Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Φώφη έτοιμη να βάλει πλάτη στην μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα

Η Φώφη έτοιμη να βάλει πλάτη στην μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί να πήρε παράταση θητείας στις 20 Ιανουαρίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο θα βαδίσει ενωμένη μέχρι το τέλος. Η πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ που έγινε από τον Τσίπρα δείχνει να έχει μια γενικότερη πολιτική σημασία, ασχέτως αν επί του παρόντος το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την συμμετοχή του.

Ο Τσίπρας επιχειρεί «να πιάσει πόρτα για τον χειμώνα», χρίζοντας το ΠΑΣΟΚ εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο. Το πρώτο αποτέλεσμα είναι ότι δόθηκε ένα σαφές μήνυμα προς τους ΑΝΕΛ. Δεν θα μπορεί πλέον ο Καμμένος να θέτει όρους στην κυβέρνηση, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν να κάνουν με τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές», αλλά με την υπουργοποίηση διαφόρων τύπων σαν τον Χαϊκάλη, διότι υπάρχουν πλέον και άλλοι υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι, με μεγαλύτερη κυβερνητική δύναμη, μάλιστα.

Από την άλλη μεριά, παρά την ευφορία της πρόσφατης εκλογικής νίκης, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά πως κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι ο δρόμος που έχει να διανύσει. Δεν μπορεί να είναι σίγουρη ούτε καν για τους νυν 145 βουλευτές της Κ.Ο. του κόμματος. Μπορεί αυτή η Κ.Ο. να είναι πιο συμπαγής από την προηγούμενη, όμως η ιστορία των μνημονιακών κυβερνήσεων δείχνει ότι καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν πρέπει να θεωρείται συμπαγής. Κάποιοι δεν αντέχουν το βάρος αυτών που καλούνται να ψηφίσουν, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν την συμπεριφορά των ποντικών που εγκαταλείπουν πρώτοι το βυθιζόμενο σκάφος.

Επομένως, η αναγόρευση του ΠΑΣΟΚ σε εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον. Βεβαίως, αυτό απαιτεί και καλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και την νυν ηγετική του ομάδα. Για αυτό και ο Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από την δήλωση του Καμμένου για το «βαρίδι» του Βενιζέλου. Ανεξάρτητα απ΄αυτό, όμως, εκείνο το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η αναγόρευση του ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενο κυβερνητικό εταίρο διαγράφει με μιας τα πάντα. Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τα Μνημόνια, η διαφθορά, η διαπλοκή και όλα τα υπόλοιπα της προεκλογικής περιόδου αφήνονται στην λήθη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει καλές σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (Ολάντ και λοιπούς) και στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, παρά την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, η σοσιαλδημοκρατία αντιπροσωπεύεται επισήμως από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει ανά πάσα στιγμή έτοιμο κυβερνητικό εταίρο για το μέλλον γιατί δεν ξέρει τι μπορεί να του ξημερώσει. Δεν μπορεί πλέον να ξαναπάει τόσο εύκολα σε εκλογές για να λύσει ένα νέο εσωκομματικό πρόβλημα και γι αυτό κάνει ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/giati-o-suriza-blepei-to-pasok-ws-en-dunamei-kubernhtiko-etairo#ixzz3n9qSxlhj

Exit mobile version