Τσακαλώτος και Χουλιαράκης προανήγγειλαν την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών την μείωση του αφορολογήτου στις 9.000 και την αύξηση της φορολογικής κλίμακας σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Λίγες μέρες πέρασαν από τις εκλογές και οι υπουργοί της κυβέρνησης των ΣΑΝΕΛ δείχνουν τις προθέσεις τους. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έσπευσαν να δώσουν εικόνα των αλλαγών που επεξεργάζονται για τη φορολογία εισοδήματος, με τελικό σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων για την εξυπηρέτηση του παράνομου και επαχθούς χρέους το οποίο νομιμοποίησαν με το τρίτο Μνημόνιο.
Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της εικόνας που θα προσλάβει ο νέος φορολογικός χάρτης ο οποίος τον επόμενο μήνα θα περάσει από το «μικροσκόπιο» των δανειστών, οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν τον «κλάδεμα» όλων των φοροαπαλλαγών που γλίτωσαν από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.
Επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται ότι θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μιας και εκτιμάται ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας θα αυξηθεί από το 33% έως και το 45%, ενώ αναμενόμενη θεωρείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Banking news το σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας προβλέπει:
1. Φοροαπαλλαγές: Εξετάζεται η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση τους από ένα εφάπαξ βοήθημα στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που δεν έχουν «κοπεί» ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).
2. Φορολογική κλίμακα: Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια και κινητές αξίες. Αν και το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
3. Αφορολόγητο: Ως προς το ύψος του αφορολόγητου ορίου εξετάζεται να ανέρχεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι αυτό το ποσό. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει περισσότερα φορολογικά κλιμάκια για να αποκτήσει η κλίμακα προοδευτικότητα αλλά και χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα σήμερα φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ.
Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8% θα καταβάλλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος είναι όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6%-8% και ο καταληκτικός θα φτάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου.
4. Ελεύθεροι επαγγελματίες – αγρότες: Θα συνεχίσουν να φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα, αν και ακόμη όλα είναι ανοικτά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι για τους αγρότες να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχονται οι πιστωτές.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/forokataigida-me-entolh-daneistwn-agrotes-eleutheroi-epaggelmaties-kai-mist#ixzz3mfaNrRoa