Η Πρόθεση
Σκοπός αυτής της στήλης ήταν λόγω εκλογών να μπορέσει να πάρει κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις από αντιπροσώπους κόμματων μέσω τοπικών υποψηφίων έτσι ώστε να έχουμε μια ακόμα πιο σφαιρική εικόνα του θέματος που αναλύουμε τόσο καιρό στην στήλη που είναι η τοπική οικονομία, η πρωτογενής παραγωγή και η τοπική συνεργασία η οποία στο τέλος ελπίζουμε να φέρει την δράση στον τόπο μας. Με έκπληξη όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με όλους, ζήτησα να παραβρεθούν στο ραντεβού για την μικρή συνέντευξη, χωρίς να θεωρήσω απαραίτητο από πλευράς μου να εξηγήσω πως θα το κάνω, ποιοι θα είναι εκεί κ.λ.π. Τα κριτήρια μου ήταν Δημοκρατικά, Δίκαια και με πλήρη αντικειμενικότητα ήθελα να δώσω μια μικρή πολιτική διάσταση στο θέμα μας, διότι έχει και αυτό την σημασία του, όταν φτάνουμε στην πράξη. Είχα ετοιμάσει κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις και θα ζητούσα από τον καθένα να απαντήσει, και θα δημοσιοποιούσα τις απαντήσεις από κάθε παράταξη. Μέχρι εδώ όλα ακούγονται απλά.
Το Παρασκήνιο
Δεν μπορούσα με τίποτα να διανοηθώ ότι θα βίωνα τον φόβο διάφορων υποψηφίων, την αναστάτωση τους και την απολυτότητα σκέψης τους σε τόσο μεγάλο βαθμό σαν αυτό που είδα την Δευτέρα. Θέλω να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι ζούμε σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά ανθίζει η αγάπη και η καλοσύνη, η λογική και η δικαιοσύνη. Μπορεί αυτές οι λέξεις να θεωρούνται από κάποιους προοδευτικούς πεπερασμένες αλλά το νόημα τους είναι πιο σύγχρονο από ποτέ. Ζούμε σε μια χώρα που κάνει εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε δυο χρόνια μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους όλοι οι σωτήρες της χώρας και να βρουν το σωστό μονοπάτι σωτηρίας.Ζούμε μέσα σε ένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα της πραγματικότητας και μας περικυκλώνει το μάτι της τίγρης σε κάθε γωνιά να μας βάλει τρικλοποδιά να χαθούμε τελικά στο κενό της ανούσιας προτεραιότητας. Μας σώζουν ακόμα μερικές λέξεις, η μεγαλύτερη Λέξη από όλες η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Δεν είμαι γλωσσολόγος, δεν είμαι φιλόλογος, δεν είμαι ειδικός σε τίποτα, είμαι όμως πολίτης, είμαι μάνα, είμαι σύμβουλος, είμαι δημιουργός …και ρωτώ τελικά τι είναι Δημοκρατία;
Ναι κάλεσα και την Χρυσή Αυγή, διότι αυτό όφειλα να κάνω για να μπορώ να εξυπηρετήσω την δίκαια δημοσιογραφία στο επίπεδο που μπορώ, το αποτέλεσμα ήταν:
– Ο Εμπορικός Σύλλογος Μαραθώνα αρνήθηκε να μας παραχωρήσει τον χώρο του όπως έκανε μέχρι σήμερα.
– Το ΚΚΕ δεν ήρθε καν μόλις το έμαθε.
– Ο Σύριζα ήρθε και μόλις είδε την γυναίκα από την Χ.Α, έφυγε πριν προλάβει καν να ακούσει τις ερωτήσεις ή τον τρόπο που θα γινόταν η συνέντευξη.
– Το Ποτάμι ήρθε αργοπορημένο και έφυγε βιαστικά μόλις κατάλαβε ότι στην αίθουσα βρισκόταν η Χρυσή Αυγή.
O εκπρόσωπος της ΝΔ αρνήθηκε τον οποιοδήποτε διάλογο με την Χ.Α. χαρακτηρίζοντάς την ακραίο φασιστικό κόμμα και απήντησε μόνο στις ερωτήσεις μου υπό τη μορφή συνέντευξης. Δεν έκανε διάλογο με κανέναν παρά μόνο με μένα που ηχογραφούσα
Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε υποψήφιο να στείλει και η λαϊκή ενότητα δεν απάντησε ποτέ αν θα συμμετέχει ή όχι.
Και φυσικά μετά από αυτό το γεγονός, μπήκα σε μεγάλους προβληματισμούς για την λογική που επικρατεί ανάμεσα μας. Πόσο δίκιο είχε ο Βολταίρος και πόσο δύσκολο είναι τελικά να δείξουμε πνευματική ανεκτικότητα.
Η ανεκτικότητα είναι οδύνη όπως και η γνώση: θέλει πολύ κουράγιο για να χαιρόμαστε με το δικαίωμα τού άλλου να εκφράζεται, ειδικά όταν διαφωνούμε μαζί του. Είναι χρόνια τώρα που «γυμνάζομαι» σε αυτό το άθλημα, που προσπαθώ την «άλλη» γνώμη να τη σέβομαι, όσο γίνεται. Δύσκολο άθλημα, πολύ δύσκολο. Τις πιο πολλές φορές πονάω όταν βλέπω την «άλλη» άποψη, όμως μαζεύω μέσα μου πολύ Βολταίρο και νικάω την μισαλλοδοξία μου. Εκεί δε που γίνεται ακόμα δυσκολότερο να νικήσει κανείς τη μισαλλοδοξία του είναι στα πολιτικά ζητήματα.
ΤΙ πάει να πει είναι φασίστες; Τι πάει να πει δεν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι; Τι πάει να πει δεν δεχόμαστε να κάνουμε διάλογο με ρατσιστές; Δηλαδή αν το κάνεις αυτό, δεν γίνεσαι ίδιος; Εάν φασιστικά απαγορεύεις στα στελέχη και τους υποψηφίους σου να κάνουν διάλογο με τον οποιοδήποτε, δεν είναι φασιστική εντολή;
Η γνώμη του άλλου είναι πράγμα επικίνδυνο για όσους δεν νιώθουν ασφάλεια για την δική τους γνώμη.
Διαχωρίζω την Θέση μου από όλα τα κόμματα, δεν είμαι με κανέναν και δεν υποστηρίζω κανέναν αυτήν την στιγμή. Έχω όμως ευθύνη να προκαλέσω την σκέψη μας, γιατί αυτά που μας φαίνονται μικρά μια μέρα ίσως γίνουν μεγάλα.
Ευγενία Χρήστου Γερμενή
H κα Χρήστου είναι ήδη εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και τώρα τρέχει για στην 2 θέση με την Χρυσή Αυγή. Έχει σπουδάσει Νοσηλευτική με μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και πολιτικές, ενώ έχει ασχοληθεί με οικονομικά προγράμματα και αυτήν την στιγμή κάνει ένα μεταπτυχιακό στην επικοινωνιολογία και στη νέα δημοσιογραφία, το μεγαλύτερο της απόκτημα όμως θεωρεί ότι είναι η μητρότητα. Έχει μια κόρη 3,5 ετών.
«Η Χρυσή Αυγή είναι γνωστή για τα διάφορα προσχώματα τα οποία της έχουν θέσει και συνεχίζουν να της θέτουν. Είναι σημαντικό να μάθει ο κόσμος τι πρεσβεύει η χρυσή αυγή και ποια είναι τα πραγματικά σχέδια της χρυσής αυγής προς τα έξω, σας ευχαριστώ πολύ για την δημοκρατικότητα σας, να μας αφήσετε και εμάς να συμμετέχουμε στην εφημερίδα σας και να αποδείξετε σε όλους ότι η δημοκρατία έτσι λειτουργεί, δεν λειτουργεί με το να βάζουμε κάποιους στην άκρη, δεν λειτουργεί με το να μην ακούμε την γνώμη των άλλων και θεωρώ ότι πρέπει να αφήνουμε τους πολίτες να κρίνουν».
H κα Χρήστου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη της πρωτογενής παραγωγής και τη παραγωγικότητα γενικά, εξηγώντας πως στην σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξαγωγές παρά μόνο εισαγωγές. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την δυναμική της Ελεύθερης οικονομίας μας εξήγησε ότι: «Η ελεύθερη οικονομία μπορεί να προσφέρει στις χώρες που παράγουν, θα πρέπει κάποια χώρα να έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, η Ελλάδα σήμερα όσο αφορά την παραγωγή δεν έχει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί απλά δεν παράγει τίποτα, αναφέρθηκε τις προάλλες ο κ. Τσιπρας, ότι το μοναδικό μας πλεονέκτημα μας, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο που αποτελεί το μορφωμένο πληθυσμό, δυστυχώς όμως αν είναι το μοναδικό μας αυτό, υπάρχει και το φαινόμενο brain train (διαρροή εγκεφάλων) που φεύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, συνεπώς δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί η Ελλάδα με το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού στην ουσία να έχει οφέλη αφού δεν παράγει».
Η κα Χρήστου μας μίλησε για την κάποτε δυνατή βιομηχανία της Ελλάδας και πως μέσα από λανθασμένες κινήσεις χρηματοδοτήσεων από πλευράς κυβερνήσεως τελικά οδηγήθηκαν να κάνουν «ξένες επενδύσεις στις γείτονες χώρες και στα Βαλκάνια και στην ουσία παρατηρούσαμε το φαινόμενο Palco στην οικονομία, που ήταν να κλείνουν οι εδώ επιχειρήσεις, αυξάνοντας και εκτοξεύοντας την ανεργία και απλά να υπάρχουν οι επενδύσεις στο εξωτερικό όπου υπήρχε χαμηλότερο εργατικό δυναμικό».
Είναι γεγονός για εκείνη ότι όλο αυτό το μοντέλο, ή κακόβουλα έγινε σαν σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής ή ήταν οι άνθρωποι αρκετά ανίδεοι για να δούνε ότι το μοντέλο της πλήρης ιδιωτικοποίησης, το άνοιγμα των αγορών και του φιλελευθερισμού, όταν δεν υπάρχει παραγωγή στην ουσία, εξυπηρετεί μόνο ηγεμονεύουσες δυνάμεις, και όχι μια μικρή ανοιχτή οικονομία όπως είναι η Ελλάδα.
1η Ερώτηση: Η Ελλάδα έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία με βάση την γνώμη ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών και αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα στο διαδίκτυο, αν είναι έτσι πως μια χώρα μοναδική στον πλανήτη, αυτήν την στιγμή, με αυτόν τον τρόπο, έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία χωρίς να το έχει παραδεχτεί επισήμως, και αν δε το πιστεύεται παρακαλώ τεκμηριώστε και τις 2 απόψεις.
Ευγενία Χρήστου Γερμενή: Συμφωνώ. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα γιατί όταν συμμετέχεις σε διεθνούς οργανισμούς, είτε είναι ΟΗΕ, είτε είναι ΝΑΤΟ, είτε ευρωπαϊκή ένωση, το κύριο στοιχείο αυτών των οργανισμών είναι ότι κανένας οργανισμός δεν έχει δικαίωμα να μπει στα εσωτερικά της χώρας, γιατί τα εσωτερικά της χώρας κάθε κράτους είναι μοναδικής αρμοδιότητας ενός κυρίαρχου κράτους. Όταν εμάς μας έρχονται μνημόνια τα οποία έρχονται απευθείας από το εξωτερικό και οι Έλληνες βουλευτές καλούνται μέσα σε μια ώρα να διαβάσουν 1000 σελίδες και μετά να ψηφίσουν, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τον έλεγχο τους κράτους μας. Σαφώς δεν φταίνε μόνο οι ξένοι, φταίνε οι εγχώριοι πολιτικοί και το σύστημα αυτό το οποίο κυβερνούσε τόσα χρόνια. Οι πολιτικοί είτε κακόβουλα είτε ήταν ανίδεοι να σχεδιάσουν εν τέλη μια σωστή δημοσιονομική πολιτική και δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε εμείς σήμερα.
2η Ερώτηση: Πρακτικά βήματα που θα στηρίξουν την τοπική ρευστότητα. Η Κοινωνία των Πολιτών και η δυναμική τους. Εάν το μνημόνιο είναι αδιέξοδος, πως μπορώ να δράσω μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς έτσι ώστε να βοηθήσω την χώρα μου, τον τόπο μου;
Ευγενία Χρήστου Γερμενή: Εξαρχής να πω ότι το μνημόνιο είναι παράνομο, ότι πρέπει να γίνει λογιστικός έλεγχος, δεν χρωστάμε αυτό το υπέρογκο ποσό. Έχουμε να κάνουμε κινήσεις όπως να ζητήσουμε τα κατοχικά δάνεια. Όντας εκλεγμένη στην περιφέρεια δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα δίνουμε για το Δήμο Μαραθώνας 1 εκατομμύριο ευρώ για χλοοτάπητα, δεν μπορώ να δεχτώ ότι δώσαμε 8 εκατομμύρια ευρώ για τουριστική προβολή της περιφέρειας αττικής και 1,6 εκατομμύριο ευρώ για την ιστοσελίδα η οποία δεν λειτουργεί επαρκώς! Συνεπώς κάποια από τα κονδύλια θα μπορούσαν να δίνονται για την τοπική οικονομία. Ξέρουμε ότι στο εξωτερικό δουλεύει πολύ το διαδίκτυο, Μπορούμε μέσα από χρήση καινοτομικότητας, να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, και να τα στηρίξουμε. Είναι λυπηρό ότι πολύς κόσμος δεν θα πάει να ψηφίσει καν, οι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να είναι ανενεργοί στον τόπο τους, διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στον κεντρικό φορέα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Όταν κανείς βλέπει ότι παντού υπάρχει κατάχρηση χρήματος, ότι οι υποσχέσεις δεν έγιναν ποτέ κτλ. Η αντίδραση αυτή λογική. Στην Χ.Α.είμαι υπεύθυνη για το κοινωνικό έργο και έχω δημιουργήσει ένα συμβουλευτικό σταθμό υγείας, που απαρτίζετε από 150 γιατρούς και παρέχουμε δωρεάν ραντεβού, στα πιστοποιημένα ιατρεία, διανομή τροφίμων και άλλες δράσεις. Όλα αυτά είναι από εθελοντές, δηλαδή δεν υπάρχει κανένα προσωπικό όφελος. Στις 70 τοπικές οργανώσεις που έχουμε, οι άνθρωποι από μόνοι τους τα συντηρούν όλα, και βγάζουν τα φυλλάδια κ.λπ. Υπάρχει μια δυναμική, εγώ το βλέπω μέσα από την ΧΑ. Για μένα όταν κάποιος θέλει να κάνει κάτι καλό για αυτήν την πατρίδα δεν με νοιάζει από πού προέρχεται, εγώ θα τον στηρίξω.
3η Ερώτηση: 2 προτεραιότητες για εσάς σε προσωπικό επίπεδο.
Ευγενία Χρήστου Γερμενή: Δεν μπορώ να διανοηθώ να μην νιώθω ασφάλεια στην χώρα μου. Θέλω να νιώθω ασφάλεια. Δεν αντέχω την διαφθορά, το έβλεπα παντού, από πού θα “φάνε και θα αρπάξουν” μέχρι από πού θα βολευτούν και κανείς δεν κοίταζε το καλό της πατρίδας. Θέλω να υπάρξει εξυγίανση, καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Έλληνας έχει φιλότιμο και πρέπει να έχει οδηγείται από ανθρώπους καθαρούς. Δεν είμαι μηδενίστρια, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι τέτοιοι σε κάθε ιδεολογία, εγώ σέβομαι την διαφορετική ιδεολογία, σε αντίθεση με πολλούς που δεν την σέβονται, ούτε καν την ακούνε.
«Τοπικές ματιές στην αγορά in politics» by Ευγενία Αθηνά Φώη
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/skorpizoun-oi-politikanthdes-tou-mnhmoniakou-tojou-gia-na-mhn-antimetwpisou#ixzz3mBqXkpeV