Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το «ελληνικό» κράτος αρνείται να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Λύκειο της Χειμάρρας

Το «ελληνικό» κράτος αρνείται να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Λύκειο της Χειμάρρας

Μέσα στον πυρετό των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα τα όσα σχετίζονται με το Ελληνικό σχολείο της Χιμάρας στην Βόρειο Ήπειρο, το οποίο συμπληρώνει φέτος τα εννέα χρόνια από την επαναλειτουργία του. Το σχολείο πρωτολειτούργησε γύρω στο 1775 με την έλευση εκεί και τις παραινέσεις του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το 1945 το καθεστώς Χότζα είχε απαγορεύσει την λειτουργία του, τιμωρώντας την Χιμάρα που είχε απόσχει του δημοψηφίσματος για την έγκριση της «λαϊκής δημοκρατίας». Από τότε και για πάνω από 60 χρόνια το αίτημα για Ελληνικό σχολείο είχε γίνει πόθος και αγώνας για τους Χιμαριώτες.

Από το 2007 το σχολείο επαναλειτούργησε και έμοιαζε με κολέγιο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αλβανικά σχολεία. Είχε αρχίσει με μία τάξη, την Α’ Δημοτικού, δεν υπήρχαν, βλέπετε, μαθητές στην πόλη με μαθησιακό επίπεδο μεγαλύτερο. Τα παιδιά αυτά τελείωσαν φέτος την Γ’ Γυμνασίου, σε ένα σχολείο που πλέον ασφυκτιά από έλλειψη χώρου. Τα νήπια στεγάζονται στον… γυναικωνίτη της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και άλλες τάξεις χρησιμοποιούν για αίθουσες διδασκαλίας… γειτονικά καταστήματα.

Φέτος πενήντα μαθητές θα συνεχίσουν στο αλβανικό σχολείο χωρίς το παραμικρό μάθημα Ελληνικής γλώσσας. Ελληνικό Λύκειο δεν υπάρχει στην Χιμάρα. Η Ελληνική παιδεία εδώ σταμάτησε για πενήντα παιδιά, στα οποία σε έναν χρόνο θα προστεθούν άλλα τόσα. Για την στέγαση του Λυκείου έχει παραχωρηθεί παλαιό σχολικό κτίριο, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χιμάρας. Αυτό που λείπει είναι τα χρήματα για την ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, από κάθε άποψη, εκπαιδευτήριο. Το κόστος των εργασιών αυτών είναι 200.000 ευρώ συν τα λειτουργικά έξοδα των τριών τάξεων του Λυκείου. Όταν για κάποιες κομματικές φιέστες δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια, το ποσό αυτό δείχνει ελάχιστο.

Και όμως το Ελληνικό κράτος δείχνει αρνητικό. Εάν επρόκειτο να δοθούν (κι άλλα) χρήματα για τους λαθρομετανάστες δεν θα υπήρχε κανένας ενδοιασμός για την διάθεσή τους. Για τους Βορειοηπειρώτες, όμως, οι οποίοι σε χρόνια δύσκολα διατράνωσαν με κόπους και θυσίες την αδιαμφισβήτητη Ελληνικότητά τους, φαίνεται ότι λεφτά δεν υπάρχουν… Άλλο ένα δείγμα του ανθελληνισμού που διέπει τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του «συνταγματικού τόξου».

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-ellhniko-kratos-arneitai-na-chrhmatodothsei-to-ellhniko-lukeio-ths-chima#ixzz3mau94KsE

Exit mobile version