Η επανάσταση των Ελλήνων είχε ανάψει για τα καλά στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες αποτίνασσαν σιγά σιγά την τούρκικη κυριαρχία νικώντας σε όλες τις μάχες. Είχαν νικήσει με την στρατηγική του Κολοκοτρώνη την μεγάλη μάχη στο Βαλτέτσι στις 12 Μαίου ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς. Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ήταν αρχηγός στο στρατόπεδο των Δολιανών με 200 άνδρες φυλούσε την διάβαση με την Μεσσηνία.
Οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν για να πάνε στην πολιορκίας του Άργους και του Ναυπλίου αλλά εκείνη την ώρα ακούστηκε από έναν Έλληνα κατάσκοπο “τούρκοι, τούρκοι”, αυτό ήταν αρκετό για να κρατήσουν τις θέσεις τους. Ήταν 18 Μαίου του 1821 όταν χιλιάδες τούρκοι υπό τον μουσταφάμπεη και τον κεχαγιάμπεη πολιορκούν τον Νικήτα με τα παλληκάρια του μέσα στα Δολιανά. Ο Γεωργάκης Διγενής ένα παλληκάρι από την Τσακωνία της Αρκαδίας οχυρώθηκε σε ένα από τα πέτρινα σπίτια των Δολιανών.
Οι τούρκοι πολιορκούσαν από το πρωί τα Δολιανά με τον Νικήτα να δείχνει την γενναιότητα και την στρατηγική του. Οι σφαίρες σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια των 200 αγωνιστών. Τα κανόνια των τούρκων έβαλαν κατά των Ελλήνων εκτινάσσοντας πέτρες και χώματα στον αέρα. Οι Έλληνες σημάδευαν τους τούρκους και τους θέριζαν μες τις εύστοχες βολές τους μιας και ήταν πολλά χρόνια στα πάνω στα βουνά ως αρματολοί και κλέφτες.
Ο μουσταφάμπεη δεν περίμενε τέτοια αντίσταση από μια δράκα Ελλήνων, ο Γεωργάκης Διγενής κρατώντας το καριοφίλι του στα χέρια σημάδευε όποιον τούρκο έβγαινε για να επιτεθεί. Η μάχη κράτησε έτσι ως αργά το βράδυ, μέχρι που έδυσε ο ήλιος πίσω από τις κορυφές της Αρκαδίας. Οι τούρκοι ήταν σε δεινή θέση λόγω του σκότους έτσι ο μουσταφάμπεης διέταξε υποχώρηση, στο κατόπι τους ο Νικήτας με τα παλληκάρια του, ο Γεωργάκης Διγενής βγήκε πρώτος από την κρυψώνα του και κατεδίωξε τους τούρκους.
Τα κορμιά τους γέμισαν όλη την πλαγιά των Δολιανών, σπαθιά και καριοφίλια χτυπούσαν τους τούρκους. Μια άδεσποτη σφαίρα βρήκε τον Γεωργάκη Διγενή και τον έριξε κάτω ξέπνοο, μια λίμνη αίματος δημιουργήθηκε ολόγυρα του, εκεί στα Δολιανά ήταν γραφτό του να σκοτωθεί λοιπόν. Πλήθος τούρκων έχασε την ζωή του σε αυτήν την μάχη από τα χέρια των Ελλήνων και τα δυο κανόνια κυριεύτηκαν. Δυστυχώς για τους Έλληνες έπιασε δυνατή βροχή και δεν μπορούσαν να τους καταδιώξουν άλλο αλλιώς οι τούρκοι θα πάθαιναν ολοκληρωτική καταστροφή. Από τους Έλληνες δυο μονάχα σκοτώθηκαν, ο ένας ήταν ο Γεωργάκης Διγενής και ο άλλος ο Αναγνώστης Ρόρης από τα Δολιανά.
Μετά από αυτήν την μάχη ο Νικήτας Σταματελόπουλος αποκλήθηκε «τουρκοφάγος» για το μένος και την ανδρεία που έδειξε κατά των τούρκων.
Τ. Ο. Καβάλας – Αίας ο Τελαμώνιος
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-gewrgakhs-digenhs-apo-thn-tsakwnia#ixzz3iOxDV3jf