Η συνεχής δαιμονοποίηση και τα αντιμιλιταριστικά αντανακλαστικά πολλών, δήθεν, δημοκρατών πολιτικών, δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα για το σύνολο των στελεχών και της εκάστοτε ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί ταγοί τους στρατιωτικούς και οι κακοπροαίρετοι χαρακτηρισμοί που τους απέδωσαν (δημόσιοι υπάλληλοι, αντιπαραγωγικοί, οσφυοκάμπτες κτλ), δυστυχώς υιοθετήθηκαν από μερίδα πολιτών και κλόνισαν την πίστη αυτών, στο θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρόσφατα, ο απερχόμενος ΥΕΘΑ Πάνος Καμένος, απαντώντας σε ερώτηση συμπολίτη μας, γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις για αποτροπή των κυμάτων λαθρομεταναστών, χρησιμοποιώντας και τον ανάλογο δακρύβρεχτο τόνο για να κρύψει την άγνοιά του αλλά, κυρίως, την προσωπική του ανικανότητά (και όχι των Ενόπλων Δυνάμεων των οποίων προΐστατο ως πολιτική ηγεσία), δήλωσε ότι ποτέ δεν θα διέταζε Έλληνα στρατιώτη να πυροβολήσει έγκυο γυναίκα και παιδιά. Παραβλέποντας το γεγονός ότι, οι εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει την ελληνική επικράτεια και κυρίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν είναι όλοι τους έγκυες και παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι όλοι κατατρεγμένοι πρόσφυγες από την πολύπαθη Συρία, όφειλε ο Πάνος Καμένος ως ΥΕΘΑ, να γνωρίζει τις πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες, το εύρος των αποστολών αλλά και την προσήλωση των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις σε ήθη, ιδανικά και ιδεώδη.
Ας αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στρατιωτικής υποβοήθησης, με απλά λόγια σε μη πολεμικές αποστολές:
1. Συμμετοχή σε επιχειρήσεις διατήρησης και υποστήριξης ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν κα., όπου οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν πυροβολούσαν κατά αμάχων, αντιθέτως, παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημιούργησαν υποδομές, παρείχαν προστασία σε αμάχους κτλ.
2. Επιχείρηση mare nostrum την οποία διεύθυνε και διεξήγαγε εξ ολοκλήρου το Ιταλικό πολεμικό ναυτικό. Βάσει της επιχείρησης αυτής, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη συμμετείχαν σε αποστολές επιτήρησης, καταπολέμησης της δουλεμπορίας, έρευνας – διάσωσης και αποτροπής παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών.
3. Επιχείρηση EUNAVFOR Med στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη – μέλη της ΕΕ, τα οποία συνεισφέρουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Αποστολή αυτής η καταπολέμηση της δουλεμπορίας και λαθρεμπορίας και η διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας – διάσωσης. Περιοχή επιχειρήσεων ο Ινδικός Ωκεανός, η βόρεια Ερυθρά θάλασσα και ο κόλπος του Άντεν. Με πρόσφατη απόφαση, η επιχείρηση θα μεταφερθεί στη Μεσόγειο θάλασσα με την ίδια ακριβώς αποστολή.
4. Εκτός των παραπάνω που αποδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και στην εξασφάλιση της τάξης, αλλά και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, να αναφέρουμε επιγραμματικά τις περιπτώσεις όπου Έλληνας Λοχίας έσωσε στη Ρόδο έγκυο μετανάστρια από Ερυθραία, όπως επίσης τον Επιλοχία Καταδρομών που έσωσε τη ζωή νεαρής μετανάστριας από την Παλαιστίνη, μετά από δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύναται να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις επιχειρησιακές και αποτρεπτικές. Διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, μέσα και τεχνογνωσία ώστε να διαφυλάττουν το απαραβίαστο των συνόρων από την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών. Απαραίτητες προς τούτο προϋποθέσεις είναι, ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, κρατικοί φορείς κτλ) μέσω της σύστασης διακλαδικής διεύθυνσης και επιτελείου, η κατάλληλη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η συντονισμένη εκστρατεία πληροφόρησης για τον τρόπο εισόδου στην Ελλάδα και τις διαδικασίες καταγραφής και παροχής ασύλου και η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των ελληνικών φορέων με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (FRONTEX, EUROPOL, Ευρωπαϊκή υπηρεσία για το άσυλο EASO, κτλ).
Το προσωπικό και τα μέσα που ήδη διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εκτέλεση της αποστολής φύλαξης των συνόρων και αποτροπής της αθρόας λαθρομετανάστευσης, που δύναται να χρησιμοποιηθούν άμεσα, είναι:
– Ηλεκτροοπτικά συστήματα παρακολούθησης – έγκαιρης ενημέρωσης στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
– Επανδρωμένα φυλάκια – παρατηρητήρια
– Αεροπορικά μέσα επιτήρησης επανδρωμένα και μη – drones
– Πλωτά μέσα – ταχύπλοα σκάφη
– Οχήματα γενικής χρήσης
– Πλωτά και εναέρια μέσα έρευνας – διάσωσης
– Πειθαρχημένο και εκπαιδευμένο προσωπικό στη φύλαξη, αποτροπή, χειρισμό κρίσεων, συνοδεία, αστυνόμευση, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υγειονομική κάλυψη, συλλογή – επεξεργασία πληροφοριών κτλ.
Τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση και εντοπισμό των λαθρομεταναστών που εισέρχονται πεζή (Έβρος) ή με βάρκες (Αιγαίο) στην ελληνική επικράτεια, τη σύλληψη όσων δεν υπακούν στις εντολές του προσωπικού και τη συνοδεία αυτών στους χώρους υποδοχής. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σε μισθωμένα, με χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, πλοία τα οποία πλέουν ή αγκυροβολούν σε διεθνή χωρικά ύδατα. Πάνω στα πλοία πραγματοποιείται η καταγραφή – ταυτοποίηση, ενδιαίτηση, σίτιση, διεκπεραίωση των εγγράφων, υγειονομική εξέταση προς εντοπισμό επικίνδυνων νοσημάτων, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εντοπισμός μέσω των βάσεων δεδομένων διεθνών εγκληματικών στοιχείων και τρομοκρατών. Κατά αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το φαινόμενο λαθροεποίκισης των νησιών και η δημιουργία προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και η ανεξέλεγκτη μετακίνηση των λαθρομεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
Μετά τη διεκπεραίωση και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων στους αιτούντες άσυλο, θα γίνεται οργανωμένη συνοδεία αυτών στους χώρους προώθησης, ενώ όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης.
Τέλος, σημειώνεται ότι, βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε., ο έλεγχος των εθνικών συνόρων είναι αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε αρχών και οι φορείς της ΕΕ, όπως η FRONTEX, δεν αντικαθιστούν τις εθνικές δομές αλλά παρέχουν επιπλέον τεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένη μεταναστευτική πίεση.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/chrhsimopoihsh-twn-enoplwn-dunamewn-gia-antimetwpish-ths-lathrometanasteush#ixzz3koLuDM00