Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο πάμπλουτος καναλάρχης, το χαρτί Ερντογάν στη Θράκη

Ο πάμπλουτος καναλάρχης, το χαρτί Ερντογάν στη Θράκη

Άρθρο στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

Ο Τζαβίτ Τσαγλάρ έχει στενή συγγενική σχέση με τον «φανατικό»  ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. ΟΙ δυο τους αποτελούν επικίνδυνο δίδυμο, με τεράστια επιρροή στις τάξεις των Μουσουλμάνων

Φροντίζει καθημερινά το πυκνό μουστάκι του, του αρέσουν τα ακριβά κοστούμια, για τα οποία δεν φοβάται να ξοδέψει ακόμη και χιλιάδες, ευρώ και οι μονόχρωμες γραβάτες, από τις οποίες διαθέτει μια τεράστια συλλογή. Ο Τζαβίτ Τσαγλάρ χαρακτηρίζεται βαρόμετρο στην ανθελληνική, αποσχιστική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στη Θράκη. Αδίστακτος, με διεθνείς διασυνδέσεις, σκιώδης και χαρακτήρας «κομάντο», που φέρνει σε πέρας δύσκολες αποστολές, ο Τούρκος καναλάρχης, με καταγωγή από την Ιτέα Ροδόπης, αποτελεί κεντρικό «παίχτη» στη Θράκη κι έναν από τους κορυφαίους παρασκηνιακούς πράκτορες της Ημισελήνου.

Ο ισχυρός επιχειρηματίας έχει στενή συγγενική σχέση με τον «φανατικό» και ιδιαίτερα σκληροτράχηλο ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. «Οι δυο τους αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο δίδυμο, με τεράστια επιρροή στις τάξεις των μουσουλμάνων της Θράκης. Η αναγνωρισιμότητα του Σερίφ σε συνδυασμό με το χρήμα και τις διασυνδέσεις του Τσαγλάρ αποτελούν έναν… εκρηκτικό συνδυασμό» αναφέρει πρώην στρατιωτικός από τη Θράκη, βαθύς γνώστης του ζητήματος.
Ο Τσαγλάρ αποτελεί έναν έμπειρο επιχειρηματία και πολιτικό. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι επί της 49ης κυβέρνησης του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ διετέλεσε υπουργός, ενώ διατηρούσε και στενές σχέσεις επί δεκαετίες με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ. Γενικά θεωρείται πρόσωπο που στην Τουρκία έχει επαφές με ανθρώπους-κλειδιά σε όλα τα μεγάλα κόμματα και, εσχάτως, ο «πληγωμένος» από τις πρόσφατες εκλογές Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι ένα «βαρύ» χαρτί, προκειμένου να δει τα σχέδιά του για ανεξαρτητοποίηση της Τουρκίας να γίνονται πράξη.

Το αλυτρωτικό σχέδιο

Πηγές της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο Ερντογάν αναζητά διακαώς έναν άνθρωπο που θα μπορέσει να συντονίσει, να δώσει πνοή στο αλυτρωτικό σχέδιό του. Εναν χαρακτήρα αποφασιστικό, έναν άνθρωπο πετυχημένο, με πρεστίζ, που αποπνέει σεβασμό και φόβο στην Τουρκία. Τα πειράματά του, εξάλλου, με την τοποθέτηση του «χλιαρού» Αλή Ριζά Ακιντζί στη θέση του προξένου στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής απέτυχαν παταγωδώς, καθώς αποδείχθηκε «λίγος» για τους σκοπούς που καλούνταν να εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα ήδη να θεωρείται παρελθόν.

Στη θέση του ο Ταγίπ ψάχνει έναν «εκλεκτό». Αυτός θα είναι είτε ο ίδιος ο Τσαγλάρ είτε το «πιόνι» που θα κληθεί να βρει ο Τσαγλάρ, το οποίο θα αποτελεί τον εντολοδόχο του Ερντογάν. Πάντως, η κοινή πρόσφατη εμφάνιση του Τσαγλάρ με τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου θεωρείται προπομπός εξελίξεων, καθώς ο επίσης Δυτικοθρακιώτης υπουργός αποτελεί έναν από τους πλέον φανατικούς του σχεδίου κοσοβοποίησης της Θράκης.

Η δράση του

Η δράση του Τσαγλάρ δεν είναι άγνωστη στη Θράκη τα τελευταία χρόνια. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι που διατηρεί στην Τουρκία έχει μονίμως στο πρόγραμμά του εκδηλώσεις και γιορτές που πραγματοποιούνται στη δυτική Θράκη. Από τραπέζια για το Ιφτάρ σε Πομακοχώρια, μέχρι τουρνουά ποδοσφαίρου παιδιών του δημοτικού… Μάλιστα, κατά την επίσκεψη Μουεζίνογλου πριν από δύο εβδομάδες στην Κομοτηνή, το κανάλι του μετέδωσε ζωντανά τις εκδηλώσεις για το Ιφτάρ, όπου συνέφαγαν 5.000 μουσουλμάνοι στον Δήμο Αρριανών. Φήμες λένε ότι μεγάλο μέρος των εξόδων για το πλουσιοπάροχο δείπνο καλύφθηκε από την τσέπη του Τσαγλάρ…
Ο Τούρκος καναλάρχης, εξάλλου, είναι γνωστό ότι δεν διστάζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πηγές της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια, χάρη σε δικές του δωρεές, έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες δορυφορικά πιάτα δωρεάν σε σπίτια μουσουλμάνων στη Θράκη, προκειμένου να βλέπουν μόνο τουρκικά κανάλια, ενώ φέρεται ότι ενισχύει οικονομικά και οικογένειες φτωχών μουσουλμάνων στα Πομακοχώρια, στο πλαίσιο του σύγχρονου παιδομαζώματος που πραγματοποιείται στη Θράκη.

Ο Οτσαλάν και το ιδιωτικό τζετ

Ο Τσαγλάρ συνδέθηκε με τη σύλληψη Οτσαλάν τον Φεβρουάριο του 1999, καθώς ήταν εκείνος που, αντί αμοιβής, παραχώρησε το ιδιωτικό αεροπλάνο του στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ για τους «εθνικούς λόγους», για τους οποίους το είχε ζητήσει λίγες μέρες πριν το τουρκικό κράτος. Ολοι υποπτεύονταν ότι αυτοί οι λόγοι είχαν σχέση με τον Οτσαλάν, αλλά ίσως ούτε και ο ίδιος περίμενε ότι τελικά το όνομά του θα συνδέονταν τόσο πολύ με τη σύλληψη του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου «τρομοκράτη» για την Τουρκία.

Ο Τσαγλάρ είχε συνεννοηθεί να παραχωρήσει το αεροσκάφος του τύπου Falcon 900 δέκα μέρες πριν από τη σύλληψη. Την εποχή εκείνη ο ίδιος ήταν, άλλωστε, και ανεξάρτητος βουλευτής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και είχε έναν λόγο παραπάνω για να εξαργυρώσει την «εθνική επιτυχία» σε ψήφους… Σε ερώτηση δημοσιογράφου στον Ετσεβίτ, το 2005, με ποιο κριτήριο επελέγη το αεροσκάφος του Τσαγλάρ για να φέρει εις πέρας την αποστολή, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Εδωσε την καλύτερη τιμή»…

Ενεργοποιούνται πάλι οι «τουρκικές» αδελφότητες! Προβληματισμός (και) στο Μαξίμου

Μηνύματα ενεργοποίησης εκ νέου των «τουρκικών» αδελφοτήτων στη Θράκη μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπως αυτές προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές και την ακυβερνησία που επικρατεί στη γείτονα, λαμβάνουν εδώ και μερικές ημέρες οι αρχές ασφαλείας της χώρας. 

Τα μηνύματα αυτά, που είναι σε γνώση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους άμεσα εμπλεκομένους. Και αυτό γιατί οι όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν αποκλείεται σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα δραματικών αλλαγών.

Ειδικότερα, αυτές οι αδελφότητες βρίσκονται σε άτυπο πόλεμο μεταξύ τους μέσα στην Τουρκία, λόγω της σφοδρής τους επιθυμίας να προσεγγίσουν τον πακτωλό «πράσινων» (δολάρια) χρημάτων που εισρέουν από αραβικά κράτη. Στις παραπάνω αδελφότητες έχει εισαχθεί και η «ελίτ» των πρακτόρων που δρουν στη Θράκη, στην προσπάθειά τους να βρούνε «χρηματοδότες» που θα τους εξασφαλίσουν την παραμονή τους στις θέσεις ισχύος, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν πλουσιότατο βίο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους που δίνουν αγώνα για την καθημερινότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους υπόλοιπους (χριστιανούς ή μη) κατοίκους της Θράκης.

Οι αδελφότητες αυτές λειτουργούν ως διαμετακομιστικές οδοί του κύριου όγκου του χρήματος που εισάγεται για τις μη νόμιμες δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και για την τουρκική προπαγάνδα που πραγματοποιείται στη Θράκη. Ωστόσο, όταν πρόκειται να κάνουν τη ζημιά στην Ελλάδα, οι αδελφότητες αυτές ενώνονται, γίνονται μια γροθιά και βάζουν πάνω απ’ όλα το τουρκικό όφελος και καλό, όπως κάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ποιες είναι

Στο πλαίσιο αυτό η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τις τέσσερις αδελφότητες που δραστηριοποιούνται στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Σουλεϊμάντσι: Ιδρυτής της είναι Σουλεϊμάν Χιλμί. Καθαρά μουσουλμανική θρησκευτική αδελφότητα, η οποία σκοπό έχει τη διάδοση των κειμένων του ιδρυτή της, την κατήχηση του Κορανίου και την πιστή εφαρμογή των κανόνων του. Οικονομικά στηρίζονται από τη συνδρομή πλούσιων μελών της αδελφότητας στην Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της μαντίλας στη Θράκη, η οποία φτάνει τα 200 ευρώ μηνιαίως και δίνεται σε νεαρές μουσουλμάνες.

Αζίζ Μαχμούντ Χουντάι: Η αδελφότητα αυτή έχει άρρηκτους δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον υπηρεσιακό πλέον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Μέλη έχει φανατικούς μουσουλμάνους και ανήκει στον Σύλλογο BalMΜed (Σύλλογος Κέντρου Πολιτισμού Βαλκανίων) που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στον σύλλογο αυτό μέλος είναι ο καταγόμενος από τη Θράκη Χαλίτ Ερέν, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Τουρκικού Πολιτισμού και Τέχνης (IRCICA), ο οποίος με τη δράση του προσπαθεί να καταστεί κύριος παράγων προώθησης του τουρκικού Ισλάμ και του τουρκισμού. Η αδελφότητα δραστηριοποιείται στη Θράκη μέσω του Συλλόγου Πλάτανος (Τσινάρ), του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Δυτικής Θράκης και της εφημερίδας «Μιλιέτ».

Παρακλάδι της ανωτέρω αδελφότητας είναι η Αδελφότητα Νακσιμπεντή, μέλος της οποίας είναι ο Ομέρ Γιουζελγιαζιτζή ή Ομέρ Μπαμπά, στενός συνεργάτης του Χαλίτ Ερέν. Η συγκεκριμένη μουσουλμανική αδελφότητα φέρεται ως πηγή χρηματοδότησης με 500 ευρώ μηνιαίως για τους μουσουλμάνους της Θράκης οι οποίοι αποφασίζουν να σπουδάσουν στην Τουρκία.

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ιδρυτής της είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν -πνευματικός πατέρας κάποτε του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα ορκισμένοι εχθροί-, ο οποίος ζει μόνιμα στην Αμερική και έχει πολυσχιδή εκπαιδευτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ πλέον βρίσκεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Στην εν λόγω αδελφότητα φέρεται ότι ανήκουν τα φροντιστήρια ΕΛΙΤ στην Κομοτηνή. Η συγκεκριμένη μουσουλμανική αδελφότητα διαχειρίζεται πακτωλό χρημάτων και λειτουργεί με ιεραποστολικά (προτεσταντικά) χαρακτηριστικά. Η δράση της στην Ελλάδα αφορά τη μηνιαία χρηματοδότηση με 100 ευρώ μουσουλμάνων της Θράκης που σπουδάζουν σε ελληνικά ΑΕΙ, ενώ υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για λειτουργία δύο παράνομων ιεροδιδασκαλείων που λειτουργούν στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης (από ένα ιεροδιδασκαλείο στον κάθε νομό).

Αδελφότητα Νουρτζού: Ιδρυτής είναι ο Σαΐντ Νουρσί. Η αδελφότητα αυτή έχει δραστηριότητες οικονομικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και εκδοτικές στην Τουρκία, σε Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Εστίες της αδελφότητας, όπως και στην αδελφότητα Γκιουλέν, είναι ιδιωτικά «φροντιστήρια» που κηρύττουν τις αρχές του ιδρυτή της, ενώ στη Θράκη φέρεται ότι εμπλέκεται με την ίδρυση φροντιστηρίων πληροφορικής που λειτουργούν σε μουσουλμανικά χωριά- «πυρήνες» τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Αριστείδης Μάτιος

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-pamploutos-kanalarchhs-to-charti-erntogan-sth-d.-thrakh#ixzz3hlTZTWWr

Exit mobile version