Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δραστηριότητες Τοπικών: Εύβοια, Λακωνία, Δράμα

Στα πλαίσια των εντατικοποιημένων, σχεδόν καθημερινών, ενημερωτικών δράσεων της Τ.Ο. Ευβοίας, κλιμάκιο συναγωνιστών επισκέφθηκε την πόλη της Ερέτριας, διανέμοντας εφημερίδες και έντυπα του Λαϊκού Συνδέσμου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Σε μια τουριστική πόλη σε κλίμα διακοπών, οι Χρυσαυγίτες έτυχαν θερμής ανταπόκρισης από τους Έλληνες, κατοίκους και παραθεριστές, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως η αποδοχή και υποστήριξη των Εθνικιστών είναι συνειδητή πράξη αντίστασης και όχι απλή ενέργεια διαμαρτυρίας.

 

Κυριακή 30 Αυγούστου και κλιμάκιο της Τ.Ο. Σπάρτης συνέχισε την προεκλογική περιοδεία του  σε χωριά της Λακωνίας διανέμοντας μεγάλο αριθμό ενημερωτικού υλικού αλλά και συνομιλώντας με κατοίκους των χωριών για τις εκλογές που έρχονται.. το πρόγραμμα επισκέψεων περιελάμβανε τα χωριά του δήμου Θεραπνών Σκούρα-Κεφαλά-Γκορτσά-Άγιοι Ανάργυροι  και του δήμου Ευρώτα Γεράκι-Βρονταμά-Περιστέρι-Φιλήσι.

Η Τ.Ο. Δράμας παρούσα στο μνημόσυνο του οπλαρχηγού των Ε.Α.Ο – Αντώνη Φωστερίδη Το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου 2015, κλιμάκιο συναγωνιστών της Τ.Ο Δράμας, δήλωσε δυναμικό παρόν στην επιμνημόσυνη δέηση στο Α’ νεκροταφείο Δράμας, προς Τιμήν του γενικού αρχηγού Εθνικής Αντίστασης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επί κατοχής, Αντώνη Φωστερίδη. Ο Αντών Τσαούς όπως είναι γνωστότερος ο Αντώνης Φωστερίδης, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν οπλαρχηγός των Εθνικιστικών Ανταρτικών Ομάδων και πολέμιος του ΕΛΑΣ. Γεννήθηκε το 1912, στο χωριό Ερουκλί  στη Μπάφρα του Πόντου και ήταν αγροφύλακας στις Κρηνίδες Καβάλας. Ο πατέρας του, Κυριάκος, το διάστημα 1918-1922 ήταν αντάρτης στον Πόντο. Το παρωνύμιο “Τσαούς” το απέκτησε στον Στρατό όπου υπηρέτησε ως λοχίας.

Μετά τη Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941, η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Θράκη βρίσκονταν στη βουλγαρική ζώνη ελέγχου. Ο Αντών Τσαούς, σε συναντήσεις με άλλους Εθνικιστές οπλαρχηγούς πέτυχε τον Οκτώβριο του 1943 συμφωνία για κοινή δράση με άλλες μικρές ανεξάρτητες ομάδες (Ε.Α.Ο) ώστε να αντέξουν την πίεση του ΕΛΑΣ, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους υπό την αρχηγία του. Η στάση των Εθνικιστών απέναντι στον ΕΛΑΣ, καθορίστηκε όταν στις 16 Δεκεμβρίου 1943 ανεξάρτητες αντάρτικες δυνάμεις υπό τον Θεόδωρο Τσακιρίδη στο Παγγαίο δέχτηκαν επίθεση (από τον ΕΛΑΣ) και αναγκάστηκαν να καταφύγουν προς το Τσαλ Νταγ. Μεταξύ της ένταξης όλων των ομάδων στον ΕΛΑΣ και της σύγκρουσης, ο Αντών Τσαούς επέλεξε τη δεύτερη, εκτιμώντας ότι θα είχε την προτίμηση των συμμάχων και της εξόριστης Ελληνικής κυβέρνησης. Αρχικά, εξόντωσε με παρελκυστική τακτική σε ενέδρα μικρή δύναμη του ΕΛΑΣ στη Λεκάνη Καβάλας την 1η Ιανουαρίου 1944, προτού αυτή να ενισχυθεί περισσότερο. Στη συνέχεια, στις 5 Ιανουαρίου, ισχυρές Εθνικιστικές ομάδες κύκλωσαν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ στο Μποζ Νταγ και απέσπασαν τον Βρετανό σύνδεσμο, Μίλλερ.

Ο ταγματάρχης Μίλερ (Γκάι Μίκλεθουεϊτ), διαπίστωσε ότι οι απαγωγείς του ήταν πρόθυμοι να υπακούν στις εντολές της εξόριστης κυβέρνησης και του συμμαχικού στρατηγείου και αποφάσισε την ενίσχυσή τους με πολεμικό υλικό, τρόφιμα και χρήματα. Ο Αντώνης Φωστερίδης, ο οποίος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 1943 είχε υπό τις διαταγές του μόνο ένα μικρό απόσπασμα είκοσι περίπου ανταρτών, αναγνωρίστηκε ως γενικός αρχηγός της Εθνικής Αντίστασης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κι από τον Φεβρουάριο του 1944 πέρασε σε έντονη δράση εναντίον των Βουλγάρων και του ΕΛΑΣ. Τον Μάιο του 1944, η δύναμη των Εθνικιστών ανταρτών στο Τσαλ Νταγ έφτασε τους 250 άνδρες.

Στα τέλη Μαΐου, οι δυνάμεις μετακινήθηκαν προκειμένου να γίνεται κοινή ενίσχυση των Βούλγαρων παρτιζάνων, αλλά βουλγαρικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ακύρωσαν την προσπάθεια αναγκάζοντας τις Εθνικιστικές Ανταρτικές Ομάδες να μεταφερθούν στα τέλη Ιουνίου στο Καρά Ντερέ. Τον Σεπτέμβριο του 1944, ο ΕΛΑΣ απελευθέρωνε τις πόλεις σε συμφωνία με τις Βουλγαρικές δυνάμεις, ενώ η Βουλγαρία είχε περάσει στο πλευρό των συμμάχων. Στη Δράμα, όπου ο στρατηγός Σιράκοφ ήταν επιφυλακτικός με την πολιτειακή αλλαγή στη Βουλγαρία, δεν είχε παραδώσει ακόμη την πόλη. Ο Αντών Τσαούς, με τον Βρετανό σύνδεσμο, επιχείρησαν να αποκλείσουν τον ΕΛΑΣ από τη Δράμα ερχόμενοι σε συμφωνία με τον Σιράκοφ, ενώ άλλα μέλη των Ε.Α.Ο πήγαν με τον Μίλλερ για τον ίδιο λόγο στην Σόφια. Ο Σιράκοφ τελικά, δεν τήρησε κάποια συμφωνία με τους Εθνικιστές κατόπιν της πολιτειακής αλλαγής στη Βουλγαρία αλλά και της εξέγερσης  Βουλγάρων στρατιωτών στο 2ο Σώμα στρατού,το οποίο έλεγχε. Ενωμένες δυνάμεις ΕΛΑΣιτών και του πλέον συμμαχικού βουλγαρικού στρατού, κινήθηκαν εναντίον των ομάδων Φωστερίδη, επικρατώντας μέχρι και την 11η Οκτωβρίου, όταν λόγω διεθνών και Ελληνικών πιέσεων ξεκίνησε η αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από το Ελληνικό έδαφος.

Οι εχθροπραξίες επαναλήφθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 1944 (αρχή των Δεκεμβριανών), όταν δυνάμεις του ΕΛΑΣ με το πρόσχημα της συμφωνίας Σιράκοφ – Φωστερίδη επιτέθηκαν κατά των θέσεων των Ε.Α.Ο καταφέρνοντας να τις εκτοπίσουν γρήγορα στους ορεινούς όγκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τον ίδιο Δεκέμβριο, ο Φωστερίδης βρισκόταν στην Αθήνα για επαφές με την Ελληνική κυβέρνηση και στα Δεκεμβριανά πολέμησε στο στρατόπεδο της Χωροφυλακής στο Μακρυγιάννη. Στον εμφύλιο πόλεμο ήταν επικεφαλής δικής του ομάδας, αρχικά στη Θράκη και το 1947 στην Ανατολική Μακεδονία. Τον Αύγουστο το 1948 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη πυροβολικού και ορίστηκε διοικητής του “Τάγματος Φωστερίδη” στο οποίο στρατεύτηκαν πολλά μέλη των πρώην ανταρτικών ομάδων του. Μεταπολεμικά (το 1952), διετέλεσε βουλευτής Δράμας. Πέθανε στη Δράμα, στις 30 Αυγούστου το 1979.

Ομιλία στην Τ.Ο. Δράμας με θέμα η υψηλή τεχνολογία – τεχνογνωσία στην Αρχαία Ελλάδα και αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις. Κατάμεστα για άλλη μία φορά τα γραφεία της Τ.Ο Δράμας, την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015, στην ομιλία για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την ομιλία με θέμα την υψηλή τεχνολογία – τεχνογνωσία στην Αρχαία Ελλάδα. Πρώτος το λόγο πήρε ο γραμματέας της Τ.Ο Δράμας, συναγωνιστής Αζαριάδης Νίκος, αναφερόμενος στον Εθνικό Αγώνα ενάντια σε αυτούς που ετοιμάζουν μια μεγάλη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Κατέστησε σαφές, ότι είναι υποχρέωση όλων να αγωνιστούμε και να εναντιωθούμε στα μνημόνια και την λαθρομετανάστευση για να ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες. Αναφέρθηκε επίσης στις επερχόμενες εκλογές, τονίζοντας ότι η ψήφος στη Χρυσή Αυγή, αποτελεί την μοναδική λύση για τα προβλήματα του τόπου και το οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο λύνεται μόνο με μία πολιτική Εθνικής παραγωγής και αυτάρκειας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο συναγωνιστής Τσαπακίδης Κοσμάς, περιγράφοντας το πώς η επιστήμη και η τεχνολογία, συνεχώς εξελισσόμενες στους αιώνες της αρχαιότητας, κατέληξαν να έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελληνιστική περίοδο, σε τέτοιο βαθμό ώστε η θεωρία να γίνει πράξη. Επιπλέον, έγινε μια σύντομη αναφορά σε επιτεύγματα κατά την αρχαιότητα, τα οποία κρατούνται στην αφάνεια από σύγχρονους ιστορικούς, αλλά είναι η παρακαταθήκη των προγόνων μας για σύγχρονα επιτεύγματα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn274#ixzz3kZ613mYO

Exit mobile version