Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αυτό είναι το μνημονιακό σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων συνταξιούχων: Στα 600 ευρώ η «ανώτατη» σύνταξη!

Αυτό είναι το μνημονιακό σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων συνταξιούχων: Στα 600 ευρώ η «ανώτατη» σύνταξη!

Σαφή κατεύθυνση προς καταστάσεις κοινωνικής γαλέρας αποτελούν τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την πρόταση του πρώην υπουργού κοινωνικής ασφάλισης Γιώργου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις. Αν ισχύσουν οι προτάσεις του τότε θα μιλάμε για ελεύθερη πτώση των καταβαλλόμενων συντάξεων που θα κυμαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, σε ανώτατο επίπεδο στα 500-600 ευρώ. Μιλάμε ουσιαστικά για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) και βέβαια, αν τελικά νομοθετηθεί η πρόταση, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που μελλοντικά θα συνταξιοδοτηθούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από 12 ημέρες ο Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «Μετά τον Οκτώβριο του 2015 τίποτε δεν θα θυμίζει το καθεστώς που διέπει την κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα». Ο Κατρούγκαλος είχε αναφέρει ότι ήδη είχε καταθέσει την πρότασή του στον πρωθυπουργό αλλά δεν ήθελε να αποκαλύψει το παραμικρό επί της προτάσεως, καθότι –όπως είχε πει- «τελεί υπό το αβέβαιο μελλοντικό γεγονός της έγκρισής της από το υπουργικό συμβούλιο».

Η πρόταση Κατρούγκαλου φέρνει ουσιαστικά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (που σημαίνει αυτόματη μείωση συντάξιμου μισθού) στο κατώφλι της κύριας ασφάλισης.

Η παγίδα που έχει στηθεί σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους κρύβεται πίσω από τον όρο «νοητή κεφαλαιοποίηση με ατομικές μερίδες ασφάλισης». Μέσω αυτής θα γίνει κατορθωτό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη ένα ποσό ανά συνταξιούχο που θα εξαρτάται από το εισόδημά του και θα πηγαίνει επ’ ωφελεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης  που έχει επεξεργαστεί και προωθήσει προς έγκριση ο Κατρούγκαλος. Ουσιαστικά πρόκειται για την εγκαθίδρυση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην κύρια ασφάλιση με άλλο επιστημονικό όνομα.

Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει επί της ουσίας ότι η ανώτατη σύνταξη θα κυμανθεί έως τα 600 ευρώ, με την εθνική σύνταξη (αυτή που χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) να κυμαίνεται από 250-400 ευρώ, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη (η οποία θα βγαίνει από το σύνολο των εισφορών που έχει δώσει στο ασφαλιστικό σύστημα ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος) μπορεί να είναι και της τάξης των 150 ευρώ, δεδομένης της «μαύρης» εργασίας στην οποία είναι εξαναγκασμένοι εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Η «πρώτη φορά Αριστερά» παρελθούσα κυβέρνηση πήρε «επάξια» την σκυτάλη του σχεδίου αφανισμού των συνταξιούχων από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, σχεδιάζοντας ένα εφιαλτικό σενάριο για μια πολύ μεγάλη μερίδα του Ελληνικού Λαού. Η εκλογική και κοινωνική ενδυνάμωση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά αποτελεί την μόνη ρεαλιστική ελπίδα αγωνιστικής ανά(σ)τασης για την Πατρίδα και τον Λαό.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/schedio-afanismou-twn-suntajiouchwn-sta-600-eurw-h-anwtath-suntajh#ixzz3kbqtIqXQ

Exit mobile version