντι των γνήσιων εθνικολαϊκών δυνάμεων.

Προ της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕ του Σύριζα υπήρχαν 109 μέλη της που θεωρητικά διαφωνούσαν με το Μνημόνιο. 109 από τους 210, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς. Χθες παραιτήθηκε η συνιστώσα ΚΟΕ και συνολικά 17 μέλη της ΚΕ του Σύριζα. Πλέον, δεδομένου ότι δεν έχει αλλάξει ουδείς τις απόψεις του, με το μνημόνιο διαφωνούν 92 από τα 193 μέλη της ΚΕ, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς.

Κοινώς, με την παραίτηση των 17, ανατράπηκε ο συσχετισμός δυνάμεων στην ΚΕ του Σύριζα και επικρατούν οι μνημονιακοί έναντι των… αντιμνημονιακών. Επειδή οι συριζαίοι νομίζουν ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο, η παραίτηση των 17 και η τελική απόφαση για συνέδριο και όχι για… δημοψήφισμα, είναι αρρήκτως συνδεδεμένα ως γεγονότα. Πλέον εφόσον οι συσχετισμοί ευνοούν την επικύρωση του μνημονίου δεν υπάρχει ανάγκη για «ερώτηση στη βάση», αλλά για μία κλειστή διαδικασία που θα επικυρώσει το μνημόνιο και θα αναγκάσει την «αντιπολίτευση» να συνταχθεί με το μνημόνιο, δήθεν αναγκαστικά.  

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/oi-17-swthres-tou-tsipra-kai-tou-mnhmoniou#ixzz3hUl0R2nm

Exit mobile version