Η εκλογολογία δίνει και παίρνει μέσα στον εφετινό Αύγουστο, χορηγώντας του αναμφίβολα τον τίτλο του πιο πολιτικού Αυγούστου των τελευταίων ετών. Σύμφωνα, πάντως, με τον Τσίπρα και το επιτελείο του, αυτή την στιγμή δεν τίθεται θέμα εκλογών. Τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος του Grexit. Με δεδομένο ότι η συμφωνία θα υπογραφεί και θα πάει για έγκριση από την Βουλή στο διάστημα 17-19 Αυγούστου, θεωρείται μάλλον δύσκολο να προκηρυχθούν εκλογές για τον Σεπτέμβριο, αν σκεφτούμε ότι το Μνημόνιο-3 θα περιλαμβάνει κάποια μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα. Άρα, πάμε για Οκτώβριο;
Ας μην μπούμε σ’ αυτή την διαδικασία, που θυμίζει την «κολοκυθιά». Τον Οκτώβριο, πάντως, θα πρέπει να ψηφιστεί ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος, για να αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2016. Θα πρέπει, επίσης, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Επομένως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν αν και όποτε το επιτρέψουν οι δανειστές. Εκτός και αν δεν μπορέσει να βρεθεί βιώσιμη κυβερνητική λύση, είτε με κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως είναι και σήμερα, άλλωστε), είτε με κάποιο ευρύτερο σχήμα, με ή χωρίς τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία.
Η διατύπωση «μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος του Grexit» είναι πραγματικά τόσο ασαφής που χωράει την οποιαδήποτε ερμηνεία. Όσο για τις «τσιριμόνιες» του Τσίπρα, ότι δεν δέχεται σε καμία περίπτωση κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως αξιόπιστη ερμηνεία οτιδήποτε από τα λεγόμενα μιας κυβέρνησης, η οποία προέβη στην μεγαλύτερη κωλοτούμπα των τελευταίων ετών. Σίγουρα, όμως, αυτή η συνεχιζόμενη εκλογολογία χρησιμοποιείται καταλλήλως από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση του εσωκομματικού πεδίου. Τόσο τους Λαφαζανικούς, όσο και τους αμφιταλαντευόμενους τους καλεί είτε να αποχωρήσουν είτε να συνταχθούν με τον Τσίπρα, καθώς οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν με λίστα, την οποία φυσικά θα καταρτίσει αυτός ως αρχηγός.
Ο καθένας, λοιπόν, από τους «διαμαρτυρόμενους» πρέπει να διαλέξει. Ή θα συνταχθεί με την ηγετική ομάδα ή θα ακολουθήσει τους τύπους της «Αριστερής Πλατφόρμας» στην δημιουργία νέου κόμματος. Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και προφανώς θα επικυρώσει την διάσπαση και την αποχώρηση του Λαφαζάνη και των δικών του. Το μόνο ερώτημα, ως προς την εκκαθάριση των εσωκομματικών λογαριασμών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πόσοι από τους νυν βουλευτές τελικά θα αναλογιστούν το «ύψιστο αγαθό» της διατήρησης της έδρας τους και θα συσπειρωθούν, έστω και αναγκαστικά, γύρω από την ομάδα του Τσίπρα, και πόσοι θα ρισκάρουν προσχωρώντας στο νέο σχήμα που θα δημιουργήσουν οι αποχωρήσαντες μαζί με τον Λαφαζάνη.
Υπάρχει, άλλωστε και το προηγούμενο του Αλαβάνου, ο οποίος με το Σχέδιο Β «πάτωσε» εκλογικά και φοβούνται μήπως χάσουν τα μεγαλεία της έδρας και της εξουσίας, πριν προλάβουν να ζεστάνουν τα βουλευτικά έδρανα. «Πρώτη φορά Αριστερά», αλλά στα προνόμια σκέφτονται πάντοτε καθεστωτικά.
Γιώργος Μάστορας
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sunechish-ths-eklogologias-liges-meres-prin-ta…-nea-metra#ixzz3hyJ047uO